Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'nin önerisine iş dünyasından destek - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, “altın gol” olarak yorumlanan, Türkiye’nin Rumlara bir limanını ve karşılıklı olarak bir havaalanını açma teklifini, “doğru ve yapıcı bir adım” olarak değerlendirirken, hükümete reformların seçim sonrasına ertelemesi uyarısında bulundu.

        Türkiye’nin 2015 yılına kadar 6 milyon kişi için istihdam yaratması gerektiğini söyleyen Sabancı, bunun için büyüme hızının önümüzdeki yıllarda da ortalama yüzde 7 civarında gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

        Sabancı TÜRKONFED 10’uncu Yıl Girişim ve İşdünyası Zirvesi’nin açılışanda yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusunda bugün yaşanın sıkıntıların Avrupa Birliği’nin, hem kendi kuruluş ilkelerini, hem de Birleşmiş Milletler’in kurallarını ihlal ederek, aralarındaki anlaşmazlığı çözememiş iki toplumdan birini birliğe dahil etmesinden kaynaklandığını söyledi. AB’nin, Annan Planı’nın her iki toplumda referanduma sunulmasından önce, Güney Kıbrıs’a Birliğe katılma garantisi vererek, Güney Kıbrıs’ın referandumda “evet” oyu vermesini anlamsız hale getirdiğini belirten Sabancı, bu nedenle adada kalıcı çözümün ortaya çıkmasının engellendiğini kaydetti.

        Türk Toplumu’nun Annan Planı’nı onaylaması ve Rumların reddetmesinden sonra, AB’nin Kuzey Kıbrıs’a yönelik ambargoların kaldırılması taahhüdünde bulunmuş olmasına karşın, bu taahhüdünü yerine getirmediğini anımsatan Sabancı, “Kendilerine bu hatırlatıldığında, bunun hukuki değil siyasi bir taahhüt olduğu dile getirilmiştir” dedi.

        Sabancı, AB’nin Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargolar konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediğini yalnızca kendilerinin söylemediğini, konunun Avrupa’daki birçok sağ duyulu yorumcu ve politikacı tarafından da dile getirildiğini anlattı.

        AB’nin komisyonun tavsiye kararı yüzenden ikiye bölündüğünü bildiren Sabancı, Kıbrıs konusunda Türkiye’de önemli bir desteğin olduğunu söyledi. “Başta Kıbrıs olmak üzere, AB-Türkiye ilişkilerinin birçok yönü bu günlerde masaya yatırılıyor. Bu yüzden Türkiye’nin, haklılığını anlatma konusunda bu birkaç gün içinde göstereceği çabalar çok önemlidir” diyen Sabancı, şöyle devam etti:

        DOĞRU VE YAPICI BİR ADIM

        ”Nitekim hükümet dün bir açılım yaparak, tartışma zeminini değiştirmeyi başarmıştır. Burada bütün mesele Türkiye’nin çözüm arayışında samimi olduğunu göstermektir. Hükümet, bu anlamda doğru ve yapıcı bir adım atmıştır.”

        TÜRKİYE SIÇRAMALI

        Türkiye’nin “gelişmekte olan ülke” kategorisini terkederek, gelişmiş ülkelere yaklaşabilmek için güçlü sıçramalar yapmaya ihtiyacımız olduğunu anlatan Sabancı, “Türkiye’nin 2015 yılına kadar 6 milyon kişi için istihdam yaratması gerekmektedir. Bu da bizim tarım dışı sektörde yılda ortalama 550-600 bin kişiye istihdam yaratmamızı gerektirmektedir. Bunun için, 5 yıldır süren ve ortalama yüzde 7.5 olan büyüme hızımız önümüzdeki yıllarda da ortalama yüzde 7 civarında gerçekleşmelidir. Bu şekilde bir büyüme hızı tutturabilirsek kişi başına milli gelirimiz de 7.500 Euro’yu yani AB ortalamasının yarısını yakalayabilecektir” diye konuştu.

        Sabancı, bu hedefin yakalanması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

        “-Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmeli.

        -Enerji ve ulaştırma altyapısı geliştirilmeli.

        -AR-GE ve yenilikçilik geliştirilmeli.

        -İşgücü piyasası geliştirilmeli.

        -Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmeli.

        -Eğitim sisteminin geliştirili ve eğitimin işgücü talebine duyarlılık artırılmalı.

        -Sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri geliştirilmeli.

        -Bölgesel gelişme politikaları etkinleştirilmeli.

        -Kamu kesiminde insan kaynakları geliştirilmeli.

        -Adalet ve güvenlik hizmetlerinin iyileştirilmeli.”

        REFORMLAR SEÇİM SONRASINA ERTELENMEMELİ

        Hükümetin çözümleri seçim sonrasına erteleme perspektifi ile olaya yaklaşmaması gerektiğini kaydeden Sabancı, başta ifade özgürlüğü olmak üzere ekonomik sosyal ve siyasal alanlardaki tüm reform çalışmalarına hız verilmesini istedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa