Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanlığı'nca Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Battal İlgezdi'nin, imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılara ilişkin yıkım kararlarını uygulamadığı iddiasıyla "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

        Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Battal İlgezdi katılmazken avukatları hazır bulundu.

        Mahkeme hakimi, suça konu olayla ilgili kusur tespiti amacıyla şehir planlayıcılarından oluşan bilirkişilerden istenen raporun mahkemeye ulaştığını tutanağa yazdırdı.

        Raporda, özellikle dava konusu işlemlerin imar barışına ilişkin mevzuatın dikkate alınarak incelendiğini belirten mahkeme hakimi, raporda iddianamenin kapsamı ve "görevi kötüye kullanma" suçu itibarıyla sanığın sorumluluğunu gerektiren hususların tespitine yönelik bir değerlendirmede bulunulmadığının görüldüğünü tutanağa yazdırdı.

        Söz verilen Battal İlgezdi'nin avukatı İnan Bektaş, rapora karşı beyanda bulunmak üzere süre istediklerini belirterek, "Suça konu parsellerin bir kısmına ilişkin olarak başvurular yapılmıştır. Geri kalan parsellere yönelik de ilgilileri tarafından hukuka aykırı bölümlerin hukuka uygun hale getirildiği ve belediye tarafından tutanak tanzim edildiğine yönelik açıklamalı ve belgeli beyanlarda bulunmak için de süre istiyoruz." diye konuştu.

        Mahkeme hakimi, sanık avukatlarına savunmalarında belirttikleri hususlara ve bilirkişi raporuna karşı yazılı beyanda bulunmak üzere bir aylık süre verilmesine karar verdi.

        Bu süre geçtikten sonra, önceki bilirkişilerden özellikle "görevi kötüye kullanma" suçundan dolayı sanık Battal İlgezdi'nin sorumluluğunu gerektiren hususların ayrıntılı olarak tespit edilmesi için ek rapor düzenlenmesinin istenmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

        - İddianameden

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, müşteki Erol Dolu'nun yaptığı şikayet üzerine Battal İlgezdi hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

        İddianamede, şikayete konu iddianın Küçükbakkalköy Mahallesi 237 pafta, 2015 ada, 1-12 parseller üzerine imar mevzuatına aykırı olarak yapı inşasına, taşınmazların imar planında ticaret alanında kalan kısmına özel sağlık tesisi inşa edilmesine, yine taşınmazların imar planında konut alanında kalan kısımlarına da iş merkezi yapılmasına göz yumduğu ve yıkım kararını uygulamadığı şeklinde olduğu belirtildi.

        Yine Barbaros Mahallesi 221 pafta, 2936 ada 4 parsel sayılı taşınmazın üzerine inşa edilen alışveriş merkezinin mevzuata aykırı olarak birinci bodrum katının ticari birim olarak, 1, 2, 3 ve bodrum katların da otopark olarak düzenlenmesine göz yumulduğu ve yıkım kararının uygulanmadığı yönünde şikayet yapıldığı aktarıldı.

        İddianamede, şikayet edilen Battal İlgezdi'nin Belediyeler Kanunu'na göre tüzel kişiliğe haiz ve kamu görevi yerine getiren Ataşehir Belediyesi'nin başkanlık görevini yerine getirdiği belirtilen iddianamede, İlgezdi'nin belediyenin değişik birimleri tarafından alınan kararların yerine getirilmesinde tüzel kişiliği temsilen irade ortaya koyan kişi olduğu kaydedildi.

        Belediyenin her biriminin ayrı bir görev tanımı bulunsa da bu görevlerin yürütülmesinin belediye başkanının vereceği talimatlarla mümkün olduğu vurgulanan iddianamede, belediye başkanı olarak görev yapan Battal İlgezdi'nin yıkım kararlarını yerine getirmemek suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işlediği savunuldu.

        İddianamede, bu kapsamda Battal İlgezdi'nin "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve TCK'nın 53. maddesinde yer alan "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünün uygulanması talep edildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İstanbul İlçeleri
        Tüm İstanbul Haberleri
         İstanbul

        İstanbul

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa