Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Batum'a iyi haber!

        Yasemin Güneri / HABERTÜRK

        Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istedi.

        Peki, Adalet Bakanlığı Batum hakkında TCK 301. maddesinden dava açılması için izin verecek mi?

        İstatistikler, Adalet Bakanı Ergin'in izin vermeyeceği yönünde...

        'Kağıttan kaplan' polemiğinde top, adalet bakanı sadullah ergin'e atıldı

        Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 'Türklüğü aşağılamak' suçunu işlediği iddiasıyla TCK'nın 301. maddesinden mahkum edilmesinin ardından yasa da değişiklik yapıldı. Ve 'Düşünce suçu' diye adlandırılan 301. maddeden dava açılabilmesi, Adalet Bakanı'nın iznine tabii tutuldu.

        Yasa değişikliğinin ardından Cumhuriyet savcılarının Adalet Bakanlığı'na 301. maddeden dava açılabilmesi için yaptıkları başvuruların yüzde 97'sinin reddedildiği ve sadece yüzde 3'üne onay verdiği öğrenildi.

        Adalet Bakanlığı, aralarında, Ergenekon davası sanığı Tuncay Özkan'ın, Aydın Engin'in Abdurrahman Dilipak'ın ve Cüneyt Arcayürek'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci hakkında tck 301. maddeden yargılama izni verdi.

        301. maddeden Hrant Dink, Eren Keskin, Aziz Özer gibi isimlerin ortalama 6 ay hapis cezasına çarptırılırken,Orhan Pamuk, Hasan Cemal, İlhan Selçuk, İsmet Berkan, Mustafa Balbay, Elif Şafak ve Ahmet Şık gibi isimler de ya beraat etti, ya da davaları düştü.

        Gözler, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni 'Kağıttan asker'e benzeten Batum hakkında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yargılama vizesi verip vermeyeceğine çevrildi.

        30 Nisan 2010 tarihi itibariyle, son üç yılda Adalet Bakanlığı'na 301. maddeden soruşturma açılması için gelen izin talebi sayısı bin 252 . Adalet Bakanı Ergin, sadece 83 kişi hakkında soruşturma açılmasına izin vermiş.

        Bakanlık yetkilileri, verilen izin sayısının düşük olmasını örnek göstererek, Batum hakkında yargılama vizesi verilmesinin zayıf bir ihtimal olduğuna dikkat çektiler.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa