Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kurumlar arasında üstünlük yok"

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, pazartesi günü Meclis'e gelmesi beklenen Anayasa değişikliği paketiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Özbek şunları söyledi:

        "Kurumlar arasında üstünlük yok. HSYK Anayasa'nın yargı bölümünde 159. maddede düzenlenmiştir. HSYK'nın yapısı Anayasa'ya göre düzenlenmelidir. Mahkemelerimiz aşırı iş yüküyle boğulmuştur. Asıl yapılması gereken iş yükünün azaltılmasıdır. Yargı reformu öncelikle bağımsızlık ve iş yükü alanında yapılmalıdır. Taslak metninde bu konunun gözardı edilmesi yargı reformunun ne olduğu görülüyor. Halkımız sabırla gerçek biryargı reformunu beklemektedir. HSYK'nın idari ve mali özerkliği bulunmamaktadır. HSYK mevcut haliyle bağımsız değildir.

        Kurulda ciddi sorun yaratan konulardan biri de hakim ve savcıların dilenme uygulamalarıyla ilgili kararlardır. Dinleme kararları kurulda ciddi sıkıntılar yaratmıştır. HSYK'nın görevlerinin tamamı yargıyla ilgilidir. Adalet Bakanı'nın kuruldaki varlığı yargının bağımsızlığını zedelemektedir. Buna ek olarak Cumhurbaşkanı'na dört üye seçme hakkı tanımak mevcut durumdan geriye gitme anlamını taşımaktadır. Yapıan düzeleneme yargıyı ele geçirme çabalarının ürünüdür. Taslak metin Anayasa'ya aykırıdır. Metin yargı bağımsızlığını tahrip etmeye yöneliktir. Yapılan çalışmalar aceleye getirilmiştir. Ciddiyeti konusunda bazı şüphelerimiz var.

        Taslak metinde yargının bağımsızlığı dikkate alınmamıştır. İdareye bağımlı bir kurum yaratılmaya çalışılmıştır. Yasaların ülkemizin somut gerçeklerine uygun olarak hazırlanması gerekir. Bir ülkede adalet olmazsa orada özgürlük yok demektir. Yüksek yargıdan seçilecek üye sayısı artırılmalıdır. HSYK'nın seçilmiş üyelerinin 2009 Ağustos ayında verdikleri görüşler bakanlığa sunulmasına rağmen taslak metinde hiç ciddiye alınmamıştır. Adalet Bakanı ve müsteşarı kuruldan çıkarılmalıdır. Yüksek yargıdan seçilecek üye sayısı artırılmalıdır.

        Müsteşar kurulun doğal üyesedir. Kimsenin kurul toplantısını yapılamaz hale getirmeye hakkı yoktur.

        Taslak bize olması gereken yoldan ulaşmadı, internetten aldık. Uzlaşabilmek için sizin muhatap alınmanız gerekir.

        Biz şu anda savunma yapıyoruz. Bizi Bakanlar Kurulu atamadı. Hakim ve savcı atanan kişi değildir. Sınavı girdiği andan itibaren her adımda seçilerek buraya gelir. Şu noktaya gelinceye kadar altı yedi kere seçimden geçtik. Benim emekliliğime üç yıl kaldı, ben ne bekleyebilirim. Başbakan'ın sadece kendilerini düşünüyorlar sözü beni incitti."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa