Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bu cinayetle devletin kara kutusuda çözülecek"

        Hrant Dink davasına ilişkin AİHM'nin verdiği kararı değerlendiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Kafes Eylem Planı'nda yer alan iddiaların araştırılması gerektiğini belirterek, "Bunların araştırılmaması durumunda AİHM'ye yeni davalar gidecektir" dedi.

        Hrant Dink davasında Türkiye'nin mahkum edilmesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vermiş olduğu karara ilişkin Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenlendi.

        Toplantıya Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin ve Arzu Becerik, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Anayasa Hukuku Profesörü Turgut Tarhanlı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sibel İnceoğlu katıldı.

        Toplantıda konuşan Avukat Fethiye Çetin, Hrant Dink'in Şubat 2004'ten Ocak 2007'ye kadar Türk düşmanı olmadığını anlatmaya çalıştığını belirterek, "Bir insanı sıkıntıya sokabilecek en büyük işkence onu anlamamak ve onu işlemediği bir suçla yargılamaktır. Hrant'a hep bu yapıldı. Hrant'ın, Sabiha Gökçen'in Ermeni bir aileden geldiğine dair yazdığı yazısından sonra Genelkurmay'ın sert açıklamasından sonra Hrant Dink valiliğe çağrılarak tehdit edilmiştir. Ardından burada yapılan toplantıda Hrant Dink tehdit edildi ve yazı yazması konusunda daha dikkatli olması konusunda uyarıldı. Yani devlet Hrant'ın ifade özgürlüğünü korumak yerine bir daha böyle bir yazı yazarsa sokaktaki bir kişi tarafından öldürülebileceğini ima etmiştir" dedi.

        AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ise AİHM'nin verdiği kararın siyasi olduğu kadar manevi bir öneminin de bulunduğunu belirterek, "Gönül isterdi ki AİHM'nin verdiği karar Türk mahkemeleri tarafından verilsin. Bu kararla birlikte Hrant Dink cinayetinde izlenen yoldan farklı bir yol izlenmesi gerektiği ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.

        "Kafes Eylem Planı" ile ilgili bir soruya da yanıt veren Koptaş, "Kafes eylem planı ortaya çıktı. Agos olarak biz bu davaya müdahiliz. İddialara göre, gayrimüslim cemaat önderlerine eylem düzenleyerek, ülke zayıflatılmak istenmiştir. Bu yargılamada önemli olan iki şey var; Hrant Dink cinayeti için bir operasyon olarak bahsediliyor. Bu operasyonlara kimlerin iştirak ettiği araştırılmadı. Kafes eylem planının A ve B zaman dilimi neydi? C zaman dilimine gelene kadar kimler kurban edilmiştir, bunlar önemlidir. Bunların araştırılmaması konusunda AİHM'ye yeni davalar gidecektir" diye konuştu.

        Avukat Fethiye Çetin ise devlet içinde güvenlik güçlerinin Hrant'ın öldürülmesine bir katkı sağladığını düşünmediğini belirterek, "Ancak Hrant'ın öldürülmesinde bir şekilde etkili olanların oturup bir özeleştiri yapması gerekmektedir. Hrant Dink cinayetinde gerekli tedbir alınmadı. Hrant Dink'i öldüren bir örgüt veya bir şahıs olabilir. Bu örgütün adı Ergenekon veya başka bir şey de olabilir. Ancak Hrant Dink cinayeti çözüldüğünde devletin içinden birçok kara lekenin ortaya çıkacağına inanıyorum" dedi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa