Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa Konseyi Kültür
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa Konseyi Kültür Bakanları Konferansı'na katıldı. Ersoy, yaptığı konuşmada, ortak evleri ve kıtanın zor zamanlardan geçtiği dönemde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Başkanlığını üstlenen İtalya'ya teşekkür etti.

        "Bugün, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısını konuşmadan yapamayız. Hepimiz Ukrayna ile dayanışma içindeyiz" diyen Mehmet Nuri Ersoy, Ukrayna'nın uluslararası olarak kabul edilen sınırları içinde egemenliğinin, siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına olan bağlılığının her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi.

        .png
        .png

        Mehmet Nuri Ersoy, "Türkiye olarak krizin başından bu yana kanın durması için iki tarafla angaje olduk. Belarus'ta başlayan ve İstanbul'da devam eden müzakere sürecini destekliyoruz. Bu çabaların kalıcı ateşkesle ve liderler düzeyinde bir toplantıyla sonuçlanacağını umuyoruz" diye konuştu.

        REKLAM

        Kültür bakanları olarak Ukrayna'nın zengin kültürel mirasının karşı karşıya olduğu tehditlerden ve zararlardan üzüntü duyduklarını söyleyen Mehmet Nuri Ersoy, "Ukrayna'yı bu alanda desteklemek için diğer uluslararası kuruluşlarla yakın iş birliği içinde hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı. Ersoy, bu konuda Avrupa Konseyi'nde kabul edilecek bildiriyi desteklediklerinin altını çizdi.

        Mehmet Nuri Ersoy, "Medeniyetler beşiği olarak ortak kültürel mirasımıza hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sahip çıkmanın öneminin bilincindeyiz. Ulusal düzeyde, 19 tarihi yerimiz UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor. Bunların arasında arkeoloji tarihinin sıfır noktası olan Göbeklitepe ve son olarak Arslantepe Höyüğü yer alıyor" dedi.

        Türkiye'den ayrıca 84 sit alanının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday olarak yer aldığını aktaran Mehmet Nuri Ersoy, şöyle devam etti: Din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin, tartışmasız evrensel değere sahip somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması hedefiyle gelecek nesiller için sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla kaçakçılıkla mücadele çalışmaları ile taşınmaz kültürel mirasa ait nesnelere yönelik restorasyon ve koruma çalışmalarının yanı sıra yapay zekayı, eşsiz kültürel mirasımızın ulusal ve uluslararası düzeyde korunması ve zenginleştirilmesi için katalizör görevi görmek üzere kullanıyoruz.

        .png
        .png

        Türkiye'deki müzelerde koruma altına alınan yaklaşık 3,5 milyon eserin envanterinin tamamının dijital ortama aktarılmaya devam edildiğini vurgulayan Mehmet Nuri Ersoy, bildikleri kadarıyla Müze Ulusal Envanter Sistemi (MUES) şu anda dünyada bu kadar kapsamlı bir sayısallaştırma çalışmasının ulusal ölçekteki tek örneği olduğunu belirtti. Ersoy, bu kapsamda atılan diğer önemli adımın da Türkiye'nin sahip olduğu ve koruduğu 400'e yakın müzenin ve arkeolojik yerini tek platformda buluşturan Türkiye Müzeleri Projesi olduğunu kaydetti.

        Mehmet Nuri bu bağlamda, müzelere QR kod yerleştirilmesi, ziyaretçilerin "Türkiye Müzeleri" internet sitesine ve sosyal medya hesaplarına yönlendirilmesi gibi müzelerde dijital dönüşümü destekleyecek uygulamalar hayata geçirildiğini anlatan Ersoy, bu projenin benzersiz proje olarak değerlendirildiğini ve Eylül 2021'de İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Uluslararası Müzeler Konseyi'nin (ICOM) yıllık konferansında incelendiğini dile getirdi. Ersoy, "Son olarak Türkiye, gelecek nesillerin keşfetmesi için farklı kültürel miraslarımızı korumak için yapay zeka araçlarının kullanılmasına kuvvetle inanmaktadır. Avrupa Konseyi'nin ortak çatısı altında iş birliği yapma taahhüdümüzün her zamankinden daha güçlü olduğunun altını çizmek isterim" diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa