Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu taşıyan otobüsten Kürtçe selam!

        Ekmeleddin İhsanoğlu, Diyarbakır'da beyaz güvercin uçurularak karşılandı

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için geldiği Diyarbakır Havalimanı'nda beyaz barış güvercinleriyle karşılandı. Güvercinleri uçuran İnsanoğlu, cuma namazı ardından İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto eden bir grubun tepkisi üzerine "Ben de onlar gibi aynı hislerdeyim" dedi.

        Cumhurbaşkanı adayı Eklemeddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için geldiği Diyarbakır'da kendisine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP ve MHP'liler eşlik etti. Havalimanı'nda kendisine verilen barış güvercinlerini uçuran İhsanoğlu, Diyarbakırspor kaşkolunu da boynuna atarak otobüsten vatandaşları selamladı. İhsanoğlu, yanına yaklaşmaya çalışan bazı vatandaşlara engel olmak isteyen polisleri ise "Sakin olun" diyerek uyardı.

        OTOBÜSTEN KÜRTÇE SELAM

        İhsanoğlu'nu havaalanından kent merkezine götüren otobüste Türkçe, "Baş üstüne, göz üstüne. Nasılsınız" anlamına gelen Kürtçe, "Serçavan, ser seran, çawanın, başın" anonslar yapıldı. Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nden otobüsün geçişi sırasında zafer işaretleri yapanlara İhsanoğlu da zafer işareti yaparak onlara karşılık verdi.

        Merkez tarihi Sur İlçesi'nde programlara katılacağı Green Park oteline otobüsle ve yanındaki partililerle giden İhsanoğlu, bir süre dinlendikten sonra yürüyerek cuma namazını kılmak üzere tarihi Ulucamii'ne gitti.

        NAMAZ ÇIKIŞI PROTESTO

        Yol güzergahı boyunca vatandaşlarla görüşen İhsanoğlu, cuma namazını kıldıktan sonra İsrail'in Filistin'e saldırılarını protesto eden grupla karşılaştı. İhsanoğlu'nun yanına gelen bazı kişiler 'Kahrolsun İsrail', 'İsrail ile işbirliği yapmayın', 'Yaşasın Filistin', 'Allahu Ekber' derken, 'yuh' sesleri de duyuldu. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun etrafına etten duvar ören çevik kuvvet polisleri, bazı kişileri buradan uzaklaştırdı.

        Ulucami'den kaldığı otele yürüyerek giden İhsanoğlu, zaman zaman bazı işyerlerinin önünde durarak vatandaşlarla sohbet etti. İhsanoğlu'nu gören bazı kadınlar ise yanında durarak seçim çalışmalarında başarılar diledi.

        Otelde Diyarbakır'a yaptığı gezi ile ilgili kısa açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, halkla iç içe olduklarını, halkla aralarında herhangi bir engel veya bariyer bulunmadığını söyledi. Diyarbakır'a gelmekten mutlu olduğunu belirten İhsanoğlu, "Gerek havaalanında ve gerek yol boyunca halkımızın gösterdiği sıcak ilgi beni mutlu etti. Ulucami'de cuma namazını eda ettik. Bu muhteşem cami Anadolu'muzun en eski camii ve bize Şam'daki Emeviye Camii'ni hatırlatıyor" dedi.

        "FİLİSTİN İÇİN ALLAH'IN İPİNE SARILIN"

        Allah'ın bütün Müslümanlara birlik olmaları yönünde çağrısı bulunduğunu kaydeden İhsanoğlu şunları söyledi:

        "Bugün cuma namazında hoca efendinin de okuduğu ayeti kerimede, Allah'ın ipine sımsıkı sarılınız aranıza tefrika düşmesin, yani ayrılmayınız. Cenabı Allah'ın bütün Müslümanlara seslenişi bu. Allah'ın ipine sarılmak ne demek birlik olmak, beraber olmak ayrılık gayrılık gütmemek. O bakımdan bu ayeti kerime bizim İslam Dünyası'nın halini anlatıyor. İslam Dünyası eğer bir arada, birlik beraberlik içinde hareket etse karşılaştığı bütün problemleri halledecek. Ne yazık ki, bunu gerçekleştiremiyoruz. Ben 9 yıl İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak bunu mümkün olduğu ölçüde azamiye çıkartarak yapmaya çalıştım. Allah'a şükürler olsun çok önemli konularda da muvaffak olduk. Mesela Filistin davasında, Filistin'in BM'ye üye olması bizim seferber ettiğimiz 55'e yakın oyla olmuştur. Fetih ve Hamas arasındaki 2006 yılındaki ilk ateşkes, Kudüs'le ilgili yaptığımız eğitim, sağlık ve barınma ile ilgili yaptığımız hizmetler hepsi Filistin halkının takdir ettiği çalışmalardır. Dün Gazze'deki şehitlerin sayısı 800'e yükseldi. Hastaneler, okullar vuruldu. BM'nin inşa ettiği üzerinde BM bayrağı olan okullara sığınan sivil halk vuruldu. Bu yetmiyormuş gibi bugünde Batı Şeria'da Filistinliler ile İsrail güçleri arasında çatışmalar başladı 2 Filistinli şehit edildi."

        "KINAYA KINAYA, KINA EVİNE DÖNÜŞÜYOR"

        Filistin'de yaşanan böylesi manzaralar karşısında İslam dünyasının ise dağınık halde bulunduğunu, bir türlü birleşemediğini kaydeden İhsanoğlu, şöyle dedi:

        "Çünkü farklı siyasetleri, davranışları var. Çoğunluğu kınamakla yetiniyor. Bir arkadaşımızın ifade ettiği gibi kınaya kınaya kına evine dönüşüyor, kına gecesine dönüşüyor. Fakat kınamanın ötesinde bir şey olmuyor. Uluslararası camiada iki tane yol var. Birisi bilinen çok bilinen yol, Güvenlik Konseyi. Güvenlik Konseyi yolu maalesef kilitli. Neden? Beş daimi ülkenin veto hakkının olması. Siz oraya yolunu bulup bir karar tasarısı götürüyorsunuz eğer 5 devletten biri hayır derse bitiyor. Maalesef bu problem uzun yıllardan beri öyledir. Güvenlik Konseyi'nde 4 İslam ülkesi bulunuyor. Bu 4 ülkenin diğer üyeler üzerine baskı kurması gerekiyor. Güvenlik Konseyi ateşkes diyor. Ancak bu konuda savaş suçu işleyen kim? Sivilleri öldüren kim? Bunun sorumlusu kim? Bu yok. İkinci yol benim 2009 yılında açtığım bir yoldur. Nedir? 2009'da BM'ye bağlı İnsan Hakları Komisyonu'nun gücünü kullandık. Bu güç siyasi bir güçtür. İsrail 1500'e yakın kişiyi o yıl şehit etmişti ve biz bu kapıyı açtık ve gerçekleri tespit etme komisyonu kurduk ve bu komisyon Gazze'ye gitti ve yasaklanmış silahların kullanıldığını tespit ettiler. İsrail'in savaş suçu işlediğini tespit ettiler. Fosfor bombaları kullandığını tespit ettiler ve bu rapor BM'de tescil edildi. Şimdi de bunu yapmak lazım. Bundan sonra uluslararası ceza mahkemelerine, Adalet Divanına gitmek lazım. Çünkü Filistin BM üyesi olarak bu hakka sahiptir."

        Gençlerin heyecanını anlayışla karşıladıklarını belirten İhsanoğlu, "Bütün İslam dünyası bu heyecana kapılıyor. Herkes sokaklara dökülüyor ve bunu kınıyor. Kınamak iyi bir şeydir ama çalışmak lazım. Hoca efendinin dediği gibi Allah'ın ipine sarılıp hep birlikte hareket etmemiz lazım. Bu dünyanın çözülmeyen belki tek sorunudur. Tarihin en büyük zulmüdür en büyük mağduriyetidir. Herkes her şeyi biliyor. Burada gizli kapaklı bir şey yok. Belirli güçlerin karşısında eğer sizin gücünüz yoksa, bu güç askeri güç meselesi değil siyasetten, diplomasiden uluslararası baskılardan söz ediyoruz. Elbette ki kınamaya devam edeceğiz, telin etmeye devam edeceğiz. Ama uluslararası siyaset insani yardım oradaki kardeşlerimizin arasındaki problemleri de çözmemiz lazım. Komşuları ile olan itilaflarını halletmemiz lazım ve en başta barış sürecinin sonuçlandırılması lazım. Bu mesele 1948'den beri devam ediyor. Barış süreci geciktikçe Filistin tarafı maalesef daha çok kaybediyor" dedi.

        "PROTESTOCULARLA AYNI HİSTEYİM"

        Cuma namazı çıkışında İsrail'i protesto gösterisi yapan grubun kendisine davranışıyla ilgili olarak da İhsanoğlu, "Ben de onlar gibi aynı hislerdeyim. Ben namazı kıldım çıktım. Şimdi ibadet yerlerinde siyaset olmaz. Onun için ibadet ile siyaseti karıştırmamak lazım. En mukaddes meselemiz olan Filistin meselesinde bile bunu yapmamamız lazım. Her şeyin bir yeri var. Gençlerimizin hissiyatına katılıyorum. Onlar Allahuekber dedi. Biz de namaz kırıp Allahuekber dedik" dedi.

        "CHP VE MHP'NİN KAYITLI ADAYI DEĞİLİM"

        Bir gazetecinin "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Fethullah Gülen'e Türkiye'ye dönmesi için çağrı yaptı. Bunu destekliyor musunuz?" sorusu üzerine İhsanoğlu, "Sayın Bahçeli siyasi bir partinin lideri ve kendisinin yaptığı bir çağrıdır. Ben hiç bir partinin mensubu değilim. Ne MHP'nin ne de CHP'nin kayıtlı adayı değilim. Beni destekleyen parti sayısı 13 oldu" dedi.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa