Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Emniyet Genel Müdürlüğü, dalgıç polisler, deniz ve iç sular, suç aletleri, cesetler
        • 1

          Bedirhan ÖZYİĞİT / ANKARA
          Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı dalgıç polisler, deniz ve iç sularda kaybolan, atılan veya saklanan suç aletleri ile cesetleri ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda bir olayın aydınlatılmasında en önemli delil ‘parmak izi’.

        • 2

          Yapılan araştırmaya göre; bir parmak izi sualtında 3.5 ay silinmeden kalabiliyor. Emniyet, parmak izinden DNA elde ederek suçluya ulaşıyor.

        • 3

          Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı bünyesindeki 115 dalgıç polis, sel ve su baskınlarında can kurtarma işlemleri, sualtı tarihi eser kaçakçılığının önlemesi, sualtı ortamında şüpheli cisim veya delil arama, bulunan objelerle ilgili sualtı olay yeri incelemesi yaparak su yüzeyine çıkartıyor.

        • 4

          ETKİLEYEN FAKTÖRLER
          Emniyet Genel Müdürlüğü Sualtı Olay Yeri İnceleme (CSI) ekipleri söz konusu delilin sualtında silinmeden ne kadar süre kalabildiğini ve hangi yüzeyde bozulmadan durabildiğini, Marmara Denizi ile Büyükçekmece Gölü’nde farklı zaman aralıklarında yaptıkları araştırma ile ortaya çıkardı. (Büyükçekmece göl suyundaki metal yüzey üzerindeki parmak izinin 1. gün, 46. gün ve 90. gündeki durumları)

        • 5

          Araştırmaya göre; parmak izi sualtında 3.5 ay silinmeden kalabiliyor. Tatlı suya oranla tuzlu suda daha uzun süre kalıcı oluyor. Sualtındaki camvemetallerdeki deliller daha net tespit edilirken, naylon, kâğıt, ahşap ve plastikteki izler kolay bozuluyor.

        • 6

          Bulunduğu yüzeyin pürüzlü, pürüzsüz, emici ve emici olmayan gibi faktörler parmak izini etkiliyor. Yüzeyin pürüzsüz ve emici olmayan nitelikte olması parmak izinin yüzeyde kalmasını olumlu olarak etkiliyor. Pürüzlü ve emici yüzeyler parmak izlerinin yüzeyde kalışı bakımından dezavantaj oluşturuyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa