Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye zirvesinin karar taslağı

        AB Dışişleri Bakanları’nın kritik zirvesi sonucunda açıklayacakları sonuç bildirisi taslağı ABHaber.com tarafından ele geçirildi. 7 paragraftan oluşan taslağın Türkiye bölümünde, AB Komisyonu’nun 29 Kasım’da açıkladığı, müzakerelerin 35 başlığın 8’inde beklemeye alınması tavsiyesi memnuniyetle karşılanıyor.

        Ancak Finlandiya Dönem Başkanlığı, sonuç bildirisi taslağında kaç başlığın beklemeye alınacağını belirtmiyor ve bu bölümü parantez içerisinde boş bırakıyor. ABHaber’e göre bu bölüm, 11 Aralık’ta dışişleri bakanlarının yapacağı tartışmada belirlenecek.

        “KARAR 15 ARALIK’A KALABİLİR”

        Brüksel kaynakları, hassas konunun dışişleri bakanları düzeyinde de sonuçlanamayabileceği ve kararın 15 Aralık liderler zirvesine kalabileceğini ifade ediyor.

        Taslak bildirisinde Türkiye ve Kıbrıs konusunda önemli diğer unsurlar ise şu şekilde öne çıkıyor:

        “-AB Konseyi, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nü tüm AB üyelerine ayrımcılık yapmadan ve tümüyle uygulama yükümlülüğünü yerine getirmediğini not eder.

        -AB Komisyonu’nun 29 Kasım’da açıkladığı tavsiyeler memnuniyetle karşılanır. AB Konseyi, Türkiye’nin Ek Protokol ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti’ne kısıtlama uyguladığı politika alanlarını kapsayan müzakere başlıklarının açılmayacağına karar verir. Bu başlıklar, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini rapor etmesine kadar açılmayacaktır.

        -AB Konseyi ayrıca, Türkiye Ek Protokol ile yükümlülüklerine yerine getirmeden hiç bir başlığın geçici olarak kapatılmayacağına karar verir.

        -AB Konseyi, AB Komisyonu’nu Türkiye’nin Ek Protokol ile ilgili konularda yaptığı ilerlemeyi, yıllık İlerleme Raporları’nda değerlendirmeye çağırır. (Merkel, bu değerlendirmenin 2007 ile 2009 seçimleri arasında yapılmasını önermişti)

        -AB Konseyi, Türkiye ile tarama süreci ve teknik çalışmaların tamamlandığı müzakere başlıklarının Müzekere Çerçeve Belgesi doğrultusunda açılacağını vurgular.

        ANKA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa