Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Manisa 1. İdare Mahkemesi, kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçılık yapanların geçmiş dönem borçlarına ilişkin Manisa Valiliğince düzenlenen ödeme emrinin iptaline karar verdi.

        Manisa Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri sınırında kuruyan Marmara Gölü'nde daha önce balıkçılık yapan S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifinin geçmiş dönem borçlarına ilişkin 4 Ocak 2022 tarihinde ödeme emri çıkardı.

        Kooperatif, gölün "mevzuata aykırı tasarruflar" nedeniyle kuruduğunu, artık balıkçılık yapılamadığını, buna rağmen yapılan sözleşmeye istinaden su ürünleri kira bedelinin istenmesinin haksız olduğunu savundu.

        Valilik ise davacı kooperatif ile yapılan su ürünleri istihsal hakkı sözleşmesinin feshedildiği, ödeme emrinin geçmişte ödenmeyen kira borçlarının tahsili için çıkarıldığını savunarak davanın reddini talep etti.

        - Karar

        Manisa 1. İdare Mahkemesi, kira sözleşmesinden doğan alacak için ödeme emrinin düzenlenmesinin yasaya aykırı olduğu, alacağın genel hükümlere göre adli yargı yoluyla tahsil edilmesi gerektiği kaydedildi.

        Kararda, şu ifadelere yer verildi:

        "Söz konusu alacağın ancak genel hükümlere göre adli yargıda açılacak bir dava ile tahsilinin mümkün olduğu, nitekim gerek yukarıda aktarımı yapılan mevzuat düzenlemelerinde gerekse davacı ile yapılan sözleşmelerde 6183 sayılı kanun uyarınca tahsil yapılacağı yönünde bir düzenlemeye yer verilmediği, sadece 6183 sayılı kanunun 51'inci maddesine göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacağının belirtildiği, bu nedenle genel hükümlere göre tahsili yoluna gidilecek bir konuda, davalı idarece tek yanlı kamu kudreti kullanılarak tesis edilen dava konusu ödeme emrinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

        Öte yandan S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi ile bazı dernekler adına kuruyan gölde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce tarım yapılmasına karşı mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

        Avukat Cem Altıparmak, AA muhabirine, kuruyan göl alanında tarımsal faaliyet yapılamayacağını savunarak, "Gölü kurutmak yasak. Kurutulan gölün başka amaçla kullanılması da yasak. Yani sırf göl kurudu diye, tarımsal faaliyete başlayamazsınız. Biz bu hukuka aykırılıkları gündeme getirerek dava açtık." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa