Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nevra UÇKAÇ/ İZMİR, (DHA)İZMİR Enternasyonal Fuarı (İEF), 2-11 Eylül 2022 tarihleri arasında 91´inci kez kapılarını açarken dünyanın en büyük gastronomi fuarı Terra Madre´ye de ev sahipliği yapacak. 43 ülkeden 389 firmanın katılacağı belirtilen fuarın tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir´de 9 Eylül öncesinde başlayan afiş tartışmalarıyla ilgili olarak, "Türkiye´nin bu siyasal ikliminde her cümleden bir ayrıştırma siyaseti üretmeye çalışanlara üzülüyorum" dedi.  

        Türkiye´nin en köklü ve en kapsamlı fuarı olan, İzmir´in ticari ve kültürel hafızasını içinde barındıran İzmir Enternasyonal Fuarı, geçmişten bugüne Kültürpark´ta dünyayı bir araya getirmeye devam ediyor. 91'inci İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl, dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) önderliğinde gerçekleşen 'Terra Madre' gastronomi fuarına da ev sahipliği yapacak. Fuarlara; League of Legends 10. Yıl Festivali ve İzmir İş Günleri'nin de dâhil edilmesiyle birlikte İzmir hareketli günler geçirecek. Dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçileri ağırlayacak fuarlar boyunca, onlarca konser, tiyatro, yarışma, sportif faaliyetler gibi birbirinden renkli etkinlikler gerçekleşirken kent ekonomisine de büyük katkı sağlanacak.

        Fuarın tanıtımı için Kültürpark´ta gerçekleştirilen etkinlikte konuşan CHP´li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarın cumhuriyetin mirası olduğunu belirterek, "Bütün dünyanın kentleri Expo peşinde koşar. İzmir de bunun için emek verdi. Ama biz 91 yıldır küçük Expo´yu düzenlemeye devam ediyoruz. Bu fuar yalnızca 12 Eylül 1980 darbesinde sadece bir gün kapanmış. Sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çıtayı her yıl yükseltmek gerekiyor. Geçen yıldan daha yükseğe taşımak zorundayız. Terra Madre dünyanın en büyük gastronomi fuarı. Tarımla, kültürle, sağlıkla, turizmle ilgili ve hepsinin buluşma noktası" dedi. Pandemiyle beraber kendi kendine yeten ekonominin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Başkan Soyer, İEF´nin sadece bir fuar değil aynı zamanda sosyalleşme meydanı olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

        "Fuarımız eğitim, eğlence ve inovasyon meydanı. 1971 yılında ilk kez yürüyen merdivenle Türkiye halkı İEF´de tanıştı. Her yıl düzenlenirken o gün Türkiye´ye bir ayna tutuyor. Buna ev sahipliği yapma gururu büyük ve kıymetlidir. Bu nöbeti üstlenenler olarak layığıyla yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yüksek enflasyon, pandemi, krizlerin yanı sıra savaş burnumuzun dibinde. İnsanların moralleri bozuk. Umutları kaybolmuş durumda. Bu fuar umudu büyüten moral veren bir anlam taşıyor. İnsanlar bir nebze nefes alacaklar. Aileleriyle beraber güzel bir gün geçirecekler. Bu kasvet ikliminde bir umut vermek arzusundayız. Zengin bir programımız var. Fuarın bir anlamı daha var. Başka bir tarım mümkün diyoruz. Mustafa Kemal Atatürk´ün `Tam bağımsızlık kendi kendine yeten bir ekonomiyle mümkündür´ sözünden feyz aldık. Uzun yıllar Türkiye kendi kendine yeten bir ekonomisi olan bir ülkeydi. Sonra ithalat ithalatı büyüttü. Kır ile kent arasındaki denge bozuldu. Tarımın başı boş kalmasıyla en çok canımızın yandığı kendi kendine yeten bir ekonomi olmaktan uzaklaştık. Biz küçük üreticiyi örgütlemek, ürettikleri ürünlerin katma değerini büyütmek için uzun süredir çalışıyoruz. Terra Madre ile küçük üreticileri ilk kez ihracatçı haline getireceğiz. Çobanlardan alınan sütler ilk kez ihracata konu olacak."

        MUTFAK ŞOVLARI YAPILACAK

        İzfaş Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, İEF´nin 91 yıldır devam eden bir cumhuriyet mirası olduğuna dikkat çekerek bu devamlılığın sırrının fuarın Türkiye´yi dünyaya, dünyayı Türkiye´ye bağlaması olduğunu dile getirdi. 91´inci kez kapıları açacak İEF´nin 43 ülkeden 389 katılımcıya ev sahipliği yapacağını belirten Alıcı, "Fuarda yerli kooperatifler ve üretici birlikleri ürünlerini sergileyecek. Dünyaca ünlü şefler mutfak şovları yapacak. Söyleşiler ve workshoplar düzenlenecek. Ticaret Bakanlığı himayesinde İzmir İş Günleri´nin sekizincisi gerçekleştirilecek. İEF 91 yıldır kapılarını hep açtı. Yıllar içinde İEF´de birçok ihtisas fuarımız oldu. Bu yıl fuar kapsamında 10 gün boyunca toplam 26 konser verilecek" dedi.

        `İZMİR´E KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ´

        Fuarın ana sponsoru Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da tanıtımda yaptığı konuşmada İzmir´in kurtuluşunun 100'üncü yılı olmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        "Böyle bir yılda İEF´nin ana sponsoru olmak bizim için onur verici. Bu fırsatı bize tanıdıkları için teşekkürler. Bundan sonra yine olmaya devam edeceğiz. İzmir´de olduğumuz sürece İzmir´e katkı vermeye devam edeceğiz. Folkart´ın haricinde teknoloji, enerji, ilaç üretim firmalarımız var. 17 yıldır İzmir´deyiz. İzmir bizi sevdi biz de İzmir´i sevdik. Şehrimizin 100'üncü yılı görkemli kutlanacak. 9 Eylül´de ciddi bir organizasyon var. 91´inci İEF´nin şehrimize yeni güzellikler katmasını diliyorum."

        `BARIŞ VE ZAFER BİRBİRİYLE ÇELİŞMEZ´

        Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan tunç Soyer, 9 Eylül İzmir´in kurtuluşu için hazırlanan afişle ilgili tartışmalara değinerek, "Biz İzmir´de barış içinde yaşıyorsak bunu bu vizyona borçluyuz. Barış en çok sahip çıkmamız gereken mirasıdır Mustafa Kemal Atatürk´ün. 'Bayrak milletin onurudur, o ayaklar altına alınamaz', diyor. Bütün ömrünü savaş alanlarında kazanılan zaferi barışla taçlandırmak için feda ediyor. Atatürk en büyük barış insanıdır. Biz barışın zaferi olarak kutluyoruz. Barış ve zafer birbiriyle çelişmez. Büyük bir zafer kazandık. Ama Mustafa Kemal Atatürk bunu barış için yaptığını söylüyor. Hatay´da diyor ki savaş eğer meşru bir gerekçeye dayanmıyorsa suçtur. Öldürmek isteyenlere karşı ölmemek için savaşırız, diyor. Türkiye´nin bu siyasal ikliminde her cümleden bir ayrıştırma siyaseti üretmeye çalışanlara üzülüyorum. 100 yıl sonra geldiğimiz nokta bu olmamalıydı. Atalarımız ne büyük zorluklarla bir mucize yaratıp bu vatanı bize bırakmışlar. Çok üzülüyorum ama umudum çok büyük. Geleceğin siyasal iklimini İzmir´den kuracağız" ifadelerini kullandı. (DHA) DHA-Politika Türkiye-İzmir Nevra UÇKAÇ

        2022-08-29 21:44:37

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa