Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nevra UÇKAÇ /İZMİR, (DHA)TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'de faaliyette olan lisanslı depo kapasitesinin 8,5 milyon tonu geçtiğini söyleyerek, "Lisanslı depoculuk sayesinde tarımsal ürünlerin fiyatları birkaç kişi tarafından speküle edilemiyor. Fiyatlar borsada oluşuyor. Daha şeffaf belirleniyor" dedi.

        Türkiye'ye pamukta lisanslı depoculuk sistemini getiren Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) 2011 yılında 17 bin ton kapasite ile çıktığı yolculuğuna 35 bin ton kapasite ile devam edecek. ELİDAŞ'ın kapasite arttırımı ve ek tesisler açılış töreni TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı. Açılışa AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile birlikte çok sayıda oda ve birlik başkanı katıldı.

        '27 YETKİLİ SINIFLANDIRICI LABORATUVARIN 20'SİNİ BORSALARIMIZ KURDU'

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hem üreticinin kazancını arttıran hem de sanayiciye kolaylık sağlayan lisanslı depoculuğun TOBB'un girişimiyle başladığını ifade ederek 2005 yılında bugünkü lisanslı depoculuk sisteminin temelini oluşturan kanunun hazırlandığını hatırlattı. Özel sektörü lisanslı depoculuk yatırımına teşvik etmek üzere 5 yıl beklediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Buna rağmen bir lisanslı depo Türkiye'de kurulmadı. 2010 yılında biz öncülük edelim dedik. TMO ile beraber ortak lisanslı depoları geliştiren bu adımlar sayesinde özel sektörde bu alana yöneldik. Bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 8,5 milyon tonu geçti. Ticaret borsaları ellerini taşın altına koydu. Akredite laboratuvarlar, canlı hayvan borsaları, ticaret borsalarımız, tarım ve hayvancılık sektörünün sağlıklı işlemesini sağladı. Ürün kalitesi analizinde belirleyici olan 27 yetkili sınıflandırıcı laboratuvarın 20'sini borsalarımız kurdu" dedi.

        'HAYATA GEÇİRDİĞİ PROJELERLE İFTİHAR EDİYORUM'

        İTB'nin ise 130 yıllık köklü geçmişiyle en eski borsalardan biri olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 2013'de faaliyete geçen ELİDAŞ'ın yeni yatırımlarıyla kapasitesini arttırarak yeni tesisi ülkeye kazandırdıklarını vurguladı. İTB'nin İzmir'in yerel değerlerine sahip çıkarak pamuk, Sultani üzüm ve incirin coğrafi işaret tescilini yaptırdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Avrupa'nın hiçbir ülkesindeki borsadan daha eksik hizmet vermiyorlar. Hepsini kutluyorum. İTB'nin adeta proje fabrikası gibi çalışarak hayata geçirdiği projelerle iftihar ediyorum. Bir kuruş menfaatleri yok. Burada maaş almazlar. Biz hep cepten harcıyoruz. Hepimiz ticaretin içinden geliyoruz. İnsanın en hayırlısı insana faydalı olandır. Yaptıkları hizmetlerle İzmir'in zenginleşmesine, istihdamın artmasına katkı veriyorlar. Lisanslı depoculuk sayesinde tarımsal ürünlerin fiyatları birkaç kişi tarafından speküle edilemiyor. Fiyatlar borsada oluşuyor. Daha şeffaf belirleniyor. Türkiye'de lisanslı depoculuğun ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretini geliştirmesi için çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. Gelişmiş bir tarım piyasasının etkin olduğu ülke haline geliyoruz."

        'KISA SÜREDE SAYGIN KURUM HALİNE GELDİ'

        İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise konuşmasında pamuk depolaması konusunda faaliyet gösteren ilk lisanslı depo şirketi olduklarına dikkati çekerek, "Elektronik ürün senedi üreticiler için büyük bir değer. Bu sayede üretici isterse ürününü elektronik platformda satışa sunuyor, isterse ürün senedini bankaya teminat olarak sunup uygun maliyetli kredi kullanabiliyor. İZLADAŞ'ı (İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar Ar-Ge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş) 2013 yılında borsanın yüzde 100 sermayesiyle kurduk. Pamukta ilk yetkili sınıflandırıcı şirket olarak faaliyete geçti. Kısa sürede uluslararası alanda birincilik kazanan saygın kurum haline geldi. Türk pamuk sektörüne değer katıyor. Küresel rekabet son derece çetin. Lisanslı depoculuk faaliyetlerini yaygınlaştırmak bu rekabette çok önemli bir araç" dedi.

        ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz de açılışta yaptığı konuşmada, 17 ortaklı yapısı ile kazan kazan ekosistemlerinin en başarılı örneklerinden biri olduklarını dile getirerek, ürünlerin doğru kalitede makbuzlanıp elektronik saklama sisteminde tutulmasını sağladıklarını kaydetti. Tesis kapasitesinin son 5-6 yılıdır daha kasım ayı sonu gelmeden yüzde 100 doluluğa ulaştığını anlatan Kocagöz, "ELİDAŞ bugün yaptığı son yatırımla Ege Bölgesi rekoltesinin 5'te 1'ini karşılayacak duruma geliyor. Bu aynı zamanda pamuk özelinde yaratılmış yaklaşık 1,5 milyar TL'lik kredi kaynağı. Umudumuz bu kapasitenin ülke bazında tüm diğer lisanslı depolarla bütün ürünlerimizde 3'te 1'e kadar çıkmasıdır" diye konuştu.

        Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na günün anısına plaket takdim edildi. Açılışa katılanlar daha sonra tesisi gezerek depolama hakkında bilgi aldı. (DHA)DHA-Ekonomi Türkiye-İzmir Nevra UÇKAÇ

        2022-09-20 17:31:51

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa