Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ayakkabı modasını AYMOD belirledi - Makro Ekonomi Haberleri

        RDF Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Türkiye'de Ayakkabı Sektörünün gelişimi açısından yaşamsal önem taşıyan Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı AYMOD, 7-10 Aralık tarihleri arasında 36. kez gerçekleştirildi. Açılışı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş tarafından yapılan ve uluslararası model Güzide Duran'ın çıplak ayakla gelerek 2007 yazı için ayakkabı koleksiyonu seçtiği fuar, sektörün coşkulu, verimli ve üretken bir sezon geçireceğini ortaya koydu.

        Bu yıl ürün gruplarına göre ayrılan 6 salon ve ziyaretçilerin izleme kolaylığını amaçlayan yeni tasarımı ile AYMOD, geçen yıla oranla %25 net büyüme gerçekleştirdi. AYMOD, Almanya’da GDS (Düsseldorf) ve İtalya’da MICAM’ (Milano) dan sonra Avrupa’nın en büyük 3. ayakkabı fuarı. İstanbul Fuar Merkezi’nde 57 bin metrekare kapalı alanda ve net 25 bin metrekare stand alanında 2007 ilkbahar-yaz koleksiyonunun sergilendiği AYMOD’a 16’sı yabancı olmak üzere toplam 369 firma katıldı.

        Fuara yabancı ülkelerden ilgi büyüktü: AYMOD artan bir şekilde Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkeler ve Suriye ve İran gibi Orta Doğu ülkeleri için Batıya açılan bir kapı özelliği kazanıyor ve aynı zamanda Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan, Romanya gibi bazı ülkeler için de önemli bir çekim odağı oluşturuyor. Fuarda, İsrailli, Rusyalı ve Ukraynalı alıcıların da Türk ayakkabı sektörüne ilgisinin sürdüğü görüldü. Türk ayakkabı sektörünün etkisinin Mısır ve Tunus gibi ülkelerde ağırlık kazanmakta olduğunun gözlendiği fuara bu ülkelerden çok sayıda firma, alıcı olarak katıldı ve sipariş verdi.

        4 gün boyunca 45 bin 477 izleyicinin ziyaret ettiği AYMOD’un yabancı ziyaretçi sayısı 1820 kişiydi. İtalya, Almanya, Yunanistan, İngiltere, İspanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanısıra birçok ülkeden çok sayıda profesyonelin ve satın alma heyetinin ziyaret ettiği fuarda Çinli, Tayvanlı, Hong Konglu Japon ve Amerikalı firmaların temsilcileri de vardı. Fuara, İzlanda'dan Çek Cumhuriyeti ve Brezilya'ya kadar geniş bir yelpazede 45 değişik ülkeden izleyici katılırken AYMOD'un gerçek anlamda uluslararası bir fuar olgunluğuna eriştiğinin bir kanıtı da 50'den fazla yabancı basın üyesinin fuarı baştan sona ve dikkatle izlemesiydi.

        Yerli ve yabancı ziyaretçilerin satınalma kararlılığı ve verilen siparişler, katılımcı firmaların memnuniyetini arttırırken, artan bir ivmeyle ihracata yönelen sektörün bu yöndeki çabalarının önceki yıllara göre önemli gelişme kaydettiği gözlendi. Ayakkabı sektörünün yükselen Çin rekabeti karşısında sağlam bir pozisyon yakaladığının da anlaşıldığı 36. AYMOD fuarı, sektörün trend oluşturma konusunda kendi kimliğiyle bir yer edinmekte ve bir bölgesel merkez haline gelmekte olduğunu ortaya koydu. Bunun bir kanıtı da bazı yabancı ziyaretçilerin model çalarken yakalanmasıydı. Fuarın ilk günü bir Kuzey Afrikalı'nın 5 standdan model çalması, sektörde “artık bizim modellerimiz de çalınacak düzeye gelmiş” şeklinde değerlendiridi.

        Dünyanın değişen koşullarında gerekli dönüşümleri başarmanın gereğini kavramış olan Türk Ayakkabı sektörü, küresel gelişme süreçlerine ayak uydurma ve kendisini geliştirme konusunda önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda eğitime ve insana yapılan yatırım da sonuçlarını veriyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez 101 mezun veren ve sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayan meslek liseleriyle önemli bir boşluğu dolduran TASEV , fuarda sektörle ilişkilerini güçlendirmeyi ve görüş alışverişinde bulunmayı sürdürdü.

        2 yıldır sektörel kimliğini AYMOD Fuarı içinde oluşturma sürecine giren saraciye sektörü, bu yıl da Leathergoods/Saraciye Fuarı olarak AYMOD'da ayrı bir salon içinde yeraldı.

        Yılda kişi başına yaklaşık 2,5 ayakkabıyla ortalama 175 milyon çift ayakkabının tüketildiği ülkemizin belli başlı üretim sektörlerinden biri olan ayakkabı sektöründe belirleyici önem taşıyan bu fuarın gerçekleştirilmesiyle birlikte Türkiye ekonomisine önemli bir değer girdisi de realize olmuş oldu. Kararlar alındı, yön belirlendi ve siparişler verilerek düğmeye basıldı. Şimdi trend oluştu, yaz koleksiyonları belirlendi ve hem ihracat için, hem de iç pazara yönelik üretime geçiliyor, deriler, malzeme alımları yapılıyor. Mayıs 2007’de gerçekleşecek olan 37. AYMOD'da da bir sonraki kış sezonu için düğmeye basılacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa