Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güneş hakkında daha önce duymadığınız büyüleyici bilgiler
        • 1

          Güneş, güneş sistemindeki kütlenin yüzde 99,86'sını oluşturur. Dünya'nın yaklaşık 330.000 katı bir kütleye sahiptir. Dörtte üçü hidrojendir ve kalan kütlesinin çoğu helyumdur.

        • 2

          Güneş'in içine bir milyondan fazla Dünya sığabilir. İçi boş bir Güneş'i küresel Dünyalar'la dolduracak olsaydınız, içine yaklaşık 960.000 Dünya sığardı. Ancak, boş alan kalmamasını sağlamak için bu Dünyaları ezerseniz, Güneş'in içine 1.300.000 Dünya sığdırabilirsiniz. Güneş'in yüzey alanı Dünya'nın 11.990 katıdır.

        • 3

          Bir gün Güneş Dünya'yı tüketecek. Güneş helyumu yakmak yerine tüm hidrojenini yaktıktan sonra yaklaşık 130 milyon yıl daha yanmaya devam edecek. Bu süre zarfında, Merkür, Venüs ve Dünya'yı yutacak kadar genişleyecek . Bu noktaya geldiğinde kırmızı dev bir yıldıza dönüşmüş olacak.

        • 4

          Güneş saniyede 220 km hızla hareket eder. Galaktik merkezden yaklaşık 24.000–26.000 ışıkyılı uzaklıktadır. Ayrıca, Güneş'in Samanyolu'nun merkezindeki bir yörüngesini tamamlaması yaklaşık 225-250 milyon yıl sürer.

        • 5

          Güneş neredeyse mükemmel bir küredir. Güneş'in büyüklüğü göz önüne alındığında, kutup ve ekvator çaplarında sadece 10 kilometrelik bir fark vardır - bu, onu doğada gözlemlenen mükemmel bir küreye en yakın şey yapar.

        • 6

          Işığın Güneş'ten Dünya'ya ulaşması sekiz dakika sürer. Güneş'ten Dünya'ya olan ortalama mesafe yaklaşık 150 milyon km'dir (93 milyon mil). Işık saniyede 300 bin kilometre hızla hareket eder, bu yüzden birini diğerine bölmek size 500 saniye veya sekiz dakika yirmi saniye verir. Bu enerji Dünya'ya sadece birkaç dakika içinde ulaşabilir ancak Güneş'in çekirdeğinden yüzeyine ulaşması milyonlarca yıl sürer.

        • 7

          Güneş ömrünün yarısındadır. 4,5 milyar yaşındaki Güneş, hidrojen depolarının yaklaşık yarısını yaktı ve hidrojeni 5 milyar yıl daha yakmaya devam edecek kadar kaldı. Şu anda, Güneş sarı bir cüce yıldızdır.

        • 8

          Dünya ile Güneş arasındaki mesafe değişir. Bunun nedeni, Dünya'nın Güneş etrafında eliptik bir yörünge yolunda hareket etmesidir. İkisi arasındaki mesafe 147 ila 152 milyon km (91 ila 94 milyon mil) arasındadır.

        • 9

          Güneş güçlü bir manyetik alana sahiptir. Manyetik fırtınalar sırasında Güneş tarafından manyetik enerji salındığında, Dünya'da güneş lekeleri olarak gördüğümüz güneş patlamaları meydana gelir. Güneş lekeleri, Güneş'in yüzeyinde manyetik değişimlerin neden olduğu karanlık bölgelerdir. Karanlık görünmelerinin nedeni, sıcaklıklarının çevredeki alanlardan çok daha düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

        • 10

          Güneşin içindeki sıcaklık derecesi 15 milyon santigrat dereceye ulaşabilir. Enerji, Güneş'in çekirdeğindeki nükleer füzyon yoluyla üretilir. Bu, hidrojenin helyuma dönüştüğü zamandır. Eğer bugün yer çekimi diye bir şey olmasaydı Güneş bir bomba gibi patlayabilirdi.

          Kaynak: The Planets

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa