Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ''Teklif gayrimeşrudur'' GALERİ-VİDEO

        TBMM Milli Eğitim Komisyonunda bugün yaşanan kavga ve gerilim sonrasında muhalefet partileri CHP ve MHP'li milletvekilleri düzenledikleri basın toplantılarıyla yaşananlardan dolayı iktidarı iktidarı sorumlu tuttu.

        MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP'li milletvekilleriyle beraber düzenlediği basın toplantısında bugün Eğitim Komisyonu'nda yaşanan gerginliği değerlendirdi. Şandır, yaşananların kabul edilemeyeceğini belirterek, 'TBMM'nin şahsiyetine, Türk demokrasisine ve Türk milletine hakaret edilmiştir. Bunun sorumlusu ve müsebbibi AKP iktidarı, başta Başbakan Erdoğan ve AKP yöneticilerdir'' dedi.

        CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile CHP'li vekiller de Meclis'te bir basın toplantısı düzenlediler. Muharrem İnce, komisyonda yaşanan kavgayı değerlendirirken "Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti" ifadelerini kullandı.

        MUHARREİM İNCE'DEN ÇOK SERT İFADELER

        CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavganın ardından, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

        ''Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı'' ifadesini kullanan İnce, ''Hangi mahkeme ne yapıyorsa yapsın. İnsanlıktan nasibini almamış mahluklar'' diye konuştu. İnce, şöyle devam etti: ''AKP'liler, 'bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz' diyorlar anlayacağınız. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı. Yüreği olan herkese sesleniyorum; CHP burada. Bunlara ezilmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti.''

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise ''Bugün çoğunluğun zorbalığının TBMM ve Türk milletinin tarihine geçirildiği gündür. Bugüne kadar ben AKP'nin eğilimini 'otoriter eğilim, otoriter rejim' olarak tanımlıyordum ama otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir. CHP bu teklifin peşini bırakmayacaktır'' dedi.

        CHP milletvekilleri daha sonra, ''kahrolsun faşizm'' şeklinde slogan attı.

        "BAŞBAKAN'IN TALİMATIYLA AKP'Lİ VEKİLLER..."

        Basın toplantısında Komisyon görüşmelerinin yarım saat içinde tamamlandığını anlatan Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Başbakan'ın talimatıyla AKP milletvekilleri bir fiili durum yaratmış; bizlerin komisyon başkanına ulaşmamızı engellemişlerdir, komisyon üyesi arkadaşlarımızın söz taleplerine yanıt vermemişlerdir. Bugün kabul edilen teklif gayrimeşrudur. İçtüzüğün amir hükümlerine göre görüşülmemiştir, Teklifin Genel Kurula indirilmesi gayrimeşru olacaktır. Bu konuda sorumluluk Sayın Cemil Çiçek'e aittir, TBMM'de milletin iradesi çiğnenmiştir. Bu despotizmdir, tek adam yönetiminin dayatmasıdır. MHP olarak bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bu sonucu kabul etmeyeceğiz, Komisyonunu bu kararını yok sayacak ve bu çirkinliği milletimize anlatacağız.''

        MHP Ankara Milletvekili Zuhal Topcu da ''hiçbir demokrasi ve özgürlüğe sığmayan eylemle'' teklifin komisyondan milletin iradesine hiçe sayarak geçirdiklerini savunarak, ''Bu zorba demokrasidir. Kendilerinin ileri demokrasi olarak bahsettiği kavram eyleme dönüştürdüklerinde zorba demokrasiye dönüşmüştür. Milletin sesini kısmışlardır. Biz de milleti göreve davet ediyoruz'' diye konuştu.

        MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise yaşanan kavgayı anlatarak, kaba kuvvet ve çoğunluk diktatoryasıyla karşılaştıklarını ifade ederek, ''Bugün kara gündür. Türkiye bugün çoğunluk hegemonyasının altına girmiş bulunmaktadır. Milletvekilleri kaba kuvvet kullanılarak susturulmuştur, yangından mal kaçırırcasına teklifi Komisyondan AKP emrivakisiyle geçirilmiştir. Siyasi muhalefeti Parlamentoda yaptıramazsanız sosyal muhalefete döner ve bu da bu iktidarın sonu olur'' dedi.

        MHP YARIN ÇİÇEK'E GİDİYOR

        Yaşanan büyük kavganın ardından MHP yöneticileri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret edeceklerini açıkladılar. Ziyaret yarın sabah saat 09:00'da gerçekleeşcek.

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, bugün yaşanan gelişmelerden sonra yarın gerçekleşmesi planlanan Polonya ziyaretini iptal etti.

        Çiçek yaptığı açıklamada yaşanan kavga ve gerilimin yeni anayasa sürecini olumsuz etkilediğini belirtti. Çiçek,'Bizim yapmakta olduğumuz bir çalışma var onu da olumsuz etkiliyor anayasa yapımı süreciyle ilgili olarak. Çok sayıda görüşme yapmış olmama rağmen bir orta yol bulunamadı'' dedi.

        ''İş bu noktaya gelmesin diye sayısız görüşme yapıldı. Sayın Kılıçdaroğlu dahil'' diyen Çiçek, şöyle devam etti: ''Bu gerginliklerin olumsuz, hoş olmayan sonuçlarla bizi karşı karşıya getireceğini ifade etmeye çalıştık. Maalesef bir orta yolu bulma imkanı olmadı. Olmayınca da bugünkü tatsız görüntüler çıktı ortaya. Umarım bu son olur. Bu tür müzakere Meclis açısından da siyaset açısından da olumsuz sonuçlar doğruyor. Bizim yapmakta olduğumuz bir çalışma var onu da olumsuz etkiliyor Anayasa yapımı süreciyle ilgili olarak. Çok sayıda görüşme yapmış olmama rağmen bir orta yol bulunamadı. Neticede geçmiş uygulamaları da dikkate alarak bazı şeyleri teklif etmeye çalıştım ama olmadı.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa