Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre, Kırşehir'in Ulupınar köyünde yer alan türbesi başında düzenlenen törenle anıldı.

        Kırşehir ve Aksaray Valiliklerince ortaklaşa düzenlenen anma törenine Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aksaray Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu ve Ayhan Erel, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Kırşehir Garnizon Komutanı J. Alb. Ferhat Kuran, Kırşehir ve Aksaray il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

        Kırşehir Valisi İbrahim Akın, anma töreninde yaptığı konuşmada, yüzyıllar öncesinden söyledikleriyle sesini günümüze duyuran Yunus Emre’nin fikirlerinin gelecekte de milletimizi ve insanlığı aydınlatmaya, milli ve manevi hayatımıza güzellik ve canlılık katmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

        Yunus Emre’nin duygu ve düşünce dünyasında kavganın yerini barışın, huzursuzluğun yerini ise derin bir sevgi ve hoşgörünün aldığını belirten Vali Akın, “Anadolu topraklarını yurt edinmeye başlayan milletimiz, yeni vatanlarındaki yaşama gücünü İslami değerler ile Türklük bilinci üzerine inşa etmişlerdir. Bu iki temel prensibi, Anadolu halkına aşılamaya çalışan, onlara derin bir ruh ve iman terbiyesi veren mana erenlerinden birisi de Yunus Emre'dir.

        Anadolu’nun Moğol akın ve yağmalarıyla, siyasi çekişmelerle, kıtlık ve kuraklıklarla mücadele ettiği yıllarda Yunus Emre, Allah sevgisini, birlik ve beraberlik duygusunu ve insan sevgisini bizlerin ruhuna işlemiştir.

        İnsanların kaynaşmasında, duygu inceliğine ve tefekkür derinliğine erişmesinde sevgi, aşk, hoşgörü gibi ilahi güzelliklerin büyük bir yeri vardır. Yunus Emre’nin duygu ve düşünce dünyasında kavganın yerini barış, huzursuzluğun yerini ise derin bir sevgi ve hoşgörü almış, bunu da “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü” yaklaşımıyla ortaya koymuştur.

        İnsanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin bütün işleri kolaylaştıracağını dile getiren Yunus Emre; 'Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Bu dünya kimseye kalmaz' sözleriyle ifade etmiş, gönül denilen ilahi cevherin sevgi ve muhabbetle parlatılmasını istemiştir. Onun güzel hasletlerini hayatımıza hakim kılmalı ve Yunus Emre’nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz.

        Kültürümüzün manevi zenginliği olan Yunus Emre’yi farklı kılan en önemli özelliklerden biri de tıpkı bu toprakların yetiştirdiği değerlerden biri olan Aşıkpaşa gibi anadilimize kıymet vermesi ve bizlere dupduru bir Türkçe ile seslenmesidir” dedi.

        Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise konuşmasında, “Yunus Emre, Anadolu’nun tarihteki en zor dönemlerinde yaşamıştır. Anadolu büyük bir kargaşa içerisindeyken, devlet otoritesinin olmadığı, ayaklanmaların olduğu dönemde Yunus Emre, gönül dünyamızın manevi ikliminde can vermiş, fikirleriyle adeta Anadolu’yu mayalamıştır. Yunus Emre, geçmişten günümüze ulaşan sesiyle, bütün insanlığa hitap eden büyük bir isim olmuştur. Sözleri ve fikirleriyle gönüllere giren Yunus Emre’nin söylemleri evrensel sevgi ve hoşgörünün en veciz halleridir. Yunus Emre’nin aşk söylemleri tamamen Yüce Mevla’ya odaklı olup, bütün varlıkların sevgisini Yaradan’a bağlamıştır. Yunus Emre’ye göre Allah’a kulluk etmenin amacı, O’na tertemiz ulaşmaktır”diye konuştu.

        Anma törenlerine katılan milletvekili Metin İlhan, ise sabrı, sevgiyi, hayatı ve Allah aşkı ile Yunus'un gönüllerde taht kurduğunu belirtti.

        Tören, temsili Yunus Emre’den şiir dinletisi ve alıç dağıtımı, ardından da Çilehane’nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kırşehir İlçeleri
        Tüm Kırşehir Haberleri
         Kırşehir

        Kırşehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa