Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek için Bornova ilçesinde zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesi çalışmalarına başladı.

        Belediyeden yapılan açıklamaya göre, bölgenin afet riskini belirlemek için ilk sondaj çalışması Kayadibi Mahallesi'nde yapıldı.

        İlçede toplam 50 bin metrelik jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik sondaj kuyusu açılacak.

        Uzmanlar çalışma alanını bin 565 bölgeye ayırarak her bölgede sondaj ve jeofizik ölçüm yapacak. Kaya ve toprak zemin numunesi alınacak. Çalışmalar tamamlandığında ilçenin heyelandan sıvılaşmaya, tıbbi jeolojiden taşkına kadar her türlü afet tehlikesi ve riski, bölgenin yerleşime uygunluğu değerlendirilecek.

        Proje kapsamında Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda çalışma yürütülecek.

        -Derin sondaj yapılacak

        Açıklamada görüşlerine yer verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, Bornova baseninin jeolojik yapısını ortaya çıkarabilmek amacıyla, her biri 450 metreden daha derin olacak şekilde toplam 7 bin metrede derin sondaj yapılacağını belirterek, "Bu derin kuyuların 17'sinde zemin dinamik parametrelerini belirlemek amacıyla sismik hızların belirlenmesinde kullanılan yöntem uygulanacak. Ayrıca deprem dalgalarının hareketini anlamak amacıyla bin 565 noktada titreşim, sismik kırılma gibi jeofizik ölçümler yapılacak." ifadelerini kullandı.

        Uzun dönemli izlemelerle heyelan gibi kütle hareketlerinin mekanizmasının belirleneceğini kaydeden Dayangaç, zemine yönelik çalışmalardan elde edilecek verilerin, depremsellik ve tsunami araştırmasından elde edilen verilerle bütünleştirileceğini aktardı.

        Bornova çanağının zemin yapısına ilişkin verileri yürütülen yapı envanteri çalışmasıyla entegre ederek yapı-zemin etkileşiminden kaynaklı tüm riskleri belirleyeceklerini belirten Dayangaç, alınması gereken kentsel iyileştirme önlemlerini ortaya çıkartacaklarını anlattı.

        Çalışmaların 2024'te tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

        Öte yandan yapı envanteri çalışmalarının da Bayraklı'nın ardından Bornova'da sürdüğü, ilçede yaklaşık 62 bin yapının inceleneceği de ifade edildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa