Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na Türkiye'deki barolardan destek ve tepki, Danıştay töreninde gerginlik, Metin Feyzioğlu'na destek ve tepki

        Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasında geçen tartışmaya Türkiye'deki barolardan açıklamalar geldi.

        ANKARA BAROSU: KONUŞMANIN ALTINA İMZA ATIYORUZ

        Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, bugün Danıştay'ın 146'ncı kuruluş yıldönümünde düzenlenen törende Başbakan Erdoğan'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na tepkisini değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı.

        Aksoy, Başbakan Erdoğan'ın Barolar Birliği Başkanı'na göstermiş olduğu tepkinin 'demokrasiye tahammülsüzlük' olduğunu savunarak; ''Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu'nun tüm konuşma içeriği barolar ve avukatlar başta olmak üzere hâkim, savcı, yargı çalışanı ve vatandaşları, yani tüm toplumu ilgilendiren sorunlara ilişkindir. Söylenilen her sözün altına Ankara Barosu olarak biz de imzamızı atıyoruz'' dedi.

        Ankara Barosu Başkanı Aksoy tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; ''Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü ve 'İdari Yargı Günü'nde, halen üzerinde çalışılan Avukatlık Yasası başta olmak üzere ülke gündemine ilişkin önemli konuları baştan sona yapıcı bir üslupla dile getirerek çözüme yönelik işbirliğinin önemini de vurgulayan bir konuşma yapmıştır. Türkiye Barolar Birliği Başkanı; üstlendikleri toplumsal sorumluluk gereği, hukukun üstünlüğüne sahip çıkarken insan hak ve özgürlüklerini de korumak gibi ulvi bir görevin de gereklerini yerine getirmek durumundadır. Bu çerçevede; toplumun çeşitli kesimlerine mensup yurttaşlarımızın mağduriyetlerini dile getirirken Van depremzedelerinin yaşadıkları dramdan da söz etmesi siyasi değil sorumluluk sahibi, duyarlı ve bilinçli bir yaklaşımdır. Bu toplantılar aynı zamanda, hukukçuları da doğrudan ilgilendiren ülke gündemi çerçevesinde, yargının yapısal ve uygulamadaki sorunları ile ilgili görüşlerin de dile getirildiği toplantılardır. Sayın Başbakan'ın Yargı Yılı açış konuşmasından sonra Sayın Barolar Birliği Başkanı'na göstermiş olduğu tepki de hatırlanacak olursa burada esas olan demokrasiye tahammülsüzlüktür. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve çok sayıda yargı mensubunun olduğu bir ortamda, Sayın Başbakan'ın bireysel çıkış niteliğindeki müdahalesini devlet geleneği içinde üzüntüyle karşıladığımızı da ifade ediyoruz. Yargı temsilcilerinin yılda iki kez kendini ifade etme olanağı bulduğu bu toplantılarda, siyasi iktidarın sorunları dinleyip gereğini yapmak yerine tahammülsüzlük gösterip reddetme yolunu seçmesi çözümsüzlüğün başlangıcıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda; birlik beraberliğe, müzakereye ve birbirini önce dinlemeye sonra anlamaya çalışmadıkça sorunların çözülemeyeceği de ortadadır. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu'nun tüm konuşma içeriği barolar ve avukatlar başta olmak üzere hâkim, savcı, yargı çalışanı ve vatandaşları, yani tüm toplumu ilgilendiren sorunlara ilişkindir. Söylenilen her sözün altına Ankara Barosu olarak biz de imzamızı atıyoruz.''

        İZMİR BAROSU: TBB BAŞKANINA YAPILAN SAYGISIZLIK

        İzmir Barosu Başkanlığı, Metin Feyzioğlu'nun konuşmasında yaşananlara ilişkin, "TBB Başkanı'na yapılan saygısızlık, tüm savunma makamına, barolara ve avukatlara yapılmıştır" görüşü bildirildi.

        Baro başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, yargının kurucu unsuru bağımsız savunmanın temsilcisi olarak konuşma yapan TBB Başkanı Feyzioğlu'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından "tahammül edilemediği, edep ve saygı sınırlarını aşan tepki gösterildiği" ileri sürüldü.

        Açıklamada, "TBB Başkanı'na yapılan saygısızlık, tüm savunma makamına, barolara ve avukatlara yapılmıştır. Barolar ve avukatlar, kendilerine yönelen saldırılara bugüne kadar nasıl sessiz kalmamış ise bugün de bizzat Başbakan eliyle sergilenen 'mahalle kabadayılığı'na sessiz kalmayacak, boyun eğmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

        10 BARO BAŞKANINDAN ERDOĞAN’A ORTAK TEPKİ

        MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, Danıştay’ın kuruluş yıldönümü için düzenlenen törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın salonu terk etmesi Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan tarafından yapılan yazılı açıklama ile eleştirildi. Bu açıklamaya 10 ilin baro başkanları da imza attı.

        Danıştay’ın 146. yıldönümü töreni sırasında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yaptığı anda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın salonu terk etmesini yaptığı yazılı açıklama ile Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan eleştirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Bugün Muğla Barosu tarafından düzenlenen Hukuk Muhakemeleri Kanunu Sempozyumu’nda, Danıştay’ın kuruluş yıl dönemi törenleri sırasında Cumhuriyet tarihinde hiç örneğine rastlanılmamış bir olay yaşandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Başbakan tarafından Türkiye’deki tüm avukatları temsilen konuşma yapmakta olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu’na karşı devlet adamlığı ile bağdaşmayan, düşünce ve ifade özgürlüğüne, hukuka aykırı bir davranış sergilenmiştir. Birlik başkanımıza yapılan davranış ve sözlerin tüm avukatlara ve barolara yönelik olduğunu düşünüyor ve kınıyoruz. Savunma mesleğinin mensupları olarak hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve savunmayı savunmak yolundaki kararlılığımızdan yılmayacağımızı bir defa daha tekrar ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını hukuka, hukukun üstünlüğüne ve savunma temsilcilerine saygılı olmaya davet ediyoruz."

        Açıklamada TBB Başkan Vekili Av. Berra Besler ile Adana, Aydın, Balıkesir, Denizli, Karabük, Bolu, Erzincan, İstanbul, Kütahya ve Bursa barolarının da imzasının bulunduğu vurgulandı.

        TBB BAŞKAN VEKİLİ BESLER’DEN TEPKİ

        Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan imzalı yazılı açıklamanın ardından bir eleştiri de TBB Başkan Vekili Av. Berra Besler’den geldi. Muğla Barosu tarafından Bodrum’daki Kervansaray Otel’de düzenlenen Hukuk Muhakemeleri Sempozyumu’na Baro Başkanları ile katılan Besler, şunları söyledi:

        "Birlik başkanımıza yapılan davranış ve sözlerin tüm avukatlara yönelik olduğunu düşünüyor ve kınıyoruz. Savunma mesleğinin mensupları olarak hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve savunmayı savunmak yolundaki kararlılığımızdan yılmayacağımızı, bir defa daha tekrar ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını, hukuka, hukukun üstünlüğüne ve savunma temsilcilerine saygılı olmaya, davet ediyoruz. Bu mücadelemizde hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kurallarına göre yapacağız."

        PAZARTESİ GÜNÜ BEKLENİYOR

        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan TBB Başkan Vekili Besler, "Birlik Başkanı Feyzioğlu’nun Başbakan için suç duyurusunda bulunmayacağı yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak, pazartesi günü barolar birliği toplantısında, durumu tartışıp değerlendirerek, nasıl bir yol izleneceği yönünde karara varacağız" dedi.

        Toplantıya katılan baro başkanları da, ’Toplantı ve ifade özgürlüğü sadece Başbakan için değildir’ diyerek tepkilerini dile getirdi.

        KAHRAMANMARAŞ BAROSU: BU TÜR KONUŞMALARI DOĞRU BULMUYORUZ

        Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan Metin Feyzioğlu'nun konuşmasını doğru bulmadıklarını belirterek yüksek mahkemelerde yapılan törenlerin "siyasetçiyi sindirme ve ayar verme mekanı" haline dönüştüğünü ileri sürdü.

        Doğan, şunları kaydetti:

        "Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, avukatlığı, savunmayı ilgilendiren hususların çok dışında, idari yargıyı ilgilendiren hususların çok dışında açıklama ve değerlendirmelerde bulunmuştur. Bu açıklama ve değerlendirmelerin bir çoğu maksadını aşan eleştiri boyutunun ötesinde, adeta bir fırçalama, ayar verme, siyasetçiyi hizaya sokma niteliği taşıyan bir üslupla yapılmıştır. Bu tür açıklamaları tasvip etmiyoruz. Herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz."

        Doğan, Feyzioğlu'nun konuşmasını gündemde olan Avukatlık Kanunu'na ayırmasının daha uygun olacağı kanaati taşıdığını kaydetti.

        Yüksek yargı törenlerinde, kürsüyü ve mikrofonu fırsat bilenlerin siyasetçileri terbiye etme yarışına girdiklerini dile getiren Doğan, Başbakan Erdoğan'ın tepkisinin haklı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

        "Sayın Başbakan demokratik ilkeler gereği halkın önüne konulan sandıkla halkı temsil etme yetkisini almış bir insandır. Bu nedenle Başbakan'a yapılan her türlü eleştiri boyutun aşan açıklamalar ve hakaretler halkın iradesine yapılmıştır. Biz halkın iradesini vesayet altına almaya çalışan bu tür konuşmaları ve beyanatları doğru bulmuyoruz."

        AA/DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa