Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tofaş 2,5 milyonuncu araca ulaştı - Makro Ekonomi Haberleri

        Pandır, TOFAŞ'ın ürettiği 2,5 milyonuncu aracın banttan indirilmesi dolayısıyla Bursa'daki fabrikasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 2,5 milyonuncu aracı üretmenin 35 yıllık üretici bir firma olarak yürüttükleri başarılı çalışmaların en güzel göstergesi olduğunu söyledi.

        Gerek ihracatı gerek yarattığı istihdam ve gerekse dünya standardında üretim kalitesiyle son 15 yılda Türk ekonomisinin yükselen yıldızı olan otomotiv sektöründe, bir Türk firmasının ilk defa 2,5 milyonuncu araca ulaştığını belirten Pandır, “Dolayısıyla 2,5 milyonuncu araç üretimi otomotiv sektörü için önemli bir kilometre taşıdır” diye konuştu.

        Pandır, 1971 yılında, yılda 5 bin otomobilin satıldığı bir dönemde üretime başlayan TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası'nın bugün yıllık ihracatı 1,2 milyar doları bulan, toplam 1 milyon metre karelik alanda ürettiği araçları 60 ülkeye gönderen, uluslararası pazarda rekabet eden büyük ve güçlü bir şirket haline geldiğini bildirdi. Bugün üretilen 2,5 milyonuncu aracın yalnızca TOFAŞ için değil başarıya ulaşmalarını sağlayan küçük ve büyük ölçekli tüm tedarikçiler için bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Pandır, şöyle konuştu: “2,5 milyonuncu araç olarak banttan inecek olan Fiat Doblo'nun bizim için yeri apayrı. 2000 yılında başlayan Fiat Doblo projesiyle TOFAŞ, Türkiye'nin ihracat liderliği rakamlarına erişmiş, bunun yanı sıra yeni baştan bir otomobil yaratmak tecrübesiyle Türk Otomotiv sanayi tarihinde teknolojik bir sayfa açmanın onurunu yaşamıştır.”

        İHRACAT VE TÜRK MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI

        Fiat Doblo'nun, piyasa sunumunun gerçekleştirildiği 2000 yılından bu yana segmentinin “tartışmasız lideri” olduğunu, uluslararası alanda 2006 yılının ticari aracı seçildiğini anlatan Pandır, Fiat Doblo'nun, Fiat'ın gelmiş geçmiş en başarılı hafif ticari araçları arasında yer aldığını anlatan Pandır, şöyle devam etti: “TOFAŞ'ın bugün 60 ülkeye ihracatı bulunmaktadır. 1974 yılında Mısır'a yaptığımız 75 adetlik ilk ihracattan bu yana devamlı büyüdük. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 840 milyon dolarlık ihracatı 2006 sonunda yüzde 30 artırarak 1,2 milyar dolara ulaştıracağız. Sadece yüksek bir kalite seviyesi sayesinde bu kadar büyük bir ihracat gerçekleştirmek mümkündür. Son 5 yıldır ürünlerimiz için (Made In Turkey) sloganını kullanıyoruz. Yurt dışında bu markanın kalite/Türk yapımı kalite yapımı anlamına geldiğini vurgulamayı amaçladık. Tüm bunlar Türk mühendislerinin başarısının bir göstergesidir.”

        “TÜRKİYE İLE BİRLİKTE BÜYÜYORUZ”

        Pandır, 2008 yılında yollara çıkacak ve üretiminin yüzde 95'i ihraç edilecek olan Mini Cargo'nun sadece Ar-Ge projesinde 120 mühendisin çalıştığını vurguladı. Mini Cargo Projesinin, TOFAŞ'ın tarihinde bir kilometre taşı olduğuna dikkati çeken Pandır, “Mini Cargo'nun birden çok marka için üretilecek olması, Türk otomotiv sanayisinde bir ilk olacaktır. Toplam tutarı 550 milyon avroyu bulan Fiat Linea ve Mini Kargo yatırımlarıyla TOFAŞ, Fiat'ın dünyadaki en büyük üç üretim üssünden biri haline geliyor. Türkiye ile birlikte büyüyoruz ve nice milyonlarda buluşmak dileğiyle... “ cümlesiyle konuşmasını tamamladı.

        SON 5 YILDA 500 BİN ARAÇ

        TOFAŞ Endüstriyel Grup Direktörü Massimo Risi de Türkçe olarak “Sayın konuklar, değerli basın mensupları, sevgili iş arkadaşlarım hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, 1971 yılının başlarında üretime başlayan TOFAŞ'ın 2003 yılına kadar toplam 2 milyon araç ürettiğini, 2006 yılında 2,5 milyonuncu araca ulaştıklarını söyledi. Son 3 yılda 500 bin araç ürettiklerini, bunun da giderek artan üretim hızlarını gösterdiğini kaydeden Risi, “Daha da etkileyici olan konu ise 35 yılda ürettiğimiz 2,5 milyon aracı mevcut programımıza göre 7 yıldan az bir zamanda üreteceğiz. Fakat bu görkemli büyümenin kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Tabii ki bu hedefe ulaşabilmemiz için ürettiğimiz iyi ürünlerin katkısı da büyük oldu” dedi.

        Törende daha sonra üretim bandından indirilen 1,3 multijet motorlu Fiat Doblo, davetlilerin alkış ve sloganları eşliğinde salona getirildi. TOFAŞ'ın 2,5 milyonuncu üretimi nedeniyle günün anısına hazırlanan Fiat Doblo şeklindeki pasta Ali Pandır ve Massimo Risi tarafından kesilerek çalışanlara ve konuklara ikram edildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa