Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Son dakika...İşte doları 6 TL'nin altına düşüren 6 gelişme! - Döviz Haberleri

        Dün bir aylık arının ardından ilk kez 6 TL seviyesinin altını test eden dolardaki düşüş bugün de devam ediyor. Haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL neredeyse tüm hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösterdi. Peki dolar neden düşüyor? Bankacılara göre TL'deki değer kazancında 6 gelişme etkili.

        İşte o 6 gelişme :

        1-Küresel gelişmelerin yanında ABD ve AB ile ikili ilişkilere yönelik artan iyimserlik,

        2-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı ve likidite adımlarıyla sonrası TL'de kısa pozisyonun maliyetinin yükselmesi,

        3-Yatırımcı endişelerinin önemli bölümünün geride kalması,

        4-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve dün başlayan Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler,

        5-Döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalması,

        6-Katar Çin ve AB başta olmak üzere önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artabileceği beklentisi.

        'BRUNSON DAVASINA DAİR OLUMLU BEKLENTİLER DE FİYATLANIYOR'

        Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir, Bloomberg HT'ye Türk Lirası'nın son dönemde diğer gelişen piyasalara kıyasla pozitif ayrışmasındaki etkenleri şöyle sıraladı: "Eylül'ün başından beri Ağustos'a kıyasla çok daha olumlu gelişmeler oldu. Merkez Bankası'nın yüklü faiz artışı, Yeni Ekonomi Programı'nda daha makul büyüme tahminleri ortaya konması gibi. Dün Akbank sendikasyonundaki yüksek yenileme oranı Ağustos'ta fiyatlanan endişelere kıyasla daha olumlu tablo çiziyor."

        Demir, 12 Ekim'deki ABD'li rahip Brunson davasına dair olumlu beklentilerin de fiyatlara girmeye başladığını bildirdi.

        Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle hem jeopolitik, hem politik gelişmelerle ilgili olumlu beklentilerin TL'de satış baskını azalttığını belirtti.

        AĞUSTOS AYINDA TARİHİ REKORUNU GÖRMÜŞTÜ

        Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengeler, şirketlerin artan döviz borcu, TCMB'nin para politikasının bağımsızlığına yönelik soru işaretleri gibi unsurların yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi ve bölgedeki jeopolitik riskler dolar/TL'nin Ağustos ayında 7.24 ile tarihi rekorunu görmesine neden olmuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa