Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek 6 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamada bulundu. Çiçek'in açıklamaları şöyle oldu:

        "Bu konuyu gündemde tartışırken başka bir konuyla bağlantılı bir biçimde değerlendirmemiz gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin 10 ve 42. öaddesiyle ilgili değişiklikle ilgili verdiği karardan sonra Toptan yeni bir teklif de getirmiş oldu. Gündemde 10 ve 42 ile ilgili bir değerlendirme var. Toptan'ın getirdiği senato teklifi var. Ama bu bizim gündemimizde yok. Diğer konu üzerinde ciddiyetle durulmalı.

        Ama öbür konu Türkiye'nin gündemindedir. TBMM'nin 411 vekili ile yapmış olduğu bir yasama teklifi var. Yasama işi TBMM'nin işi vardır. Ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle TBMM'nin 4'te 3'ünün kabul ettiği bir kanunu iptal etmiştir. Gerekçeleri bilmiyoruz. Şu an tartışılan şekliyle Anayasa Mahkemesi önemli bir karar aldı. Kamuoyunun algıladığı gibi Meclis'in yetki alanı büyük ölçüde daraltılmıştır. Meclis'in yetkisine müdahale edildiğine ilişkin bizim dışımızda bir tartışma var.

        Senato teklifinden evvel TBMM'nin bu konuyu gündeme almasında fayda var. Gerekçesi henüz bilinmiyor. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararı sadece AKP'nin sorunu değil, demokrasi sorunudur. Türkiye'de demokrasi nereye gidiyor böyle bir sorun var... Herkesin işi Anayasa çerçevesinde kalmalı. Medyaya bakıyoruz. AKP'yle ilgili bir sorun olarak veriliyor. CHP ve DSP harici bütün partilerin ortak karar verdiği bir değişikliktir. Bu işe 'evet' diyenleri ilgilendiren bir konu. TBMM'nin tasarrufudur dedik. Tasarrufu yapan TBMM'nin konuyu gündemine alıp değerlendirmesi gerek. Bizi kıyasıya eleştirenler bile çok önemli iddialarda bulundular. Bugünkü gazetelerde bile var. Hal böyle olunca konuyu doğru dürüst tespit etmek lazım. Bu işe müdahil olması gerekenler ciddi durmadan olmaz. Benim elbette ki bir kanaatim var. Sayın Başkan bir toplantı yapacaksa biz de kendi yönümüzden görüşlerimizi ifade ederiz"

        İYİMAYA'NIN ÖNERİSİ

        "Bu karar verildikten sonra pek çok kişi görüş beyan etti. Fikri olanlar mülakat yapanlar var. Tümüyle kendi görüşüdür İyimaya'nın. Partide oturup konuştuğumuz bir konu değildir. Yazıp çizenler nasıl teklif getiriyorsa da İyimaya da görüşünü belirtmiştir.

        Savunma konusu ise ayrı. 29 Haziran'a kadar bir süre sağlandı bize. Ek süre kullanmazsak yapacağız. Süreç işlemeye devam ediyor. Tansiyonun düşmesi isteniyorsa herkesin katkı sağlamanız gerekiyor.

        411 rakamı Meclis'in yüzde 80'i ediyor. Onların 'evet' dediği sorunu çözmek için yapılan düzenlemeydi. Yöntem olarak sayın Toptan liderleri toplayabilirim ya daAnayasa değişikliğini sağlayacak bir senato teklifi var.

        Şu anda Toptan bir toplantıda. Geldiği zaman davet olursa bir görüşme olur."

        Baştan kuralı söyledim. Anayasa'da kendi içinde çelişkiler varsa veya mevcut düzenleme toplumsal sorunlara cevap vermiyorsa nasıl yapılacağı Anayasa'da belli. 184 vekilin oyuyla olur... Milletvekillerinin 184'ünün biraraya vereceği bir konu, bu TBMM ile ilgili bir konu. Ortada bir kararla ilgili bir sorun var. En yumuşağından en sertine kadar yorumlar var. Böyle bir konuda TBMM'nin değerlendirme yapmadan yoluna gitmesi olmaz. Sayın Başkan da 'liderleri davet edebilirim' diye bir açıklama yaptı. Ben şimdi diğer liderlerin yerine kendimi koyup da açıklama yapmam doğru olmaz. Türkiye'de bir Anayasa değişikliğinin olması için konuşmayan neredeyse kimse yok. Kapalı kapılar ardında bir değişiklik oldu dediler. Biz dedik ki herkese göstereceğiz. Gelen görüşler içinde TBMM'ye göndereceğiz. Bu doğru olmaz dediler. O zaman gelin siz hazırlayın. İhtiyaç olduğu için yapılıyor ama nasıl çözüleceği konusunda herkes işin kenarında dolaşıyor. 1982 şartlarında yapılan Anayasa bu kadar değişikliğe rağmen bu Anayasa'nın ihtiyaca cevap vermeyeceği ortada. TBMM benim söylediğim usülle çare bulmuyorsa, kendisi bulsun. Konuşmakta fayda olduğu kanaatindeyim"

        HABERTURK.COM

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa