Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kültür ve doğanın buluştuğu Göreme Milli Parkı

        Yaşam izlerinin milattan önce 3 bin ila 5 bin yıllarına dayandığı Göreme Milli Parkı, kayadan oyma mağaralarıyla milattan sonra üçüncü yüzyıldan itibaren insanoğluna sığınak oldu. Selçuklu ve Osmanlı döneminde insanların barınma alanı olarak kullandığı mağaralar, günümüzde ise her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor.

        AA'nın haberine göre, daha önce vadi içlerine oyularak yapılan barınakların Hristiyanlığın ilk dönemlerinde peribacaları ile kaplı diğer alanlarda yaygınlaştığı Göreme Milli Parkı'nda çok sayıda kayadan oyma tarihi kilise, şapel, manastır ve yaşam alanları bulunuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 1985 yılında dahil edilen milli park, dünyanın dört bir tarafından turist çekiyor ve bu sayede Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ilk 10 turizm merkezi arasında yer alıyor. Kapadokya bölgesine gelen turistlerin tamamının ziyaret ettiği Göreme Milli Parkı'nı Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre bu yılın Ocak-Haziran döneminde 2 milyon 206 bin 372 turist gezdi.

        REKLAM

        Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, yaptığı açıklamada, doğal ve kültürel zenginlikleri dolayısıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan milli parkın korunması için titizlikle çalıştıklarını belirtti. Son 5 yıldır alanda Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından restorasyon çalışmaları yapıldığını aktaran Gülyaz, Göreme Milli Parkı'nın inanç turizmi açısından Türkiye'deki önemli merkezlerin başında geldiğini kaydetti. Gülyaz, şöyle konuştu:"Ören yerine gelen ziyaretçiler aynı gün 10 müzeyi gezebiliyor. Kayalara oyulmuş kiliselerde İsa Peygamberin hayatı ile ilgili İncil'den, Tevrat'tan alınan bazı sahneler bulunuyor. Bu kiliseleri, çoğunluğu 700 ile bininci yıla tarihlendirildiği için korumak çok önemli. İtalyan ve Türk restoratörler tarafından restorasyon çalışmalarımız 5 yıldır sürüyor. Ay sonunda bu yılki çalışmalarımız da başlayacak. Kapadokya bölgesi, İstanbul ve Efes'ten sonra inanç turizminde öneme sahip. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçiler var. Sadece Hristiyanlar değil, Budist ve Hindular da bölgeyi ziyaret ediyor. Tarihte, Hristiyanlık inancına sahip olan keşişler, daha batıya geldi. Kayalık Kapadokya'ya gelince yerleşmek için elverişli olduğunu görmüşler ve manastırlar yaparak bölgede yaşamışlardır."

        REKLAM

        MİLLİ PARK TURİSTLERİ CEZBEDİYOR

        Bölgeyi gezen İrlandalı turist Lorraine Gannon, Göreme Milli Parkı'nın tarihi ve doğal yapısından etkilendiğini belirtti. Alandaki kiliseleri ziyaret ettiğini kaydeden Gannon, "Peribacaları içine oyulmuş tarihi yerlerin çok güzel korunduğunu gördük. Fresklere yapılan onarımların devam etmesi çok önemli diye düşünüyorum. Tarihi kiliselerde fresklere yenileme yapılmış ve harika görünüyor." diye konuştu. Hint turist Tina Gupta ise daha önce alanla ilgili bilgi sahibi olmadığını ancak gezdikten sonra hayran kaldığını aktardı. Gupta, "Burası çok güzel ve doğal bir harika. Rehberimiz, burada yüzyıllarca süren yaşam hakkında bize çok ilginç bilgiler verdi. Tarihi yerleri çok cezbedici özelliğe sahip. Gelmeden önce pek bilgimiz yoktu ama tanıyıp, öğrendikçe ilgimiz daha da arttı." ifadelerini kullandı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa