Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir İktisat Kongresi'nin aslına uygun şekilde yeniden yapılan tarihi binasının inşaatında incelemelerde bulundu.

        Çankırı, yaptığı açıklamada, 17 Şubat 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve "Guiffray Hanı" olarak bilinen yapıyı, Türkiye Yüzyılına, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yakışır şekilde İzmir'e kazandıracaklarını kaydetti.

        Yurdun dört bir yanından katılım gösteren çiftçiler, işçiler, sanayiciler, tüccarlar ve hükümet temsilcilerinden oluşan bin 135 temsilcinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde İzmir'e geldiğini ve 17 Şubat 1923'te yeni Türkiye'nin iktisat politikasını belirlemek amacıyla I. İktisat Kongresi gerçekleştirdiğini aktaran Çankırı, şöyle devam etti:

        "1979 yılında CHP'li belediyenin yönettiği İzmir'de bu tarihi bina yıktırılmış ve otoparka dönüştürülmüştü. Bu seferde CHP'li Tunç Soyer yönetimindeki belediye o arsaya altında dükkanların olduğu bir otopark yapılması isteğine yol veriyordu ki Valimiz Yavuz Selim Köşger, Atatürk ve İzmir'le ilgili bir tarihin tamamen yok edilmesinin önüne geçti ve 'dur' dedi. Geçtiğimiz yılın nisan ayında İzmir Valiliği tarafından arsa satın alındı. O günden bugüne bu tarih katliamını görmezden gelenler, İzmir İktisat Kongresini ağızlarına alamayanlar şimdilerde utanmadan sıkılmadan ses çıkartmaya başladılar. Biz 17 Şubat 2023 tarihine yetiştirilmek üzere hazırlık yaptığımızı açıkladıktan sonra birileri kalktı, 'Ben burada toplantı yapacağım' dedi. Sonra 'biz bu konuyu daha önce dile getirdik' dediler. Yani bunun izah edilebilir bir tarafı gerçekten yok. Tarihimize, değerlerimize ve milli mücadele kahramanlarımıza saygı duymaksızın kongre binasının bulunduğu alanı otoparka çeviren CHP'nin temsilcileri 'İktisat kongresi sürecinde şehrin belediye başkanı dışlanıyor' demekten bile ar etmediler."

        Birinci İzmir İktisat Kongresi'nden 100 sene sonra aynı yerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde geniş katılımlı bir iktisat kongresi düzenleyeceklerini ifade eden Çankırı, "İnanıyorum ki bu kongre ilki gibi bizlere ışık olacak, birliğimizi ve ortak başarı irademizi güçlendirecek, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun önünü açacaktır." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa