Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem El-Kaideci Avukat yakalandı

        Terör örgütü El-Kaide'ye yönelik bir yıla yakın süredir devam eden araştırma ve takibin ardından, örgüt üyelerinin bomba yapımında kullanılacak malzemeler temin ettiklerinin belirlenmesi üzerine İzmir, İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Kendisini “El-Kaide'nin Türkiye Komutanı” olarak tanıtan avukat M.T'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi yakalandı.

        İstanbul'da bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilirken, İzmir'de, M.T'nin evinde “disket bombası” bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın istihbarat çalışmaları sonrasında, bir yıl önce bir dergiye internet ortamında röportaj vererek kendisini terör örgütü El-Kaide'nin sözde “Türkiye Komutanı” olarak tanıtan ve “Ömer bin Abdulvedud” kod ismini kullanan kişinin İzmir'de yaşayan Avukat M.T. (25) olduğunu belirlendi.

        Tespitin ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri M.T'yi sıkı takibe alarak terör örgütüyle bağlantısını araştırmaya başladı. Polis, M.T'nin İzmir'de irtibatlı olduğu özel güvenlik şirketi çalışanı A.A.K. (28) ile elektrik teknisyeni T.Ç'nin (30) de terör örgütü İBDA-C üyesi olduğunu, bu kişilerin İstanbul ve Ankara'da bulunan her iki terör örgütünün üyeleriyle de internet üzerinden bağlantı kurduklarını belirledi.

        PAPA'NIN GELMESİNDEN ÖNCE BOMBA MALZEMESİ TEMİN ETTİLER

        Terör örgütü adına internette dört farklı site oluşturduğu ve burada terör örgütünün tanınmış isimlerinin görüşlerine yer verdiği belirlenen M.T'nin, El-Kaide ile ilişkisi ve yurt dışıyla bağlantıları konusunda polis tarafından araştırma sürdürülürken, takip edilen internet yazışmaları, “acil operasyonu” gündeme getirdi.

        Polis, M.T. ile örgütün İstanbul üyeleri arasındaki yazışmalarda, “bomba yapımında kullanılan malzeme temin edilmesi” mesajlarının yer aldığını tespit edince, Papa 16. Benediktus'un aynı günlerde Türkiye'yi ziyaret edecek olması nedeniyle tespit edilen örgüt üyelerine yönelik operasyon başlattı.

        28 Kasım günü başlatılan operasyonla İzmir'de M.T, A.A.K. ve T.Ç. yakalanırken, eşzamanlı olarak İstanbul'da 6, Ankara'da ise 1 kişi gözaltına alındı. Yakalanan zanlıların arasında, El-Kaide yanı sıra İBDA-C üyelerinin de bulunduğu bildirildi. İstanbul'daki bir evde, patlayıcı madde yapımında kullanılan fakat hazır hale getirilmemiş malzemeler ele geçirildi. Zanlıların, Türkiye ziyareti sırasında Papa'ya saldırı yapacakları yönünde bir planlama veya bilgiye ulaşılamadığı öğrenildi.

        İLK KEZ “DİSKET BOMBASI” ELE GEÇİRİLDİ

        Polisin, M.T'yi evinden çıktıktan sonra yakalamasının ardından evde yaptığı araştırmada, örgüt bilgilerin yer aldığı bir CD ele geçirdi. CD'nin bilgisayara takılmasından önce üzerinde farklı bir kaplama olduğunu tespit eden polisler, kontrol için gönderdikleri laboratuvardan, bu kaplamanın “disket bombası” olduğunu öğrendi. CD'nin, bilgisayarda çalıştırılması durumunda düzeneğin harekete geçerek bombanın patlayacağı, patlamanın CD ile birlikte bilgisayarı da parçalayacağı ve bir yangına neden olacağı belirlendi. Türkiye'de “disket bombası”nın ilk kez ele geçirildiği öğrenildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa