X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Muhafazakar kesimin tepkisini çeken "Yala Ama Yutma" adlı oyunun gösterimine birkaç gün kala, yangın merdiveni olmadığı gerekçesiyle kapısına mühür vurulan Kumbaracı50 Sahnesi perdesini açabilecek. "2010 Kültür Başkenti'nde bir sahneye mühür vurulması yakışmaz" diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın talimatıyla sahnenin mühürü söküldü.

Tülay ŞUBATLI/AHT

İstanbul Beyoğlu'ndaki Kumbaracı50 Sahnesi'nde, 15 Şubat'tan itibaren sergilenecek olan "Yala Ama Yutma" adlı oyun ile ilgili Vakit gazetesinde çıkan haberler ve sonrasında oyunculara yönelik gelen tehdit mesajları üzerine, oyun ekibinin güvenlik için Valiliğe başvurduğu gün Kumbaracı50 Sahnesi'nin kapısına mühür vurulmuştu. Sahnenin, yangın merdiveni olmadığı gerekçesiyle mühürlenmesi özellikle sanat camiası tarafından oyuna bir sansür olarak nitelendirilmişti.

Tartışmaların ortasında kalan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan dün sabah olaya el koydu ve hem Kumbaracı50 hem de "Yala Ama Yutma" adlı oyunun ekibi Biriken Grubu ile makamında bir görüşme yaptı ve süreçle ilgili bilgi aldı. "Yala Ama Yutma" adlı oyunun içeriğinin ne olduğunun kendisini ilgilendirmediğini, mühürlemenin oyunla değil sahnenin ruhsatsız olması ve yangın merdiveni bulunmaması nedeniyle yapıldığını dile getiren Başkan Demircan, mührün söküleceği müjdesini verdi. "2010 Kültür Başkenti olan İstanbul'a bir tiyatro sahnesinin mühürlenmesi yakışmaz" diyen Başkan Demircan, ruhsat sürecini hızlandırmak için de elinden geleni yapacağını, yangın merdiveni takılır takılmaz sahneye ruhsat verileceğini söyledi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın bu açıklamalarının ardından dün saat 16.00 sıralarında belediye ekipleri tarafından Kumbaracı50 Sahnesi'ndeki mühür söküldü. Kumbaracı 50 Sahnesi'nin yetkilisi Nilgün Kurt, "Mührümüz söküldü. Bu hepimizi sevindiren, çok güzel bir gelişme. Belediye Başkanı toplantıda söylediği gibi mührü çözdü. Mekanımıza girdik, çok mutluyuz" dedi. Halen yapımı devam eden yangın merdiveninin ise en geç pazartesi günü sahneye takılacağı bildirildi. Tepkilere neden olan "Yala Ama Yutma" adlı oyunun gösterimi de diğer oyunlar gibi provaların aksaması nedeniyle ertelendi.