KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

İTÜ

İstanbul Teknik Ünieersitesi (İTÜ), İstanbul şehrinde bulunan ve 1773 yılında Osmanlı Devleti tarafından ilk adıyla Mühendishane-i Bahri-i Hümayun adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Osmanlı Devleti döneminde batı gibi modern bir mühendislik eğitimi vermek için 1773'te kurulmuş ve batı referanslı ilk kurumlarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Dünya tarihinin en eski teknik üniversitelerinden biridir.

Türkiye'de ise, ilk televizyon yayınlarının yapımı, ilk üniversite radyosunun kurulması, ilk bilgisayarın kullanılması, ilk defa uzaya uydu gönderilmesi, ilk yerli haberleşme uydusunun yapımı, ilk yerli helikopter yapımı ve ilk yerli insansız otomobil yapımı gibi birçok mühendislik başarısı yakalamıştır.

Bünyesinde 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile 22.000 civarında lisans, 10.000 civarında lisansüstü, 3300 civarında doktora öğrencisi ve 2100 civarında akademik personel barındırmaktadır.

İ̇tü Haberleri

  • "Rektörün Togg'u kaza yaptı" iddiasına yalanlama

    Gündem, 22 Mart 2024

    "Rektörün Togg'u kaza yaptı" iddiasına yalanlama

    İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu'nun TOGG'unun kaza yaptığı ve hava yastıklarının açılmadığı iddiasına açıklama geldi. Koyuncu açıklamasında, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, hali hazırda üniversite yönetimine tahsis edilmiş herhangi bir Togg'un bulunmadığını ifade etti.

  • Metro Boğaz'a iniyor!

    Gündem, 22 Şubat 2014

    Metro Boğaz'a iniyor!

    Kadir Topbaş'tan bir metro müjdesi daha...

  • Nuh'un Gemisi'nin sırrı İstanbul'da çözülecek

    Yaşam, 23 Aralık 2022

    Nuh'un Gemisi'nin sırrı İstanbul'da çözülecek

    Ağrı'da Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğu düşünülen alandan alınan numuneler İstanbul Teknik Üniversitesi Laboratuvarı'na getirildi. Sonuçların ardından alanda Nuh'un Gemisi'nin izleri var mı, yok mu belli olabilir. Çalışma süreçleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Kumral, "Bir tufandan çıktık, bunların izleri var mı, yok mu? Bunu ortaya koymamız lazım. Göbeklitepe keşfedildi, dünya tarihi sıfırlandı. Biz de acaba bu keşifle böyle bir yola gidebilecek miyiz" dedi

    Türk yazılım şirketi Pakistan’da ofis açtı

    Teknoloji, 24 Ağustos 2021

    Türk yazılım şirketi Pakistan’da ofis açtı

    Pakistan’da ofis açan yerli dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcısı Related Digital, Malezya ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu yeni pazarlara odaklanarak, ofis sayısını 8’e çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

    Otonom gemi suya indi

    Savunma Sanayi, 07 Ağustos 2021

    Otonom gemi suya indi

    İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında 4,5 metre uzunluğundaki test gemisiyle daha önce gerçekleştirilen sayısal simülasyon sonuçları doğrulandı. Model ölçekli gemi uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Geminin tüm dinamiklerinin önceden hesap edilmesiyle gemi manevra sırasında hedef konuma en kısa sürede ve en kısa yoldan otonom sevk edilebiliyor. İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Ömer Kemal Kınacı, "İnsan gözetimi altında otonom hareket edebilen gemilerle kaza riskleri asgari düzeye inecektir. İşin askeri tarafına bakacak olursak, otonom gemiler görevli askeri personelimizin korunması demektir" dedi

  • Müsilaja karşı İTÜ'den yeni buluş

    Teknoloji, 13 Haziran 2021

    Müsilaja karşı İTÜ'den yeni buluş

    Deniz salyası yani müsilaja karşı İTÜ'den teknolojik atak... İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi'nde (MEM-TEK) üretilen filtrelerin, Marmara Denizi'nde müsilajın ortaya çıkmasına neden olan evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmasında yüzde 99 başarı sağladığı belirtildi

  • AXA'dan İTÜ'de girişimcilere destek

    Sigorta, 26 Mayıs 2021

    AXA'dan İTÜ'de girişimcilere destek

    AXA Sigorta, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği yaptı. AXA Sigorta geleceği birlikte şekillendirmek amacıyla gençlere verdiği destek kapsamında dünyada üniversitelere bağlı girişimcilik kuluçka merkezleri arasında ilk beşte yer alan İTÜ Çekirdek’in destekçilerinden oldu. Şirket bu iş birliğiyle girişimcilerin teknoloji geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunmayı hedefliyor.    

  • Prof. Dr. İbrahim Demir, koronaya yenik düştü

    Gündem, 06 Mayıs 2021

    Prof. Dr. İbrahim Demir, koronaya yenik düştü

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Demir, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

    İTÜ'nün heyelan araştırmasında çarpıcı tespitler!

    Gündem, 03 Şubat 2021

    İTÜ'nün heyelan araştırmasında çarpıcı tespitler!

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü bünyesinde başlatılan projeyle Türkiye'nin orman alanlarındaki heyelan tehlikesinin daha iyi anlaşılması ve kayıpların azaltılması hedefleniyor. Araştırmada çarpıcı tespitler de ortaya çıktı. Pilot bölge seçilen alanlarda sığ heyelan olaylarının egemen olduğu tespit edildi. Ağaçlık ve ormanlık alanlarda heyelan olmayacağı yönündeki bilginin de yanlış olduğu vurgulanan araştırma ile, bu riskin her zaman mevcut olduğu kaydedildi. Doç. Dr. Tolga Görüm, "İTÜ olarak heyelan konusundaki projemizle kamu yararına Türkiye'nin ormanlık alanlarda heyelan haritasını çıkartacağız. Bu kapsamda, heyelan tehlikesini anlayarak ülkemizde kayıpları azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

    Maçka'ya dikey hançer!

    Gündem, 14 Eylül 2020

    Maçka'ya dikey hançer!

    İstanbul’un tam merkezi ve kalbi sayılan Maçka’da bundan birkaç yıl önce 7 katlı bahçeli, 1000 üniversite öğrencisinin kaldığı bir öğrenci yurduna sahipti. O yurt 1,5 yıl önce yıkıldı, yerine yeni öğrenci yurdu inşaatı başladı. Ancak yeni inşaat yükseldikçe eski İstanbul’un belki de en eski ve en güzel izlerini taşıyan Maçka’nın kalbine saplanmış bir hançer etkisi yarattı. Eski inşaatın aksine yeni inşaat hem genişledi hem de yükseldi. Üstelik yükseklik 14 kata çıktı. Hem çevre sakinleri hem de mimarlar, sadece semtin değil, mimarlık Fakültesi ile de ünlü İTÜ kampüsü yanında yapılan yurt nedeniyle tepkili. Yeni binanın sadece semtin değil İstanbul’un da siluetine büyük zarar vereceği belirtiliyor. İTÜ tepkilere sessiz kaldı

  • Fark yaratan teknokentlilere ödül

    Teknoloji, 15 Temmuz 2020

    Fark yaratan teknokentlilere ödül

    İTÜ ARI Teknokent tarafından beşinci kez düzenlenen BEETECH 2020 Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu. Yürüttükleri projeler, geliştirdikleri teknoloji ürünleri, yaptıkları ihracat ile öne çıkan İTÜ ARI Teknokent firmaları kendi kategorilerinde ödüllendirildi.

  • Yerli Covid-19 çözümü ABD yolcusu!

    Teknoloji, 15 Nisan 2020

    Yerli Covid-19 çözümü ABD yolcusu!

    Koronavirüs ile mücadele kapsamında uzaktan sağlık teknolojilerinin önemi giderek artarken, İTÜ ARI Teknokent’ten çıkan yerli bir şirketin geliştirdiği çözümü, salgının yeni merkezi haline gelen ABD’de hastanelerde devreye alınacak. Ceiba’nın  geliştirdiği Covid-19 teletıp çözümüyşe bir hekim uzaktan 100’ün üzerinde hastaya tedavi sunabilecek. Necdet Çalışkan’ın haberi…

  • Türk şirketinden korona takip uygulaması

    Teknoloji, 01 Nisan 2020

    Türk şirketinden korona takip uygulaması

    Türk şirketi Boni Global, koronavirüs şüphelilerini cep telefonları üzerinden izleyecek bir aplikasyon geliştirdi. Korona Takip (COVID-19 İzleyici) adını taşıyan aplikasyon, enfekte olan kişilerin daha hızlı bilgilendirilmesini ve başkalarını enfekte etmelerinin önlenmesini amaçlıyor.

    İTÜ logolu ürünler Morhipo.com'da satışta

    Ajans Haberleri, 03 Mart 2020

    İTÜ logolu ürünler Morhipo.com'da satışta

    İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ), 1773İTÜ mağazasında satışa sunduğu ürünler artık Morhipo.com'da alıcıları ile buluşuyor.

    İstanbul'da kar kalınlığı ortalama 5 cm bekleniyor

    Gündem, 04 Şubat 2020

    İstanbul'da kar kalınlığı ortalama 5 cm bekleniyor

    İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Model sonuçlarına dayanarak tahminim bilhassa Perşembe ve Cumartesi günü İstanbul'da kar yağışını göreceğiz. Yani İstanbul beyaza bürünecek diye tahmin ediyorum. Belli noktalarda daha yoğun olabilir ama genel anlamda en azından 3-4 santimlik kar yağışı görünüyor. Bazı noktalarda 10 santim de olabilir ama birçok noktada ortalama 5 santimlik bir kar yağacak gibi görünüyor" dedi.

  • Ortak Insurtech programı başlıyor

    Sigorta, 15 Ocak 2020

    Ortak Insurtech programı başlıyor

    İTÜ ARI Teknokent ve sigorta sektörünün önde gelen kurumlarından Agito, Aksigorta, Allianz, AvivaSA, Eureko Sigorta, Güneş Sigorta, HDI Sigorta, Sigorta Cini ve Vakıf Emeklilik güçlerini birleştirerek, İTÜ Çekirdek InsurTech Programı’nı hayata geçiriyor. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı "Burada geliştirilecek her ürün nesnelerin interneti ile önemli bir servis olacak. Burda kişileştirilmiş ürünler en büyük servis alanı gibi gözüküyor" açıklamasında bulundu.

  • İTÜ'den Doğa Koleji açıklaması

    Gündem, 18 Aralık 2019

    İTÜ'den Doğa Koleji açıklaması

    İTÜ Vakfı'nın, Doğa Koleji'ni alacağı iddiasıyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'ndan açıklama geldi. Vakıf'tan yapılan açıklamada, "Doğa Koleji ile ilgili müzakereler olumlu yönde devam ettirilmektedir" ifadelerine yer verildi. Gün içinde Doğa Koleji'nde velilerle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da gelişmeleri yakından takip ettiği ifade edildi. Edinilen bilgilere göre Bakan Selçuk satış görüşmelerine yönelik ilgili taraflarla da görüştü.

  • Dijitalleştirmek için yola çıktı

    Teknoloji, 26 Kasım 2019

    Dijitalleştirmek için yola çıktı

    Vodafone, işletmelere yönelik sunduğu yeni dijital teknoloji çözümlerini tanıtmak için Türkiye’ye turuna çıktı. Toplam 12 şehri gezecek olan Vodafone Dijitalleşme Tırı ile yaklaşık 3 ayda 10 bini aşkın kişiye ulaşılması hedefleniyor. Tırı ziyaret eden işletmeler, dijitalleşmede hangi noktada olduklarını görüp, ihtiyaç duydukları çözümlere ulaşabiliyor. Vodafone Dijitalleşme Tırı’nın, gittiği illerde topladığı elektronik atıklardan elde edilecek gelirle Anadolu’da kodlama sınıfı da oluşturacak.

    'Çiçek aşısı dünyaya Edirne'den yayıldı'

    Sağlık, 10 Kasım 2019

    'Çiçek aşısı dünyaya Edirne'den yayıldı'

    İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Zorlu, Osmanlı'nın sağlık hizmetleri konusunda devrinde pek çok ülkeden ileri olduğunu belirtti