KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

AKPM

AKPM, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'dir. Avrupa Birliği ile herhangi bir bağlantısı bulunmayan bu mecliste milli meclislerden seçilen parlamenterler, ülkelerini temsil etmektedirler. Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne 1949 yılında kurucu üye olarak dahil oldu.

AKPM, üye ülkelerdeki demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel değerlerini tesis etmeyi amaçlıyor ve bu değerlerin uygulanmasını denetliyor.

Türkiye, 1996 yılından 2004 yılında kadar AKPM'nin siyasi denetim sürecinde kaldı. AKPM Genel Kurulu'nda, 22 Haziran 2004'te yapılan oylama sonucunda 141 parlamenter "Evet", 8 parlamenter "Hayır" oyu kullandı. Böylece Türkiye 8 yıl kaldığı AKPM siyasi denetim sürecinden çıkmış oldu.

25 Nisan 2017 tarihinde, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” konulu oturumda, Türkiye ile ilgili son dönemde ortaya atılan iddialar değerlendirildi ve Türkiye'nin 2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili tasarı oylandı. AKPM, 45'e karşı 113 oyla Türkiye'yi siyasi denetime aldı.

Akpm Haberleri