Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Huilerden, Çin'in cami yıkım kararına protesto

        Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin Veycou kasabasında ülkenin Müslüman grupları arasında çoğunluğu oluşturan Hui Müslümanlarından yüzlercesi yerel hükümeti protesto etti. AA'nın South China Morning Post gazetesine dayandırdığı habere göre yerel hükümetin, Çin Kültür Devrimi sırasında yıkılan, Çin mimarisinden izler taşıyan 600 yıllık bir caminin yerine inşa edilen ve yapımı geçen yıl tamamlanan Veycou Ulu Camisi’nin gerekli yapı planı ve inşaat iznini taşımadığı gerekçesiyle bu ay başında yıkılacağına ilişkin bildiri yayımladığı belirtildi.

        Weicou Ulu Camisi İdare Komitesinin yerel hükümetin bildirisine uymazsa yıkımın kanuna göre zorla gerçekleştirileceği vurgulanan bildiride, komiteye tanınan sürenin dün sona ermesi sonrası yerel hükümetin harekete geçtiği kaydedildi. Buna karışılık yıkımını durdurmak isteyen yüzlerce Hui Müslümanının cami avlusu ve etrafında bir araya gelerek yıkımı protesto ettiği aktarıldı.

        REKLAM

        Eylemin Ningşia'da bugüne kadar yapılan en büyük gösteri olduğu kaydedilirken, Veycou yerel hükümetiyle dini liderler arasında yapılan görüşmelerde caminin yıkılmaması ancak 8 kubbesinin kaldırılması konusunda anlaşıldığı vurgulandı. Veycou yerel hükümetinin bu hareketi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülkedeki dinleri Çin kültürüyle uyumlu hale getirmesi çağrısına bir cevap olarak yorumlanıyor.

        HUİLER KİMDİR?

        Çinli Müslüman olan Huiler, ülkedeki 10 Müslüman halktan birini oluşturuyor. Nüfusu yaklaşık 12 milyon olan Huiler ile; Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

        Huilerin ve Uygurların Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesi bulunuyor. Ayrıca bazı eyaletlerde Müslümanlara ait küçük otonom idareler de yer alıyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa