Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak 30 Ocak 1923'te imzalanan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile ana vatanlarına dönenleri andı.

        Özkardeşler, yaptığı yazılı açıklamada, Mora İsyanı ile başlayan süreçte Türkler için bölgede zor bir dönemin yaşandığını belirtti.

        Mübadelenin hem Türkiye hem de Yunanistan için sonuçları olduğunu vurgulayan Özkardeşler, şunları kaydetti:

        "Evlerini, hatıralarını, büyüklerinin mezarlarını ve vatan bildikleri toprakları bırakarak ana vatanlarına göç eden mübadiller yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınması ve gelişmesi için her alanda büyük emekler verdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm imkanlarını mübadiller için seferber ederek acılarının hafifletilmesi yolunda büyük uğraşları olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'Evlad-ı Fatihanlar, kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır." sözü ile tüm Balkan göçmenleri ve mübadillerin duygularına tercüman olmuştur. 100. yıl dönümünde gerek göç yollarında gerekse ana vatanlarına geldikten sonra hayatlarını kaybeden tüm mübadillerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa