Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Dünyaca ünlü Japon viyola sanatçısı Naoko Shimizu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Ahmet Adnan Saygun'un Viyola Konçertosu'nu seslendirecek.

        Dünya çapında orkestralarla sahne alan ve kariyerine Berlin Filarmoni Orkestrasının solo violisti olarak devam Naoko Shimizu, 6 Ocak 1991'de vefat eden Saygun için yarın düzenlenecek anma konseri kapsamında İzmir'e geldi.

        Ünlü Türk bestecisi Saygun'un adını taşıyan sanat merkezinde verilecek konser öncesi provalarına şef Orhun Orhon yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrasıyla devam eden Naoko Shimizu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

        Saygun'un bestelediği Viyola Konçertosu'nu çok beğendiğini ve uzun zamandır çalmak istediğini belirten Naoko Shimizu, "Saygun'un bu eseri, solistten ve aynı zamanda orkestradan da icracıdan da fazla teknik seviye istiyor. Çünkü çok çok zengin bir müzik." dedi.

        Türkiye'de çeşitli yerlerde konserler verdiğini, dinleyiciyi çok sıcak ve canayakın bulduğunu anlatan Naoko Shimizu, şunları kaydetti:

        "Aslında Saygun'un müziğine baktığınızda, orijinal tarafları olmasına rağmen yazılmış müziklerden çok farklı değil. Tabii ki içinde Türk folkloruna ait ögeler işitsek, bulsak da yine de ortak bir dil kullandığını hissetmek zor değil. Uzun zamandır bu müzik üzerine çalışıyorum ve bunun sonucunda da onunla bir yakınlık, bir ilişki kuruyorsunuz. Bazen (Bela) Bartok'a (Macar besteci) benzetebiliyorum ama kendine has çok orijinal tarafları da var."

        - "Saygun'un Viyola Konçertosu çok zor bir eser"

        İzmir Devlet Senfoni Orkestrası şefi Orhun Orhon ise konser için heyecanlı olduğunu dile getirdi.

        Adnan Saygun'un eserini, doğum yerinde ve adının verildiği sanat merkezinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrasıyla onu anarak seslendireceklerini belirten Orhon, "Daha da keyif veren nokta oldukça başarılı yabancı bir solist bu eseri büyük bir başarıyla seslendiriyor. Türk olarak da bu ayrı bir gurur." dedi.

        Saygun'un Viyola Konçertosu'nun zor bir eser olduğunu vurgulayan Orhon, "Saygun, ülkemizde genelde nadir seslendiriliyor. Çünkü teknik anlamda talepkar bir eser. Solistler de yanaşmıyor. Fakat zor olduğu kadar Türkiye'nin o dönem içinden geçtiği bunalımları, aynı zamanda Saygun'un bunalımlarını, onun çerçevesinden, süzgecinden geçmiş hayat deneyimlerini, makam etkileriyle, Türk tınılarıyla ama aynı zamanda onun orijinal buluşuyla da ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

        Naoko Shimizu'nun enstrümanına ve müziğe çok hakim iyi bir müzisyen olduğunu anlatan Orhon, "Türk besteci dediğinizde sanki izole bir toplumun izole bir bestecisiymiş gibi algı oluyor bizde. Halbuki öyle değil. Bir Türk bestecisinin, müzisyeninin dünyada diğerlerinden hiçbir eksiği yok. Aynı zamanda başka bir ülkeden ilgi gösterip gelen yabancı bir viyolacı demek ki eserde bir çekicilik, ortak bir nokta bulmuş ki repertuvarına alıyor ve azımsanacak bir şey değil." diye konuştu.

        Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, Saygun'un Viyola Konçertosu ile yarın saat 20.00'de başlayacak konserin ikinci bölümünde ise Borodin, Smetana ve Mendelssohn'un eserleri icra edecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa