Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türkiye'de ilk kez yerin 300 metre altından sismik kayıt yapılacak

        AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümünde, 'Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi'ni başlattı. Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Türkiye'de ilk kez yerin 300 metre altına inilerek sismik kayıt yapılacak. Marmara Denizi'nin kuzey ve güneyinde belirlenen 8 ayrı noktaya kurulacak 'sismometre istasyonlarıyla' yapılacak kayıtlarla, fay hattındaki hareketlilik yakından takip edilecek.

        AFAD'ın deprem uzmanları ile Alman sismoloji uzmanlarının koordinasyonunda gerçekleşen projede 8 istasyondan biri olan Büyükada'ya kurulacak sismometre istasyonu için sondaj çalışmaları bugün başladı. AFAD ve Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü ortaklığıyla yürütülen 'Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi'nde görevli Jeofizik Yüksek Mühendisi Filiz Kadirioğlu, basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verdi.

        Sondaj kuyularla yerin 300 metre altına inerek sismik cihazlar yerleştireceklerini söyleyen Kadirioğlu, "Kuzey Anadolu Fay Hattı Marmara Denizi'nin Büyükada ve Yalova arasında kalıyor. Amacımız bölgedeki sismik aktiviteyi Beklenen Marmara depremi öncesinde çok hassas bir şekilde yerin altından gözlemleyeceğiz. İki kurum olarak çalışmalar kapsamında 8 adet sismik istasyonların kurulması hedeflendi. Bunlardan iki tanesi Yalova bir tanesi de Tuzla olmak üzere 3 istasyonu bitirdik. Bugün Büyükada'ya bir istasyon kuruyoruz. Daha sonra Sivriada'ya da bir istasyon kuracağız. 8 istasyon tamamlandığında bu sayede Marmara Denizi çevresini adeta depremleri gözlemleme açısından ablukaya almış olacağız" diye konuştu.

        TÜRKİYE'DE İLK KEZ FAY HATTINDAKİ HAREKETLİLİK YAKINDAN İZLENECEK

        Filiz Kadirioğlu, yerin 300 metre altına kurulacak sismik kayıt cihazlarıyla, Türkiye'de ilk kez fay hattındaki hareketliliğin yakından izleneceğine dikkat çekti. Kadirioğulu, "Bu önemli bir proje, yerin 300 metre altındaki bu sistem Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Faya ne kadar yaklaşırsanız alacağınız veriler o kadar sağlıklı olacaktır. Büyüklüğü 0,5'in altındaki depremleri gözlemleyeceğiz. Dolayısıyla fayda herhangi bir hareket olmaya başladığı anda, bu cihazlar sayesinde haberimiz olacak. Alınan veriler hem AFAD'ta hem de Almanya Yer Bilimleri Ensttitüsü'nün Merkezi'nde toplanacak. Bu veriler uzmanlar tarafından dikkatlice incelenecek. Depremin şuan mevcut teknolojilerle önceden bilinmesi mümkün değil. Ancak yerin altındaki hareketlilik ile ilgili ne kadar çok bilgi öğrenilebilirse, ne kadar çok küçük deprem incelenirse büyük depremin izlerini o kadar çok öğrenmiş olabiliriz. Bu açıdan bu çalışmalar çok önemli" dedi.

        Büyükada'ya kurulacak sismometre istasyonu için sondaj çalışmalarının 1,5 ay süreceğini kaydeden Kadirioğlu, çalışmaların ardından yerin 300 metre altına sismik kayıt cihazlarının yerleştirilmesiyle, veri akışını sağlayacak sistemin hazır hale geleceğini belirtti.

        İKİ ÜLKE ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJENİN ÖNEMİNİ ANLATTI

        Projede Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü adına bulunan Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Marco Bohnhoff ise, iki ülke arasında ortaklaşa gerçekleştirilen projenin çok önemli olduğunu söyledi. İşbirliği içinde devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Bohnhoff, "Çalışmaların tamamlanmasıyla Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki sismik hareketliliği çok yakından izlemiş olacağız. Bu anlamda Büyükada önemli bir lokasyon. Burada 300 metre yerin altına inerek yüzeyde yakalayamayacağımız sismik hareketliliği yerin altındaki sismik cihazlarla izleyeceğiz. Bu şekilde fayın hangi noktalarının hareket halinde olduğunu gözlemleyebileceğiz" diye konuştu.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa