X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Devlet Bakanı Faruk Çelik, HABERTURK'te Söz Sende programında Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtladı.

BP İstekler çok

FÇ Evet,istekler çok isteklerinde olması gerekiyor.Şimdi emekli derneklerimizle emekli kesimlerimizle gerek seçim bölgelerinde,Türkiye'nin muhtelif yerlerinde görüşüyoruz. İki sorudan hareketle şunu ifade edebiliriz.TUFE farkları ile ilgili bizim bakanlık adına bakış açımız olumlu,bu konu yargıya intikal etmiş yargının birkaç kararı var bu konu ile ilgili,nihai kararla ilgili yanılmıyorsam onuncu dairede,yargıtay onuncu dairede karar aşamasında,bu konudan çıkacak karar ne ise biz kendilerine uyacağımızı söyledik.

BP Kişisel olarak siz bunların ödenmesini istiyorsunuz anladığım kadarı ile.
   
FÇ Hak söz konusu ise ve konuda yargıya intikal ettiyse biz idare olarak yapacağımız şey hakikaten kararı beklemektir.O noktadayız,çıkacak olan karar ne ise kurum olarak bakanlık olarak ona uyacağımızı ifade ediyorum.İkinicisi eski emekli yeni emekli tartışması çok yapıldı şu şekilde anlaşılması açısından ifade etmek istiyorum, 1982 öncesi emekliler var,1982-1986 arası emekliler var,buna süper emeklilik diye ifade ediliyor.
   
BP Evet di mi birde süper emeklilik var.
   
FÇ Evet,var,1986-1992 arasında emekliler var,1992-2000 yılı arasında emekliler var,birde 2000 yılından sonra emekliler,2000 yılındna önceki emekliler gösterge sistemi denilen bir sistemden emekli oluyorlardı ve kendi arasında da dört farklı uygulamalara maruz kalmış bu gösterge sistemi.Birde 2000'den sonra TUFE bir ay önceki ayın TUFE si ve gelişme hızının çarpımından elde edilen bir maaş bağlama sistemi var. Şimdi beş ayrı sistem uygulanmış emeklilerin aylık bağlanmasında,dolayısı ile 2000 öncesinde emekli olanların aleyhinde bir durum söz konusudur.Bunu giderme konusunda biz çalışmalarımızı kurum olarak başlattık.Takriben 1 milyon 600 1 milyon 700 bin emeklimiz bu haksızlıklarla karşı karşıya.
   
BP Hiçte az bir rakam değil.
   
FÇ Ben bir haksızlık olarak tanımlıyorum.Dolayısı ile,bunun alt yapısını biz bakanlık olarak hazırlamış bulunuyoruz.
   
BP Bu yasa?
   
FÇ Yasa değil geçmiş dönem sistemlere göre emekli olanlar,yani gösterge sistemine göre emekli olanlarla yeni sisteme göre emekli olanlar arasında oluşan maaş farkında mağduruz diyen emeklilerin sayısal olarakta nicelik nitelik olarakta tespit etmiş bulunuyoruz.
   
BP Nasıl düzelecek?
   
FÇ Şimdi bununla ilgili 2000 öncesinde kademeli olarak bakanlık ve bakan olarak iyileştirme yapılmasının yanındayım.Bunu bakanlar kuruluna götüreceğiz,yeni yılla birlikte kamu çalışanları,memurlarla ilgili bazı düzenlemeler yapıldı.Bu anlamda bu haksızlığın emeklilerimizin yanında olduğumuzu ben Karabükte'de bir çok konuşmamda da.

BP İzliyorlar sizi,takip ediyorlar.
   
FÇ Haberturk aracılığı ile de söylüyorum,gerçekten büyük bir uçurum var,yani vatandaşın biri 1200 maaş alırken diğerinin 598,600 maaş alması,aynı yıl çalışmışlarsa,aynı yıl hizmet etmişlerse bunu kabul etmek doğru değil.İyileştirilmesi gereken o alan var onuda iyileştiriyoruz,bununda hükümete karşı savunucusuyum.
   
BP Çok yoğun çalışıyorsunuz,günde kaaç saat çalışıyorsunuz?

FÇ Biz ağırlıklı gece 5'ten sonra çalışıyoruz,mesai bittikten sonra.Bakanlık'da ve Bakanlığın birimlerinde çalışmayı uygun görüyoruz.Çünkü daha sakin oluyor,vatandaşın ayağınında kesildiği süreçler oluyor,mesela dün akşamı sorarsanız sabah 4'de kadar çalıştık. Sahura kadar Bakanlık'da çalıştık.Ondan sonra Başbakanlıkta bütçe toplantımız vardı.
   
BP Gece 3 yada 4 saat uyuyorum diyorsunuz.Neden bunları soruyorum biliyormusunuz hep bunlar konuşuluyor,çalışan bakanlar hakkında da kabine değişiklikleri gündeme gelir,biliyorsunuz.Hep dedikodular dolaşır,bunları duyduğunuz zaman artık pes, diyor musunuz,yoksa bunları hiç mi ciddiye almıyorsunuz?
   
FÇ Bakın ben birey olarak cevap vereyim,koltuklar, makamlar,ne mevkiler,bir köy çocuğuyum  yani,çobanlık yapmış,çile çekmiş,sıkıntılardan gelen bir insanım vede T.C. Sayesinde ,T.C.devletinde en kırsal bçlgeden gelmiş T.C'ye bakan olmuşum.Benim görevim vatandaşın yüklemiş olduğu bu büyük sorumluluğu gereği olarak gecemi gündüzümüze katıp şu önümde duran engelleri bir an önce har vurup harman savurmak,atmak yani.Bu engelleri kaldırmak,vatandaşın hayatını kolaylaştırmak,vatandaşın devlete bakışını,ümitini güçlendirmek.Bir taraftan kamunun, devletin menfaatini korumak varken bir taraftanda sosyal ilkeli  devlet çerçevesinde vatandaşın hukunu korumak çok iyi kurup önündeki engelleri kaldırmak.Nasıl kaldırcaksınız bakanlığım olarak,bakın ilgi alanıma bakınız,sosyal güvenliği halledeceksiniz,sosyal güvenlik içerisinde sağlık var,bu sağlık sisteminin açıkları ile ilgili bu sağlık sisteminin dizaynı ile ilgili ciddi çalışma yapmanız gerekiyor, o çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Bunlarla bitmiyor şimdi primsiz ödemeler,sosyal yardımlar birimimiz var.
   
BP İşte onu soruyorum,bunlar giderken böyle motivasyonunuzu azaltmaz mı böyle dedikodular?Yani hükümetin kabinesi değişicekmiş işte biliyorsunuz.
   
FÇ Biz,azaltmıyor çünkü buralarda kalıcı insanlar değiliz ki.Buralara biz kazık çakmış değiliz ki.Buralara gelinir hizmet yapılır ve buralardan  gidilir.Ben şimdi Bakanlığın bakanlar listesine bakıyorum,49 bakanın fotoğrafı var e sonra 50.bakan olarak fotoğrafımızı yapıştıracaklar sonra.Düşünce tarzı,bakansam hayat var,bakansam hizmet var.Bakış açısı doğru bulmuyorum oraya endeksli oradaki dedikodulara endeksli bir çalışma sisteminde hiç olmadımda olmamda.
   
BP Bunlar yıpratmaya yönelik şeyler mi?Çıkıyor çünkü biliyorsunuz.
   
FÇ Çıkıyorda,alıcısı varsa alıcısı değerlendirsin,bunun alıcısı değilim ben.
   
BP Peki sizin aileniz sizinle nasıl bir gururdur,çobanlıktan dediniz demin Bakanlığa?Anne babanız,bir babanızın roportajını hatırlıyorum.
   
FÇ Ben ,binbir meşakatle büyüttüklerini,yavrularınını çocuklarını bir yerde görmek her anne ve babanın mutlu etmiştir.Bizim içinde bu geçerli bizde çocuklarımızı büyütüyoruz,başarılarını görmek.
   
BP Dört çocuğunuz var di mi sizin?
   
FÇ Evet,dört çocuğum var.Yani onları başarılı görmek bir yerlerde görmek eminim benide mutlu eder.Bu anlamda anne babaya laik oluyorsak bende kendimi çok mutlu atfederim.Çok seviyorum onları.
   
BP Şimdi belli makamların çalışmaları konuşulur,işler konuşulur, icraatlar, dedikodular, konuşulur bir takım eleştirilerde gelir,mesela öncelikle demin Bursa'dan bahsediyorduk, kadrolaşma iddiaları,Burdwin deniyormuş,Artvinlileri getirdiğinize dair,onları okumuşsunuzdur gazetelerde çok çıktı,daha sonrada Bursaspor'a yapılan yardım.Şuna bir açıklık getirinde hakikaten,öyle herkesde rahat etsin,öyle bir dedikodu gidiyor geliyor.
   
BP Hakikaten kardeşinizin 2.başkanlık yaptığı Bursaspor'a  bir sendikadan yardım gittiğine dair?
   
FÇ Şimdi bakınız,Bursa'da çok ciddi Artvinden Kafkaslardan göç eden nüfus var, ve bugün göç edenlere 93 muhacir denir,Rus Osmanlı Rus savaşından dolayı, göç etmiş çok yoğun daha sonra Balkanlardan göç eden çok ciddi sayıda göçmen kardeşlerimiz soydaş kardeşlerimiz var.
   
BP Ben götürmedim diyorsunuz.
   
FÇ Bursa'da böyle bir sorun yok yani.Bakın ben sosyal güvenlik yasasında on beş yıldır Jivkow dönemimde Bulgaristan'da zulum gören ve ordan kaçmak durumunda kalan soydaşlarımızın beklediği bir düzenlemeyi getirdim.Ne biliyor musunuz o? Vatandaşlarımız orda çalışmışlar,buraya geldiler ama sosyal haklar yok,emeklilik hakları yok,neden,20 yıl çalışmış orda kalmış e buraya gelmiş ne olacak,bu vatandaşlara şimdi ben sosyal güvenlik reformunda borçlanma imkanı getirdim, bir sosyal yarayı tedavi ettim.Kiminle BALGÖÇ Derneği İle,Balkan Göçmeni Derneği ile.
   
BP Peki niye bu kadrolaşma iddiaları?
   
FÇ Sorunları,nerde sorun varsa onu çözmeye çalışıyoruz.Faruk Çelik'te e ben 20 yıldır siyasetin içerisindeyim,siyaseti çok seviyorum,doya doyada yapıyorum,vatandaşlarla birlikte yapıyorum halkın içerisindeyim.Ben gecekondu semtinden gelmiş varoştan gelmiş bir insanım.Onlarla kaynaşmak onların sorunlarını yerinde çözmek okulu olmayan mahalleye okulu götürmek,suyu olmayan mahalleye suyu götürmek,yolu götürmek sağlık ocağını götürmek,bizim yetişme alanımzıdaki sorunları çözmek,büyüfüğümüz o alanlardaki sorunları çözmek ve halkla kaynaşmak..
   
BP Yani kadrolaşma kaynaşma mı?
   
FÇ Başbakan'ın tarzıda bu.Başbakan'ın siyasette ki bize gösterdiği siyaset etme anlayışı bu.Halka bütünleşen bir siyaset.E şimdi siz bizim icraatlarımızla uğraşacaksınız,biz Bursa'ya ne yapmışız.Bir siyasetçi çıkacak diyecek ki Bakan oldunuz,grup başkan vekili oldunuz,milletvekili oldunuz,Faruk Çelik olarak kurumsal  sorunları çözdünüz.Bir babayiğit çıkacak diyecek ki siz Bursa'nın problemleri ile ilgilenmediniz çözemediniz deme şansları yok.Kentteki bir çok sorunu
   
BP Yok,aslında herkes Bursa'yı çok seviyor ve çok şey yaptığınızı biliyor.
   
FÇ Biz kimin için yaptık bunu?Filanlara yaptık filanlara,Bursalılara yaptık.Bursa'da 2,5 milyon vatandaşımız yaşıyor,Bursa'da birlik bütünlük var.Şimdi kim taşlanıyor, meyveli ağaç.Üretim var netice var,bir şey bulacaksınız,çok şükür ki bir şey bulamıyorlar.
   
BP Buldukları tek şey kadrolaşma mı?
   
FÇ Alnımıza sürecekleri bir leke yok.İğne ucu kadar bir leke yok ne buluyorlar efendim, kadrolaşmaymış eğer biz bu anlamda geçmiş dönemlerle mukayese yapıldığı zaman en ufak bir fazlalık artı bir şey varsa getirdiğimiz ben o anlamda her türlü siyasi fedakarlığı yapmaya hazırım.
   
BP Herkes kendi adamları ile çalışır buda normal midir yani?
   
FÇ Koskocaman bakanlıkta kim kimdir nedir,bilemem.
   
BP Hayır tanıdıklar akrabalar anlamında söylüyorum.
   
FÇ Bizim gündemimizde olmayan şeylerdir,siyasetle bizimle başedemeyenlerin bize internet bazı siteler vasıtası ile atmaya çalıştıkları lekedir ki bu Bursa'da ki barışı bozmaya dönük lekedir kesinlikle böyle bir şey yoktur,biz bütün Bursa sivil toplum kuruluşları ile iç içeyiz.
   
BP Birde bu Yol-İş sendikasından Bursaspor'a verilen para en çok herhalde başınızı o ağrıttı.?
   
FÇ Yok başımızı ağrıtmadı çok rahatız.Hesap veremeyeceğimiz bir şey yok.Şunu çok net söylüyorum,Bursaspor geçen yıl çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştı. Bu konuda arkadaşlar banada geldi kentin bakanı olarak,Bursaspor Bursa'nın markası,çokda iyi gidiyor şu anda,inşallah sıkıntılarla karşı karşıya kalmaz.Şimdi valibeyle birlikte..
   
BP Siz hangi takımı tutuyorsunuz?
   
FÇ Bursaspor'u tutuyoruz.
   
BP Bursaspor'mu?
   
FÇ Vali Bey Bursa'da valilik adına hesap açtırmış.Bu Bursaspor'a destek,bu çerçevede bizdende katkı istediler,bir çok elimizin erdiği heryere Türkiye'de,dedik ki Bursaspor ciddi bir mali kriz ile karşı karşıya aslında klup bir dağılma süreci ile karşı karşıyaydı. Bunuda açıkça söyleyeyim,söylemekte mahsur görmüyorum çünkü ekonomik sıkıntı, futbolcularıda,yönetimide bıktırmış idi.Vali Bey le birlikte,Bursa Valiliğinde Bursa'da açılan hesaba herkesin katkı sağlamasını teminen bir çok görüşme yaptık.Telefon görüşmeleri,toplantılar şu bu derken,ve Bursaspor'a yanılmıyorsam o hesaptan 7 trilyonluk bir yardım sağladı ve ..
   
BP 7 Trilyon.
   
FÇ Evet,Bursaspor sıkıntılarını kısa ve orta vadede atlatmış oldu.
   
BP Peki zor durumda olan başka şeylerde size baş vurabilir mi?Sadece Bursa olmayıp.
   
FÇ Her zaman başvurabilir.
   
BP Başka takımlar.
   
FÇ Diğer milletvekilleri var.
   
BP Siz bakansınız yani.
   
FÇ Şunu ifade edeyim zor durumda olan vatandaşlarada biz aynı şekilde yardım ediyoruz.

'TUZLA’DA FİLİKAYA BİNEN İŞÇİLER ÇOK ZEVKLİ BİR UYGULAMA DEDİLER,BENDE İNANDIM’
   
BP Ulaştırma Bakanlığının'da sorumluğu altında idi.Siz biraz günak keçisi mi oldunuz o konuda?
   
FÇ Bizi ilgilendirdiği için öyle ama Binali Bey denizcilik açısından ve tersane sektörünün gelişimi açısından çok ciddi çalışmaları var.Çok ciddi planlamaları var.Hakkını yemeyelim.Ulaştırma Bakanlığı bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor.Bu sektörde çok önemli bir sektör yani elinin tersi ile itilecek bir sektör değil.Ülkenin gelişimi, ülkenin kaynaklarının verimli kullanılması açısından.Şimdi Çalışma Bakanlığının günah keçisi olmasının sebbei şu,bir iş kazası meydana geliyor,deniyor ki neden orada çalışma ortamı sağlıklı değil?Bu anlamda bir tenkit doğru,bizi sıkıntıya sokan şu,bunu biz bu 3 5 6 yıl içerisinde oluşmuş bir ortamdan bahsetmiyoruz ki.30 yıllık bir Tuzla'dan bahsediyoruz yani.Teknenin üretildiği bir Tuzla bugün dev gemiler üretildiği bir yer haline gelmiş.
   
BP İş yasasına göre uzmanlık gerektiren işlerin ikincil yani taşeron firmalara verilmesi yasak değil mi?Bunun önüne geçilemiyor mu?
   
FÇ Nelerin taşerona verileceği İş Kanunun 2. maddesinde belli.Orda bir sıkıntı yok hangi işlerin verileceği ile ilgili.Problem herşeyin bir arada olması.Yani siz 4000 m2 yer üzerine gemi üretimi yapacaksınız,sıkıntı burdan kaynaklanıyor.10000 m2 üzerinde gemi üretimi yapacaksınız..
   
BP Siz hatırlıyor musunuz,o deney yaptılar?Filika üzerinde,ne hissettiniz?
   
FÇ Korkunç bir şey.Hastaneyede gittim ve hastanede ki vatandaşlara şunu sordum,niye bindiniz dedim?Dediler ki bu çok zevkli bir uygulamadır dediler.
   
BP Şaka ediyorsunuz.
   
FÇ Aynen söylüyorum.
   
BP Buna inanmış olamazsınız.Siz biner miydiniz buna?
   
FÇ Filika olayı daha önce Bakanlığımıza gelmedi,vatandaş anlasın diye anlatıyorum  filika denilen olayda korkuluk var,o korkulukların derecesi çok iyi ayarlanması lazım. Hayır efendim binmezdim.Ama birileri bizi bindirdi demek doğru ifade değil, bu alt taraf deniz hep yapılan bir uygulamadır dediler ben bunu hayretle izledim. Bunun yanında Tuzla'da İş Sağlı ile ilgili alınması gereken çok ciddi önlemler var. Biz ilk günden itibaren,seçim bölgeme gitmedim bakan olunca Tuzla'ya gittim. Çünkü Tuzla'da ki tabloyu görünce tüm örgütler ve biz oturduk ve dedik ki; Taşeronla ilgili sınırlama getirelim,ağır müeyyideler getirdik. Eğitim zorunluluğu getirdik.01.01.2009 da yürürlüğe giriyor artık.Tuzla'da 01.01.2009 itibari ile hangi meslekte çalışıyorsa onun ile ilgili bir sertifikası yoksa çalışamayacak. Bunu biz 4.aydan beri söylüyoruz,hemen yürürlüğe koyamazsınız neden 30000 kişiyi işten çıkarmanız gerekir.5000 kişinin çalışması gereken alanda 25000 30000 kişi çalışırsa olmaz.