Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Buna göre, haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

        Yılın ilk 6 ayında ise ihracat yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıktı. Son 12 aylık ihracat da yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştı.

        Haziran ayında en fazla ihracatı 2,5 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziran ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,5 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 arttı.

        REKLAM

        Bu sektörü 1,42 milyar dolarla kimyevi maddeler ve 1,36 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

        Haziran ayında en fazla ihracat artışı yüzde 34,6 ile çelik, yüzde 32,8 ile süs bitkileri ve mamulleri ve yüzde 19 ile tütün sektörlerinde yaşandı.

        Madencilik sektörü ihracatı yüzde 3,6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 5,8 artarken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 0,1 azaldı.

        144 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACAT ARTTI

        İhracat pazarlarına bakıldığında haziran ayında 144 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya'ya yüzde 1,2, İngiltere'ye yüzde 10,4, İtalya'ya yüzde 11, Fransa'ya yüzde 6,3 artış kaydedilirken, ABD’ye ihracat yüzde 13,9 geriledi.

        En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 47,6 ile Yunanistan’a oldu.

        Ülke grubu bazında bakıldığında haziran ayında AB'ye ihracat yüzde 8 artarken, AB'nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 52,1 oldu.

        REKLAM

        İhracat Afrika'ya yüzde 23,8, diğer Asya ülkelerine yüzde 33,2 artarken, Orta Doğu'ya yüzde 12,6, Kuzey Amerika ülkelerine ise yüzde 10,2 azaldı.

        BİN 81 FİRMA İHRACATA BAŞLADI

        Haziranda ihracat 37 ilde artarken, 43 ilde geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 il 5,5 milyar dolarla İstanbul, 1,2 milyar dolarla Kocaeli, 1,1 milyar dolarla Bursa, 791 milyon dolarla İzmir ve 602 milyon dolarla Ankara olarak sıralandı. İlk 10'da en yüksek ihracat artışını yüzde 29,9 ile Hatay gerçekleştirdi.

        Haziran ayında ihracat gerçekleştiren firma sayısı 33 bin 563 oldu. Bu firmalardan 2 bin 771’i bu yıl ilk defa ihracat yaparken, daha önce hiç ihracatı olmayan bin 81 firma bu ay ihracat ailesine katıldı.

        "CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİ"

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, görevini devrettiği haziran ayı itibarıyla yıllık bazda ihracatın 161,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, ayrıca 20 aydır ihracatın soluksuz arttığını ifade etti.

        Mehmet Büyükekşi, TİM tarafından haziran ayı ihracat verilerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görevi devretmeden önceki son ihracat rakamı değerlendirmesini gerçekleştirdi.

        Türkiye’nin ihracatının haziran ayında da tam gaz devam ettiğini belirten Büyükekşi, haziran ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artışla 12,6 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

        Böylelikle 2018'in ilk yarısında ihracatın yüzde 7,4 artışla 81,9 milyar dolara çıktığını aktaran Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın da yüzde 9,7 artışla 161,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

        Miktar bazında ihracatın ise yüzde 4,2 artarak 10 milyon ton olduğu bilgisini veren Büyükekşi, "İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz." yorumunu yaptı.

        "İHRACATIMIZ 20 YILDIR SOLUKSUZ ARTIYOR"

        Büyükekşi, 2008 yılından bu yana TİM Başkanlığı görevini yürüttüğünü ve görevini İsmail Gülle’ye devredeceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

        "10 yıllık görev sürem boyunca ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdim. Bu çabalarımız neticesinde, küresel ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında rekor seviyeye yükseldi. Görevimi devretmiş olduğum haziran ayı itibarıyla yıllık bazda ihracatımız 161,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. İnanıyorum ki yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde ihracatımıza önemli katkılar sunacak."

        Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde nisan ayında ihracatçı birliklerinin seçimleri yapıldığını aktaran Büyükekşi, "Hafta sonu da 25. Genel Kurulumuzda seçim sürecini geride bıraktık, yeni başkanımızı seçtik. Artık geleceğe odaklanmaya hazırız. Halihazırda, her ay ihracatımız artıyor, yıllıklandırılmış bazda rekorlar kırılıyor. Eriştiğimiz 19 aylık artış temposuna haziran ayında bir yenisi daha eklendi. TİM verilerine göre 20 aydır ihracatımız soluksuz artıyor. Bu tempoyu daha ileri taşımak en önemli hedef olmalı." ifadelerini kullandı.

        "ÇİFT HANELİ ARTIŞLAR GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

        24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimini de değerlendiren Büyükekşi, “Seçimler belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Türkiye tercihini istikrardan yana kullandı. Böylelikle, ülkemizin ana gündemi yeniden ekonomi, yatırımlar ve ihracat olacak. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda coşkulu bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz.” görüşlerini kaydetti.

        Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7,4’lük ihracat artışının, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

        “Her ne kadar avro/dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde enflasyonun ve faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların sıçrama yapmasını ve ihracatımıza da olumlu katkı sunmasını bekliyoruz.”

        Büyükekşi, daha önce hiç ihracatı yokken haziran ayında ihracat ailesine katılan bin 81 firmayı da tebrik ederek, "İnşallah çok daha fazla sayıda firmamız bu yıl ihracata başlayacak." ifadelerini kullandı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa