Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "CHP'nin kurultaya ihtiyacı yok"

        CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP'nin bu aşamada bir kurultaya ihtiyacı olmadığını düşündüğünü belirterek, "Ancak CHP'nin geçmişten bugüne sirayet eden genel merkez yapılanmasındaki, yönetim yapısındaki ve yönetim anlayışındaki komitacılığın ve yanlış anlayışların sona erdirilmesi gerektiği düşüncesindeyim" dedi.

        CHP Konya Milletvekili Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AİHM'in Hrant Dink cinayeti davasında Türkiye'yi tazminata mahkum etmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

        Atilla Kart, Hrant Dink cinayetinin önlenmesi mümkünken, bu konuda idari ve yasal gereklerin yerine getirilmemesi, cinayete adeta göz yumulması, soruşturmalarda delillerin karartılması, faillerin korunması, gerçeğin ortaya çıkartılmasının engellenmesi sebebiyle cezai sorumluluk dışında, idare hukukundaki ifadesiyle ağır hizmet kusuru niteliğinde ihlaller zincirinin söz konusu olduğunu öne sürdü.

        Ağır hizmet kusurunun varlığı nedeniyle Türkiye'nin tazminata mahkum edildiğini savunan Kart şöyle konuştu:

        "Gerek AİHM kararları ve gerek Danıştay kararlarına göre, kusurlu eylem ve işlemleriyle mağduriyetlere ve haksızlıklara yol açan bürokratlar ve karar mercilerinden, siyasi sorumlulardan bu tazminatın rücuan tahsili gerekmektedir. Bu ilkenin amaca uygun olarak uygulanması sağlandığı takdirde bürokrat ya da siyasi irade, kamu yetkisinin arkasına sığınarak suç işlemeye cesaret edemeyecektir. Gelinen aşamada Türkiye Cumhuriyeti'nin ödeyeceği, ödemek zorunda olduğu tazminatın, ağır hizmet kusurunu zincirleme bir şekilde işleyen, buna yol açan Başbakan ve İçişleri Bakanı'ndan kişisel olarak tahsili gerekmektedir. Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın kanunsuz emirleri sebebiyle bu suça iştirak eden bürokratların kişisel sorumluluğu da ayrıca irdelenmelidir."

        Son dönemde hükümet üyelerinin tamamının Dink ailesine başsağlığı dileme yarışına girdiklerini belirten Kart, bu insani duygularından dolayı teşekkür ettiklerini ancak bu başsağlığı dileklerinin yanında üstlerine düşen görevleri yapmaları gerektiğini vurguladı. Hukukun işlemesinin engellenmemesi gerektiğini kaydeden Kart, "Tiyatro yapmayı, ikiyüzlü davranmayı artık bırakın" dedi. Kart, "Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin ağır hizmet kusurlarından kaynaklanan bu tazminatların, kişisel olarak Başbakan ve hükümet üyelerinden rücuan tahsil edileceğinden kamuoyu emin olmalıdır" şeklinde konuştu.

        Kart, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yaptığı kurultay çağrısına ilişkin soru üzerine Kart, kişisel olarak referandum sonuçlarını başarısızlık olarak nitelendirmediğini söyledi.

        Ortaya çıkan hayır oylarının ne kadarının CHP'ye ait olduğu konusunda bir değerlendirme yapmanın yanlış olacağını kaydeden Kart, böyle bir değerlendirmenin beraberinde her türlü spekülasyonu getireceğine işaret etti.

        Kart şunları söyledi: "Kurultaya CHP'nin bu aşamada ihtiyacının olmadığı kanısındayım ancak CHP'nin geçmişten bugüne sirayet eden genel merkez yapılanmasındaki, yönetim yapısındaki ve yönetim anlayışındaki komitacılığın ve yanlış anlayışların sona erdirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Maalesef, bu anlayışın ve uygulamanın, sayın Genel Başkanımıza rağmen devam ettiğini görüyoruz. Bu sebeple bizlerin bu anlamda, genel merkez yönetim kadrolarını kastederek söylüyorum, Genel Başkanımıza sahip çıkmak, destek vermek, onun önünü açmak, bu süreçte artık kişisel ve siyasi hesapların üstüne çıkmak sorumluluğuyla karşı karşıya olduğumuzu, bunun dışındaki davranışlara Türkiye'nin tahammülü olmadığını önemle ifade ediyorum."

        Kart, 'Komitacılıkla suçladığınız kişi Genel Sekreter Önder Sav mı?' sorusu üzerine kişilere yönelik bir değerlendirme yapmadığını vurguladı. Çok açık bir şekilde yönetim yapısı ve yönetim anlayışındaki sakatlıktan söz ettiğine dikkat çeken Kart, CHP'nin kurultay kazanmaya yönelik örgüt yapısı anlayışından vazgeçilmesi gereğini dile getirdiğini söyledi.

        Kart, "Nitelikli örgüt yapılanması, temsil yeteneği olan, toplumla kaynaşan, toplum içinde CHP'yi temsil edebilecek örgüt yapılanmasından söz ediyorum. Bu ihtiyaç giderildiği takdirde CHP kadrolarının ve Genel Başkanımızın halkla buluşması daha kolay olacaktır. Daha verimli olarak ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa