Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, salgın döneminde azalan organ nakil operasyonlarının artması gerektiğini söyledi.

        Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle Prof. Dr. Muhittin Erel Amfisi'nde düzenlenen toplantıda konuşan EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürgün, tıp fakültesindeki organ nakil merkezinin 1988 yılında kurulduğunu belirtti.

        Merkezlerinin aynı yıl ilk kez canlıdan böbrek nakli yaptığını hatırlatan Gürgün,"Hastanemizde 1994 yılında ilk karaciğer nakli yapıldı. Üniversitemiz durmadı. 1998 yılında ise ilk kalp naklini yaptı. 2009 yılında ise akciğer nakli yapılarak hastamız sağlığına kavuştu. Kornea naklini de unutmamak lazım." dedi.

        Gürgün, organ nakil merkezinin başarılı nakil ameliyatları yapmasının yanında birçok önemli nakil cerrahının yetişmesine katkı sunduğunu kaydetti.

        Salgının ilk yılında tüm organ nakillerinin yüzde 31, ikinci yılında ise yüzde 16 oranında azaldığına dikkati çeken Gürgün, "Pandemi sırasında daha çok yoğun bakım yatağına ihtiyacımız oldu. Belirsizlikler ön plandaydı. Organ nakil yapılırsa oradaki hastaların hayatta tutulması mümkün olabilir miydi? Vericilerin aşılı olmaması durumu, çok büyük sorunlar teşkil etti. Bu nedenle organ nakil sayıları azaldı. Aşılanmalar sayesinde toplumsal bağışıklıklar arttı. Dolasıyla salgın döneminde azalan organ nakil operasyonlarının artırılması gerekiyor. Bunun için gayret etmeliyiz."

        EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Zeytunlu da merkezlerinde çok başarı ekipleri görev aldığını dile getirdi.

        Konuşmaların ardından Prof. Dr. Gürgün tarafından organ nakil merkezinde görevli hekimlere teşekkür belgesi, nakil olan hastalara ise hediyeler verdi.

        Programa, geçen ağustosta kalp nakli yapılan 2 yaşındaki Asel Lina Adıyaman ile ailesi de katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa