Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 4+4+4, MHP

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda yaşanan olayları değerlendirirken, ''Komisyon görüşmelerinin yok sayılması, kalındığı yerden tekrar devam edilmesi gerekmektedir. Israr edildiği takdirde komisyon raporunu 'yok hükmünde' sayacağız'' dedi.

        MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'ndan oluşan heyet, dün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda yaşanan olaylarla ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.

        Vural ve Şandır, görüşmenin ardından milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

        Konuşmasının başlangıcında basın mensuplarına, ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Şandır, ''Dünkü kavgada en çok zararı sizler gördünüz. Meclis çalışmalarını takip eden basın mensuplarına karşı tüm siyasi parti gruplarının daha dikkatli olmaları gerekiyor. AKP'liler tarafından sizlere gösterilen şiddeti kınıyoruz'' dedi.

        Komisyonda, İçtüzük ihlali yapıldığını savunan Şandır, ''Bu görüşmelerin yok sayılması, kalındığı yerden tekrar devam edilmesi gerekmektedir. Israr edildiği takdirde bu kanunu biz hukuk dışı, meşruiyeti tartışılır bir kanun olarak değerlendireceğiz. Komisyon raporunu da 'yok hükmünde' sayacağız'' ifadesini kullandı.

        Oktay Vural da basın mensuplarına, ''Sizin hiç manşetlerden düşürmediğiniz ileri demokrasi bu işte'' diye seslendi.

        Kavga tablosunun ülkeye yakışmadığını belirten Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Milletvekillerimizin söz hakkı ve önerge hakları ellerinden alınmıştır. Egemenlik, şiddet kullanılarak gasbedilmiştir. Parmaklarını kullanamayanlar, yumruklarını kullandılar. Bu komisyon toplantısı 'yok hükmündedir.' TCK 311. maddeye göre Meclis çalışmalarını cebir ve şiddet kullanarak engellemek suçtur. Herkes haddini bilsin. Biz milletvekilleri olarak hakkımızı her zaman, her yerde kullanacağız. Bu kanun teklifi bizim için yok hükmündedir. Egemenlik ve millet iradesine darbe vardır. Teklifi savunmaya yüreği olmayanlar cebir ve şiddet kullandılar.''

        Komisyon Başkanı Avcı'yı da eleştiren Vural, Avcı'nın toplantıda düzeni sağlayamadığını ve görevini yapamadığını öne sürdü.

        ''Çoğunluğun iradesi aciz duruma düştü'' diyen Vural, ''Ey AKP, korkunun ecele faydası olmayacak'' ifadesini kullandı. Vural, ''Komisyon raporu geri çekilsin. Komisyon çalışmaları yeniden başlasın. Millet iradesi komisyonda temsil edilsin. Biz bunlara pabuç bırakmayız'' diye konuştu.

        ''Demokrasi ve iletişim dersi vermek istiyorum''

        MHP'li Topcu da ''29 yıldır hocalık yaptığını'' belirterek, ''Meclis Başkanı'ndan bir talebim var; para almadan milletvekillerine demokrasi ve iletişim dersi vermek istiyorum'' dedi.

        Şandır ve Vural, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

        Bir gazetecinin, ''TBMM Başkanı Çiçek'in taleplerine ilişkin tavrını'' sorması üzerine Şandır, ''Biz kendisine dünkü olayları detaylarıyla anlattık. Bu olayın daha kötü olaylara gebe olduğu konusundaki endişemizi dile getirdik. Bunun Genel Kurul çalışmaları ile diğer çalışmalara da olumsuz yansıyacağını belirttik. Tedbir alınması gerektiğini ifade ettik'' şeklinde konuştu.

        Çiçek'in, taleplerine yönelik ilgili mevzuatta araştırma yaptırıp, değerlendirme yapacağını söylediğini aktaran Şandır, ''Kendisi de dünkü kavgadan çok rahatsız'' dedi.

        Komisyonda, AK Parti'nin kanunun çıkarılması konusunda kararlılığı olduğunu belirten Şandır, ''20 madde 20 dakikada geçti talimatla. Bu talimat, fiziki güç kullanılarak yerine getirildi. Bu gücün muhatabı da gazeteciler ve milletvekilleri oldu'' diye konuştu.

        ''Dün orada ölüm olabilirdi'' diye konuşan Şandır, kavga sırasında kendisinin komisyon başkanıyla görüşmesinin engellendiğini ileri sürdü. Şandır, ''İktidarın baskısıyla ülke her geçen gün uçuruma sürükleniyor. Sayın Başbakan, komisyonları yönetiyorsa, bunun adı tek adam yönetimidir'' dedi.

        Oktay Vural da söz alarak, ''Oslo'da müzakere masasına oturanlar komisyonda müzakere ortamını ortadan kaldırıyor. Tayland Meclisine çevirdiler'' diyerek tepkisini dile getirdi.

        Bir başka gazetecinin, ''Genel Kurula gelirse tepkiniz ne olacak?'' sorusuna Vural, ''Gelmez. Darbeci zihniyete karşı durmamız lazım. Hukuka, demokrasiye sahip çıkın'' diye konuştu,

        Şandır da aynı soruyu yanıtlarken, ''Bunun Genel Kurula gelmesini milletin iradesine darbe sayarız ve bunu millete şikayet ederiz. Gelmeyeceğini umuyoruz'' ifadesini kullandı.

        MHP Kayseri Milletvekili Halaçoğlu da bir gazetecinin, ''Kavga sırasında, 'milletvekilliğinden istifa edeceğim' diye bir ifadeniz olmuş'' sözleri üzerine, ''Bu kadar rezil, bu kadar seviyesi düşmüş bir komisyon içerisinde yer almak, gerçekten zül geliyor bana'' dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa