Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Palas Mahallesi'nde yaşayan 62 yaşındaki Seyfi Turan, Tuzla Gölünde 12 yaşında başladığı tuz çıkarma işine ilerleyen yaşına rağmen devam ediyor.

        Kayseri şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve insanların olumsuz etkilerinden kurtulmayı başaran tek tuz gölü olan Tuzla Gölü'nden bölge halkı az da olsa tuz çıkarmaya devam ediyor.

        Sarıoğlan ilçesine bağlı Palas Mahallesi'nde yaşayan ve 12 yaşından beri Tuzla Gölü'nden tuz çıkardığını söyleyen 62 yaşındaki Seyfi Turan, tuz çıkarma işine özellikle sabah saatlerinde başladığını söyledi. Turan, "Sabah saat 06.00 gibi evden at arabasıyla çıkıyorum. Yaklaşık bir saat süren yolculuk sonrasında göle ulaşıyorum. Burada kürek kullanarak ilk olarak gölün üzerindeki tuzu çıkarıyorum. Ardından zincir ile bağladığım bidona doldurarak gölden sürükleyerek çıkardığım tuzu at arabasına yüklüyorum. Her geldiğimde yaklaşık 500600 kilo tuz çıkarıyorum" dedi.

        Tuzla Gölü'nden saat 10.30 veya 11.00 gibi ayrıldığı anlatan Turan, "Tuzu erken saatlerde topluyoruz çünkü hava ısındığı zaman zemin çok yumuşuyor. Ayrıca tuz insanın gözünü alıyor ve burada durmak, çalışmak zorlaşıyor" diye konuştu. Palas Mahallesinde kendisi gibi at ile gelerek gölden tuz çıkaran kişilerin kalmadığını ifade eden Turan, "Çünkü tuz eskisi gibi satılmıyor. Ben de çevre köylere götürerek satmıyorum. Daha çok evde kullanıyoruz ve özellikle gelip tuz isteyen olursa satıyorum" dedi.

        Gölden çıkarılan tuzu kendi evlerinde yemekte bile kullandıklarını söyleyen Turan, "Bir çuval tuzu 20 TL'ye satıyoruz. Çevre ilçeler ve mahalleden gelenler mısıra, pancar küspesine, turşuya, salamura peynire de kullanabiliyor. Çıkardığımız tuz herhangi bir işlem görmeden rahatlıkla kullanılabilir" şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kayseri haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kayseri Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kayseri İlçeleri
        Tüm Kayseri Haberleri
         Kayseri

        Kayseri

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa