Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Her dakika bir kadın hayatını kaybediyor!

        Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (BMNF), başta Sahraaltı Afrikası ve Güneydoğu Asya’da olmak üzere her dakika bir kadının hamilelik ya da doğum sırasında öldüğünü belirtti.

        Dr. Arletty Pinel, Tunus’ta düzenlenen ebelerin görevlerinin artırılmasına yönelik uluslararası toplantı dolayısıyla yaptığı açıklamada, her gün yüzlerce kadının öldüğünü, bu ölümlerin ‘doğal” karşılanamayacak denli kaygı verici olduğunu söyledi

        Dr. Arletty Pinel, 2006’da kadınların tek başına doğum yapmasının tuhaf olduğunu belirterek, kadınların yüzde 25’inin hiçbir yardım almadan tek başına doğum yaptıklarını, yüzde 40’ınınsa nitelikli kişilerin yardımından yoksun olduklarını kaydetti.

        Dr. Vincent Fauveau de, yoksul ülkelerin çoğunda anne ölümlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, Sahraaltı Afrikası’nda 7 kadından birinin hamilelik ya da doğum sırasında sorun yaşayabildiğini ya da ölebildiğini, zengin ülkelerdeyse 3 bin-4 bin kadının bu risklerle karşı karşıya geldiğini vurguladı.

        Toplantı dolayısıyla BMNF, yayımladığı bildiride, nitelikli ebelerin yeterli sayıda olmayışı konusuna da değindi.

        Bildiride, en yoksul ülkelerin nitelikli ebelere “acil ihtiyaç” duyduğu vurgulandı.

        15 Aralık Cuma gününe dek sürecek olan toplantıya, anne ölümlerinin en fazla görüldüğü yaklaşık 20 ülkenin yetkilileri katılıyor.

        Toplantıda özellikle Sahraaltı Afrikası, Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Karayipler’de ebelerin eğitimi ve görevlerinin artırılması konusunda bir strateji benimsenmesi amaçlanıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa