Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nevra UÇKAÇ/ İZMİR, (DHA)İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 4,5 yılın ardından aynı göreve yeniden aday olacağını belirterek, "Üyelerimizin yeni dönem teveccühleri olması halinde aynı anlayış ve istekle projelerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz" dedi.

        İZTO meslek komitesi ile meclis üyelerinin belirleneceği seçim, 3 Ekim'de Gaziemir Fuar İzmir'de yapılacak. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulu, 14 Nisan 2018'deki seçimlerde 174 meclis üyesinin 151'inin oyunu aldı. 4 yıl aranın ardından sandık başına gidecek İZTO üyeleri, 80 meslek komitesinde yer alacak komite ile meclis ve disiplin kurulu üyelerini belirleyecek. Meclis ve disiplin üyelerinin seçiminin ardından 8 Ekim'deki seçimde ise yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu ve meclis başkanlık divanı belirlenecek.

        4,5 YILINI ANLATTI

        Toplantıda 4,5 yıllık dönemi anlatan Mahmut Özgener, konuşmasının başında ekonomik gelişmelere değindi. İZTO olarak Tarıma Dayalı İhtisas OSB projelerine 2018'de imzaladıkları protokollerle start verdiklerini dile getiren Özgener, "Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera, Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Sanayi Bölgeleri çalışmalarımız devam ediyor. Kardeş odalarımızla birlikte Avrupa ve ülkemizin en büyük jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı organize sanayi bölgesi Dikili Tarıma Dayalı İhtisas OSB'nin temel atma törenini gerçekleştirdik. Dikili projemizde; yıllık 80 milyon ton yaş sebze-meyve üretimi, 3,500 kişilik istihdam ve toplam 5 milyar Türk lirası yatırım hedefliyoruz. Dünya Bankası tarafından 'Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi -TUCSAP' kapsamında bölgemizin altyapı işleri için 30 milyon dolar destek alacağız. Hibe için bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Kınık Tarıma Dayalı İhtisas OSB projemizle 1,2 milyon metrekarelik alanda; 1,500 kişilik istihdamla tohum, fide, tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve işlenmesi ve toplamda 2,5 milyar Türk lirası yatırım hedefleniyor. 890 bin metrekarelik alanda süs bitkileri ve çiçek üretimi, 12 ay açık kalacak ürün teşhir-sergi alanları, süs bitkileri mezatını kapsayan ve 1,100 kişiye istihdam sağlayacak. Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas OSB´nin yatırım hedefi; 1,2 milyar Türk lirası" dedi.

        'KENTİMİZ İMAR YÖNETMELİĞİNE KAVUŞTU'

        Sektörlerin yaşadığı çok kritik sorunlara da çözüm üretme şansı bulduklarını anlatan Özgener, 48 yıldır değiştirilemeyen 'Su Ürünleri Kanunu'nun değiştirilmesini sağladıklarına dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin 3 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmesinde önemli rol oynadıklarını belirten Özgener, "Uzun yıllardan sonra kentimiz kendi imar yönetmeliğine kavuştu. İzmir Alsancak Limanı'nın Ro-Ro seferlerinde açılmasında da önemli bir mesai yürüttük. Odamızın yoğun çabaları sonucunda, ilgili bakanlıklarımızın değerli katkılarıyla Ro-Ro seferleri İzmir Alsancak Limanı'ndan Şubat 2021'de yeniden başladı. Ayrıca İzmir-Alsancak Limanı'ndan İspanya´nın Teragona Limanı'na da yeni Ro-Ro seferleri desteğimizle başlamış oldu. Ayrıca 6 yıldır yapılamayan İzmir-Selanik feribot seferleri, odamızın bakanlık nezdinde harcadığı yoğun mesaisi sonucunda eylül ayında tekrar başlıyor" diye konuştu. 

        '18 SEFER DAHA YAPILMASI PLANLANIYOR'

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 'Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü' kapsamında Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol Yürütme Kurulu'nda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer oda ve borsalar ile birlikte görev yaptıklarını kaydeden Özgener, "Ara eleman ihtiyacı konusunda İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'müz ile yeni bir anlayışla iş birliği sağladık. Eleman ihtiyacı bulunan sektörlerimizle ilgili bölümlerin bulunduğu meslek liselerimizi eşleştirerek, birebir iletişim ve koordinasyon halinde sorunların çözümü için çalışmalar yürütüyoruz" dedi. 

        Özgener, Avrupa'nın lider kruvaziyer destinasyonu olduğunu belirttiği İzmir'e ilişkin, "Odamızın ve İzmir Büyükşehir Belediye'mizin girişimleriyle 2022 yılının Ağustos ayına kadar İzmir Alsancak Limanı'na 13 sefer ile 17,160 kruvaziyer yolcu geldi, yıl sonuna kadar 18 sefer daha yapılması planlanıyor" diye konuştu.

        YENİDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

        İzmir'in, pandemi sürecinin zorluklarının yanı sıra bu dönemde felaket yaşadığını da anlatan Özgener, "Kentimizde faaliyet gösteren 10'a yakın oda, birlik ve dernekle bir araya geldik. Ailesinde vefat olan depremzedelere konut yapımı, sosyal ve eğitim alanlarının oluşturulması ve ihtiyaç duyabilecekleri diğer sosyal alanların karşılanması amacıyla 'Birlikten İzmir Doğar' kampanyasını başlattık. TOKİ ile iş birliği içerisinde sürdürdüğümüz çalışmalar çerçevesinde yakın zamanda depremzedelere konutlarını teslim edeceğiz" dedi. 

        Özgener, yeni projelerin yüklediği sorumlulukla yeniden aday olacağını belirterek "Üyelerimizin yeni dönem teveccühleri olması halinde aynı anlayış ve istekle projelerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz" dedi. 

        'SEÇİMLER DEMOKRASİNİN GEREĞİDİR'

        Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mahmut Özgener, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının siyaset üstü kurumlar olduğunun altını çizerek, İzmir'de çeşitli sorunların çözümünde hükümet ve yerel yönetimin farklı partilerden olmasından kaynaklı sorun yaşamadıklarını dile getirdi. Karşısına aday çıkıp çıkmayacağı konusunda bilgisi olmadığını belirten Özgener, seçimlerin, demokrasinin bir gereği olduğunu söyleyerek, rekabete hazır olduğunu açıkladı. (DHA)DHA-Ekonomi Türkiye-İzmir Nevra UÇKAÇ

        2022-08-31 16:13:13

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa