Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Temizöz davasında KCK tutuklusu dinlendi

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR AHT

        1990-1995 yılları arasında Cizre'de işlenen faili meçhul cinayetler nedeniyle yargılanan Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanıklı davanın duruşmasına Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

        Duruşmaya tutuklu sanıklar Temizöz ve Atak'ın yanısıra, köy korucusu Tamer Atağ, Kukel Atağ, PKK itirafçıları Adem Yakin, Hıdır Altuğ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile avukatlar hazır bulundu. Davada sanık olarak, KCK/ TM tutuklusu İHD Başkanı Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey dinlendi.

        Adam kaçırmak suçundan Midyat Cezaevi'nde bulunan ve 2009 yılında verdiği ifadeler doğrultusunda operasyonların başlamasını sağlayan Kamil Atağ'ın üvey kardeşi eski korucu Mehmet Nuri Binzet, önceki celselerde tanık olarak ifadelerini geri çekmiş, avukat Erbey'in çeşitli vaatleri doğrultusunda ifade verdiğini iddia etmişti.

        Mahkeme Başkanı, Binzet'in "İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'in ifade ver, seni Avrupa'ya göndereyim, adını Kürdistan tarihine yazacağız. Cezaevindeyken bana bir iki defa para yatırdı" şeklindeki beyanlarını Erbey'e sordu.

        SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

        Binzet'in talebi üzerine 23 Mart 2009'da cezaevine giderek görüştüğünü kabul eden Erbey, "Başvuru alırken insanların kimliğine, siyasal tercihine değil, mağdur olmalarına bakarız. Şubemize asker, polis ve korucu yakınları da başvuruyor. Binzet'le konuşurken başvuru formu hazırladım. 1993'de babasının PKK tarafından öldürüldüğünü anlattı. PKK'nın düşlanı olduğunu söylüyor, gergin konuşuyordu. 13 yaşında kendisine silah verip korucu yaptıklarını ve çocukluğunu yaşayamadığını söylüyordu. Para istedi, hesabına makbuz karşılığı 150 TL yatırdım. Cezaevine pantalon ve tişört götürdüm. Bir sayfalık dilekçe hazırlamıştı. Dilekçesinde Türk-Kürt kardeştir, Çanakkale'de birlikte savaştık gibi düşüncelerini yazmıştı. Faili meçhul cinayetlerle, kayıplar veya toplu mezarla ilgili tek bir bilgi vermedi. Kesinlikle kendisini yönlendirmedik ve adını Kürdistan tarihine yazdıracağız diye bir talebimiz olmadı. Ayrıca tutuklu birini nasıl cezaevinden çıkarıp yurt dışına gönderebilirim. Yaptığımız insani bir sohbetti. Ama sanki her şeyi ben organize ediyorum şeklinde yansıtmış" dedi.

        KCK SAVUNMASI YAPTI

        Erbey, daha sonra tutuklu bulunduğu KCK davasıyla ilgili "Geçmişte ROJ TV'ye ve gazetecilere açıklama yaptığım için KCK tutuklusu olarak cezaevinde bulunuyorum. Bunların hepsini yaptım, yarın çıkarsam yine yaparım. Ben insan hakları savunucusuyum. Terör suçlusu değilim" şeklinde savunma yapınca sanık avukatları tepki gösterdi.

        TEMİZÖZ VE ERBEY POLEMİĞİ NEDENİYLE DURUŞMAYA ARA VERİLDİ Duruşmada emekli Albay Temizöz'ün tanık Erbey'e 'PKK'nın talimatları doğrultusunda hareket ettiği' yönündeki sorusu üzerine tanık ve sanık avukatları arasında sert tartışmalar yaşandı. Sanık avukatlarından Bahattin Özdemir, emekli Albay Temizöz'e "Sen Sus konuşma" demesi üzerine uzun süre tartışma yaşandı. Mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklardan Cemal Temizöz için 9 kez, Kamil Atağ ile Adem Yakin'ın 7 kez, Tamer Atağ 2 kez, Hıdır Altuğ 3, Abdulhakim Güven 6 ve Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa