Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İşte MacOS Mojave ile gelen yenilikler - Teknoloji Haberleri
        • 1

          Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni işletim sistemlerini Eylül'deki büyük etkinlikte hayata geçirdiğini duyurdu ve dağıtımına başladı. iOS 12 ile başlayan dağıtım Mac bilgisayarları ilgilendiren önemli bir işletim sistemi güncellemesiyle devam ediyor.

          High Sierra işletim sisteminden sonra bu yıl çeşitli geliştirme ve güvenlik güncellemeleri yapılan yeni işletim sistemi Mojave'nin internet üzerinden dağıtımı başladı. Sistemini güncellemek isteyenler kolaylıkla App Store'dan yeni MacOS'u yükleyebiliyor. Tabi bunun için öncesinde verilerinizi yedeklemenizde fayda var. İşte Apple'ın ücretsiz olarak sunduğu yeni işletim sisteminin 10 ayrı yeni özelliği. Bunlara göre sisteminizi High Sierra’dan güncelleyip güncellemeyeceğinizi tercih edebilirsiniz.

        • 2

          1- Beklenen Koyu Mod Aktif

          Koyu Mod, karanlık bir oda veya uçak gibi loş ışıklı ortamlarda çalışırken içerikleri öne çıkaran ve gözlerin fazla yorulmamasını sağlayan koyu renk düzeniyle masaüstünüzde değişim yaratıyor. Koyu Mod; Mail, Mesajlar, Harita, Takvim ve Fotoğraflar gibi yerleşik Mac uygulamalarına entegre oluyor. Kullanıcılar Koyu Mod’u Sistem Tercihleri’nden etkinleştirebiliyor. Üçüncü taraf uygulama geliştiricileri de Koyu Mod’u kendi uygulamalarına entegre edebiliyor.

        • 3

          2- Düzenli Masaüstü için Belge Grupları

          Belge Grupları, dosyaları otomatik olarak görseller, sunumlar, PDF’ler ve metin belgeleri gibi dosya türlerine göre düzenli gruplar altında toplayarak karışık masaüstlerini hızla temizliyor. Kullanıcılar Belge Grupları’nı özelleştirerek tarih ve etiketler gibi diğer dosya özelliklerine göre sıralayabiliyorlar. Toplanan dosyalara, Belge Grubu’na tıklayıp genişlettikten sonra istenilen dosyayı açarak kolayca erişilebiliyor.

        • 4

          3- Dinamik Masaüstü

          macOS Mojave’deki masaüstü arka planı, ilk kez günün saatiyle ve kullanıcının dünya üzerinde bulunduğu yerle uyumlu bir dizi görüntü sunuyor. Mojave Çölü’nün dalgalı kum tepeciklerini yansıtan masaüstü; gün doğumundan sabaha, öğlene, gün batımına ve akşama kadar günün saatlerine göre farklı ışık geçişleriyle yeni bir ekran sunuyor.

        • 5

          4- Geliştirilmiş Finder

          macOS Mojave’deki Finder, kullanıcıların dosyalar arasında görsel olarak gezinmesini sağlayan Galeri Görüntüsü özelliğine sahip. Önizleme Paneli ise dosyaların tüm üst verilerini göstererek medya varlıklarını yönetmeyi kolaylaştırıyor. Şimdi Finder’daki Önizleme Paneli’nde görünen Hızlı Eylemler, kullanıcıların PDF oluşturup bunları parolayla korumalarına, hatta özel Automator İşlemleri’ni çalıştırmalarına imkan veriyor. Bir dosyayı seçip klavyedeki boşluk çubuğuna basarak erişilen Göz At işlevi, şimdi kullanıcılara görselleri döndürüp kırpma, PDF’leri işaretleme, video ve ses kliplerini kısaltma olanağı sunuyor.

        • 6

          5- Ekran Kaydı

          Ekran Resimleri işlevi, ekran resmi seçeneklerine hızlı erişim olanağı sunan kullanımı kolay ekran kontrolleri ve yeni video kayıt özellikleri sunuyor. Ekran Resmi işlevini çalıştırarak veya shift-command-5 tuşlarına basarak erişilebilen bu özellik, Mac ekranının fotoğrafını ve videosunu çekmek için zamanlayıcı belirleme ve hatta ekran resimlerinin kaydedileceği yeri seçme gibi seçenekleri de içeren bir dizi kontrol sağlıyor.

        • 7

          6- Devamlılık Kamerası

          Devamlılık Kamerası ile kullanıcılar yakınlarındaki bir nesneyi veya belgeyi iPhone’larıyla çekip veya tarayıp Mac bilgisayarlarında görünmesini sağlayabiliyor. iOS aygıtlarını kullanarak tarama veya çekim yapmak için, kullanıcıların Pages, Keynote, Numbers, Notlar, Mail ve desteklenen diğer uygulamalarda “Şuradan İçe Aktar” seçeneğini tercih etmeleri yeterli.

        • 8

          7- Yeni Uygulamalar

          News, Borsa, Sesli Notlar ve Ev gibi iOS uygulamalarıyla kullanıcılar masaüstlerinde eskisinden daha da fazlasını yapabilecek. News uygulaması, editörler tarafından derlenen ve her kullanıcı için kişiselleştirilen haber ve bilgileri tek bir noktadan sunuyor. Borsa uygulaması, özel olarak derlenen piyasa haberlerinin yanı sıra hisse senetleri ve interaktif grafiklerle dolu kişisel bir takip listesi sunarak piyasayı kolayca izlemenizi sağlıyor. Ev uygulaması ile kullanıcılar HomeKit uyumlu aksesuarlarını kontrol ederek ışıkları açmaktan termostatı ayarlamaya veya bebek telsizini izlemeye kadar birçok şeyi yapabiliyor. Ve Sesli Notlar; kişisel notları, dersleri, toplantıları, görüşmeleri veya şarkı fikirlerini Mac’in yerleşik mikrofonuyla kaydedip ardından tümüne iCloud üzerinden iPhone, iPad veya Mac ile erişmeyi kolaylaştırıyor.

        • 9

          8- Yeni Mac App Store

          Tamamen yeniden tasarlanan Mac App Store, şimdi Mac uygulamalarını bulmayı eskisinden de kolay hale getiren editoryal içeriklere sahip. Yeni Keşfet sekmesinde Mac için yeni ve en popüler uygulamalar ön plana çıkarılırken Yarat, Çalış, Oyna ve Geliştir sekmeleri kullanıcıların belirli bir projeye veya amaca uygun uygulamalara ulaşmalarına yardımcı oluyor.

        • 10

          9- Güvenlik özellikleri geliştirilmiş Safari

          Safari’deki Akıllı Takip Koruması özelliği, sosyal medyadaki “Beğen” veya “Paylaş” düğmelerinin ve yorum araçlarının kullanıcıları izinsiz takip etmesini önlemeye yardımcı oluyor. Safari ayrıca, veri şirketlerinin takip için kullanabileceği “parmak izi” oluşturmasını önlemek amacıyla, kullanıcılar internette gezinirken sadeleştirilmiş sistem bilgileri sunuyor. Ayrıca kullanıcıların parolalarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için yeni hesaplar oluşturulduğunda otomatik olarak güçlü parolalar belirliyor, bu parolaları otomatik olarak doldurup saklıyor ve kullanıcıların değiştirmesi için tekrar kullanılan parolaları işaretliyor.

        • 11

          10- Ekstralar

          Safari kullanıcıların açık olan sekmeleri bir bakışta görebilmeleri için tarayıcı sekmelerinde web sitesi simgelerini destekliyor. Web sitesi simgeleri Sistem Tercihleri’nden etkinleştirilebiliyor. Mail uygulamasında yeni e-postalara hızlı bir şekilde Emoji eklenebiliyor. Mac’teki Siri şimdi, kullanıcıların HomeKit uyumlu aygıtlarını kontrol etmesini sağlamasının yanı sıra yemek, ünlüler ve motor sporları gibi bazı yeni alanlarda daha fazla bilgi sunuyor.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa