Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hande NAYMAN/ İZMİR, (DHA)AVRUPAAkdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) 13'üncü Genel Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Menderes ilçesinde toplandı. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ARLEM'in, Avrupa Birliği'nin (AB) en dinamik ve en geniş çalışma alanına sahip örgütlerden olduğunu söyledi.

        Akdeniz'de kapsayıcı ve sürdürülebilir kentler inşa etmek için yerel politikaların şekillendirildiği ve BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP27'ye Akdeniz kentlerinin seslerinin duyurulduğu ARLEM'in 13'üncü Genel Kurulu, Menderes'in Özdere Mahallesi'nde toplandı. 40'ı Avrupa Birliği'nden, 40'ı da 15 Akdeniz partner ülkesinden oluşan 80 üyenin yer aldığı toplantı kapsamında AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun geliştirilmesi, Akdeniz'in üç kıyısını da kapsayan bölgesel iş birliklerinin tesis edilmesi ve Avrupa Bölgeler Komitesi'ne raporlar sunulması amaçlandı. Organizasyon kapsamında bugün düzenlenen basın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Bölgeler Komitesi CIVEX Komisyonu Başkanı ve İtalya Katanya Belediye Meclisi Üyesi Vincenzo Bianco, Ramtha Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmad Al Khazalı, Akdeniz için Birlik (UfM) Genel Sekreter Yardımcısı Abdelkader El Khissassi katıldı.

        Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, ARLEM'in, AB'nin en dinamik ve en geniş çalışma alanına sahip örgütlerinden biri olduğunu belirterek, toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Soyer, toplantı kapsamında oturum başlıklarının, 'Akdeniz'de iklim eylemi', '2023 eylem planları ve stratejik planları', Covid-19 sonrası değerlendirmeleri kapsayan 'Akdeniz'deki startuplar ve inovasyon ekosistemi' olduğunu söyledi. Soyer, yeteneklerin, çalışmaların turizm sektörüne aktarılmasıyla ilgili toplantı yapılacağını kaydederek toplantı sonunda düzenlenecek ödül töreniyle Akdeniz'deki genç yerel girişimcilere ödüller verileceğini belirtti.

        'GENEL KURUL TOPLANTISI 2 YIL SONRA YÜZYÜZE YAPILIYOR'

        Avrupa Bölgeler Komitesi CIVEX Komisyonu Başkanı, İtalya Katanya Belediye Meclisi Üyesi Vincenzo Bianco da "ARLEM'in Genel Kurul toplantısı 2 yıl sonra yüz yüze yapılıyor. Tüm üye ülkelerden kalabalık bir katılımla karşı karşıyayız. Bu yıl yaptığımız çalışmalar önemli konuları içerdi. Şehrin yenilenmesiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in bize verdiği bilgiler çok ilgi çekici oldu. Çalışmalarımıza büyük bir tutkuyla bugün öğleden sonra da devam edeceğiz" dedi.

        Yunanistan'ın Orta Makedonya Bölge Başkanı Apostolos Tzitzikostas'ın, ARLEM Genel Kurul toplantısına katılmak üzere feribotla geldiği İzmir'de gümrük işlemleri sırasında giriş kısıtlaması bulunan biriyle isim benzerliğinden kaynaklanan teknik sorundan dolayı bir süre yerel makamlarca misafir edildiği iddialarıyla ilgili de Vincenzo Buianco, "Tzitzikostas bizce meşru olmayan bir şekilde alıkoyuldu. Ülkeye girişi birkaç saat engellendi. Avrupa Birliği Komitesi bir protesto notu yayınladı. Neler olduğunun anlaşılmasını talep etti" diye konuştu.

        'YEREL YÖNETİMLER YENİ ÇERÇEVE TASARLAYABİLİR'                        

        Toplantıda konuşan Ramtha Belediye Başkanı Ahmad Al Khazalı da "Bu dinamik tabiatın doğasının gerçekten iş birliğinin ötesinde olduğu, bir stratejik ihtiyaç olduğu dönemdeyiz. Bölgede iklim değişikliğinin sonuçlarından mustaribiz. Acaba gençlerimizin potansiyelinden nasıl faydalanabiliriz? Nasıl istihdam yaratabiliriz? Bunlar önümüzdeki bazı sorular. Gerçekleştirdiğimiz toplantıların hepsi bu ihtiyaçları yansıtıyor. Yerel yönetimlerle beraber sürdürülebilir bir kalkınma yaratmaya çalışıyoruz. ARLEM çalışmalarının hedefi kapsayıcı toplumlar, yerel yönetimlerin öneminin farkında olmamız gerekiyor. Yerel yönetimler yeni bir çerçeve tasarlayabilirler ve bunlar da toplumların sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Birlikte çalışabilir ve daha parlak bir gelecek inşa edebiliriz" dedi. 

        Akdeniz için Birlik (UfM) Genel Sekreter Yardımcısı Abdelkader El Khissassi ise "Türkiye'ye bize bugün bu etkinlikte olmamıza izin verdiği için teşekkür ediyorum. Burada olumlu bir gündem var. Akdeniz Bölgesi birkaç sorunla karşı karşıya. Ülkelerimiz birbirine benzer ülkeler. Yaşadığımız sorunlar da bu yüzden benzer. Güçlerimizi, eylemlerimizi birleştirmeli ve ortak inisiyatifler geliştirmeliyiz" diye konuştu. (DHA)DHA-Genel Türkiye-İzmir Hande NAYMAN

        2022-11-08 13:55:50

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa