Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atalay: Düşünce özgürlüğünde çok adım atıldı- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, düşünce özgürlüğü

        Atalay, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

        Bir soru üzerine demokratikleşme konusunda mevcut yapılanlara ilave ne tür adımlar atılacağının sorulması üzerine Atalay, ''Birincisi, Türkiye'de varsa eğer halen, düşünce ve ifadenin önündeki engelleri rafa kaldırmak. Yani şiddet içermeyen düşüncenin önünü tamamen açmak anlamında bir çalışmamız zaten vardı. Aralık ayı sonunda bunu biz deklare etmiştik, ben söylemiştim'' dedi.

        Atalay, şöyle konuştu:

        ''İki çalışma var. Birisi; yargı sürecinin hızlandırılması. İkincisi; düşünce alanının genişletilmesi. Bu iki çalışma da tabii Adalet Bakanlığının gayreti içinde olan çalışmalar. Birisi zaten Meclis'e intikal etti. O çok önemli, onun üzerinde çok durmak lazım. O hem adli yargı, hem idari yargı anlamında. Hem basın ile ilgili boyutu filan, çok ciddi bir rahatlama getirecek, hızlandıracak.

        İkincisi ise tamamen düşünce özgürlüklü... Yani düşünce ve ifade... Şu anda bunun üzerinde çalışma sürüyor. Pek çok yasada bu konuda biliyorsunuz maddeler var. Bunlar üzerinde Adalet Bakanlığımız çalışıyor. Biz de bakanlık olarak müsteşarlığımız ile çalışıyoruz ve buraya katkı veriyoruz. Bunu önemli görüyoruz. Burada basınla ilgili, basın özgürlüğü boyutu ile ilgili hususlar var. Tabii burada şunu da ifade etmek istiyorum: Yani Türkiye bu konularda sanki yeni düşüne özgürlüğü ile ilgili çalışma yapıyormuş gibi algılanıyor bazen.

        Türkiye, bu konularda çok adım attı. Biraz iyi, biraz yakın bakarsak, insaf ile bakarsak, bu geçmiş 10 yılda bizim, bütün çabamızın temelinde bu var. Yani maalesef, belki bizlerin de bireysel olarak çok fazla onaylamadığımız, veyahut içimize sinmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bazı uygulamalar oluyor. Bunlar tabii sanki bütün bu olumlu şeyleri de lekeliyor. Veyahut da imajını zedeliyor. Keşke onlar da olmazsa.''

        TUTUKLU GAZETECİLER

        Program sunucusunun ''tutuklu gazeteciler'' sözleri üzerine de Atalay, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

        ''Yani o tür şeylerin de zaman içinde çözüleceğine inanıyorum. Ama şunu da unutmamak lazım: Yani Türkiye'ye haksızlık etmemek lazım. Türkiye, çok kötü günler yaşıyordu evvelden. Yani biz uluslararası alanda işkenceci ülke, faili meçhullerle dolu bir ülke, insan haklarının olmadığı bir ülke... İnsan Hakları Mahkemesinde bunlarla yargılanıyorduk. Hamd olsun bugün biz öyle değiliz. Bugün AK Parti bütün bunları temizledi.

        Anayasa değişiklikleri ile yasalarla... Bizim geldiğimiz yer aydınlık yerdir. Türkiye iki konuda örnek gösteriliyor; biri ekonomik başarısından, biri demokratikleşme başarısından. Küçük küçük örnekler olumsuz bunlar. Bunlara da zaten 'iyi de oldu zaten' demiyoruz. Katılmıyorum bu olumsuzluklara. Keşke onlar da olmazsa da bu zedelenmezse. Ama bir iki olumsuz örnek her yerde bulabilirsiniz, her ülkede bulabilirsiniz. Türkiye'nin bu büyük, kutlu yolculuğunu bu küçük şeylerle zedelememek lazım.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa