X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Temeşvar Romanya'nın ikinci büyük şehridir.

 
İkinci Vezir Dâmad Kara Ahmed Paşa tarafından 26 Temmuz 1552 târihinde fethedilen Temeşvar şehri merkez olmak üzere, Budin Beylerbeyliği de yapan Beşkelek Sancakbeyi Kâsım Paşa'nın beylerbeyliğe tâyini ile Temeşvar Eyâleti kuruldu.
 
Beylerbeyilerinin 1660-1688 yılları arasında Erdel ahvâlini denetlemek maksadıyla, Erdel'e daha yakın olan Yanova şehrinde oturması nedeniyle eyâlet bu yıllarda “Yanova Eyâleti” olarak adlandırıldı. İlk Yanova Beylerbeyi Küçük Mehmed Paşa'ydı.
 
Beylerbeyi hasları XVI. yüzyılda 806.790 Akça olan Temeşvar Eyâleti'nin beylerbeyi dîvânı; hazîne defterdârı, tımar defterdârı, defter kethüdâsı, çavuşlar kethüdâsı, çavuşlar emîni, alaybeyi ve çeribaşılarından meydana geliyordu.
 
Temeşvar Eyâleti'nde bulunan ulûfeli askerlerin sayısı, 1591/92 yılında 2.637, 1613 yılında ise 3.679 kişiydi.
 
Temeşvar Beylerbeyi'nin görevleri arasında; serhadlerin denetimi, kalelerin tâmir ve ikmâli, vergi ve toprak meselelerinin halli, Avusturya ahvâlini araştırma ve Erdel Prensliğini denetlemek de vardı.
 
Karlofça Antlaşması’yla bâzı sancakları Avusturya'ya geçen Temeşvar Eyâleti, XVIII. yüzyıl başlarında Temeşvar/Merkez, Çanad, Şebeş-Lugoş, Medova, Orşova ve Lipova sancaklarından müteşekkildi.
 
Bugün Sırbistan ile Romanya arasında bölüşülen Banat bölgesini kaplayan eyâlet, 1716 yılında Avusturyalılarca işgâline kadar devam etti.
 
Büyük meşakkat ve gayretlerle fethedilen Macar ülkeleri 1 Nisan 1683 târihinde başlayan ve II. Viyana Kuşatması’nı tâkip eden "Felâket Seneleri''nde Prens Eugene komutasındaki Avusturya İmparatorluk Ordularının askerî zaferlerinin Osmanlıların kesin yenilgisini getirdiği savaşlar sonrasında, 26 Ocak 1699 târihinde imzâlanan Karlofça Barışı ile sona eren Osmanlı - Avusturya mücâdeleleri sırasında Temeşvar hâriç kaybedildi. Temeşvar Eyâleti de 24 Nisan 1716 târihinde başlayan ve 21 Temmuz 1718 târihinde "Pasarofça Barışı" ile sona eren Osmanlı - Avusturya Savaşı netîcesinde Avusturya'ya bırakıldı.
 

Osmanlılar bu bölgeyi 1552 yılında ellerine geçirdikten sonra Temeşvar Eyaletini kurmuşlar ve Temeşvar kentini bu eyaletin başkenti yapmışlardır. Bu eyalet 1716 yılında bölge Avusturya Arşidüklüğünün eline geçene kadar Osmanlı Devletinin Avrupa'daki en önemli eyaletlerinden biri olarak kalmıştır. Şehirde önemli oranda Macar azınlık yaşamaktadır.

Tarihte Bugün

Temeşvar kalesi 1552 yılında Osmanlı ordusu tarafından fethedildi