Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Haziran 2018 enflasyon beklentisi - İş-Yaşam Haberleri

        Enflasyon oranı yarın açıklanacak. Haziran ayı enflasyonunun açıklanması öncesinde beklenti anketleri de ortaya çıkmaya başladı. Enflasyon beklenti anketlerine göre haziran ayı enflasyon aralığı şöyle şekillendi.

        TÜİK tarafından 3 Temmuz Salı günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,36 artmasını bekliyor.

        Ankete göre, ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,36 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,90, en yüksek yüzde 2,04 aralığında yer aldı.

        REKLAM

        Ekonomistlerin 2018 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 12,27 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 11,10, en yüksek yüzde 13,20 oldu.

        Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,36) göre, bir önceki ay yüzde 12,15 olan yıllık enflasyonun yüzde 13,98'e yükseleceği hesaplanıyor.

        Enflasyon, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,62 artış göstermişti.

        Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine göre Mayıs ayında yüzde 1.6 artan aylık enflasyonun Haziran'da yüzde 1.3'e gerilemesi, yıllık enflasyonun ise artışını sürdürerek yüzde 13.9'a yükselmesi yönünde.

        Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'deki İlk Söz programında Zeynep Erataman'ın sorularını yanıtladı.

        Altınsaç aylık enfasyonun yüzde 1.6 - 1.7 seviyelerinde olabileceğini, yıllık rakamın da yüzde14'ün üzerine çıkabileceğini söyledi. Altınsaç "çünkü yüklü bir kur geçişkenliği var, ben yüzde14.3 civarında bir yıllık enflasyon bekliyorum" diye konuştu.

        Reuters anketlerinde ise sadece son üç ayda yıl sonu enflasyon beklentisi 308 baz puan artışla yüzde 9.42’den yüzde 12.5’e çıktı.

        Reuters’ın 11 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.96-1.90 artış bandında yer alıyor. Yılsonu tahmini ise yüzde 12.00-13.20 bandında bulunuyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa