Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hükümet basınla biraraya geldi

        Hükümet basın mensuplarıyla bir araya geldi. AHT Genel Müdürü Ramazan Kurnaz toplantının detaylarını HABERTURK.COM’a yazdı….

        İstanbul Swissotel’deki toplantının davetlileri gazete ve TV genel yayın yönetmenleri ile haber ajanslarının genel müdürleriydi.

        Anayasa taslağıyla ilgili bilgilendirmeyi hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yaptı.

        Bilgilendirme toplantısında dikkat çekici taraflardan bir tanesi tüm soruları Cemil Çiçek’in devreye girerek cevaplamasıydı.

        Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Hüseyin Çelik girişte yaptığı konuşmada AK Parti tarafından hazırlanan anayasa değişiklik taslağı paketini toplumun her kesiminin görüşlerine açtıklarını, bu toplantının amacının da görüş alışverişinde bulunmak ve sorulacak sorularla kafalardaki karışıklığı giderecek cevapları vermek olduğunu belirtirken taslağı ‘hak ve özgürlükler’ taslağı olarak tanımladı.

        G’20’LERDEKİ TEK ÜLKEYİZ

        Anayasa taslağı ile ilgili giriş konuşmasını ise Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yaptı. Çiçek G’20 ülkelerinde anayasası sorunlu olan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek MHP ve CHP’ye eleştiriler yaptı. Cemil Çiçek, CHP ve MHP’nin bu süreçte taslağa karşı çıkarak yerine hiçbir şey önermediklerini belirterek “Demokrasi pazarına ürünsüz gelinmez. Bizim ürünümüz bu” yakıştırması yaptı.

        Anayasa taslağının hak ve özgürlükler kapsamında olduğunu da söyleyen Cemil Çiçek mevcut anayasa ile yaşandığı iddia edilen sıkıntıları da şöyle dile getirdi: “AB’ye göre hareket etsen Ahlatlıbel’den dönüyor. Mevcut anayasaya göre hareket etsen Brüksel’den dönüyor” dedi.

        Cemil Çiçek’in konuşmasından sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin Avrupa’daki birçok ülkedeki uygulamaları anlatan bir slayt gösterimi yaptı. Çeşitli ülkelerden örnekler veren Ergin taslağın bu ülkelerdeki duruma uygun olduğu ve bu düzeyde hazırlandığını açıkladı.

        Sadullah Ergin parti kapatılmasına ilişkin bölümle ilgili olarak da “Avrupa’da toplasan topu topu 4 ya da 5 parti kapatılmıştır. Türkiye’de bugüne geldiğimizde bu sayı 25’dir. Bu da bu Türkiye’nin ayıbır. Zira parti kapatılmasına ilişkin taslak da Avrupa’daki ülkelerin durumuna uygundur. 2009 yılında hazırlanan Venedik raporunda da Türkiye’nin durumu açıkça ortaya konulmuştur. Bu raporda kapatma gerekçelerinin çok fazla olduğundan söz edilmiştir” açıklaması yaptı.

        Seçim barajının neden taslağa eklenmediği konusuna ise cevap veren Cemil Çiçek oldu: “Bu konu henüz öngörümüz içerisinde değil. Zaten bu anayasa değişikliği ile değil, siyasi partiler kanununda yapılacak değişiklikle değiştirilebilecek bir konu. Hatırlanacağı gibi bu konuya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurular da oldu. Mahkeme ihlal ya da yanlışlık olmadığı kararına vardı. Kişisel kanaatim çok partili bir sistem siyasal sıkıntıları da beraberinde getirebilir’ dedi.

        CHP’NİN ‘ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİTME’ TAVRINA KARŞI AK PARTİ NE DİYOR?

        Cemil Çiçek bir soruya “Anayasa mahkemesine gidilecek diye hareket edersek hiçbir şey yapamayız. Metinlere tekrar bakarız. Ancak biz taslağın anayasaya aykırı yönünü görmüyoruz.” cevabını verdi.

        Çiçek, anayasa taslağına ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız görüşmelerde taslağı eksik bulanlar oldu. Bazıları bize metinler verdiler. Bunları değerlendireceğiz. Biz mevcut anayasanın ilk beş maddesinden sonrasının tamamen değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak şartlar şu anda buna el vermiyor”

        ÇOCUK BÖLÜMÜNDEKİ DEĞİŞİKLİK

        Taslağın 4’üncü maddesinde bulunan ‘Ailenin korunması’ bölümünde yeralan “Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” maddesine ilişkin sorulan ‘cinsellik’ konusu çok muğlak. Flört dahi yasak algısı yaratıyor’ iddialarına ise Bekir Bozdağ cevap verdi. Bozdağ: “Bu konudaki eleştiriler haklı. O kısım cinsel istismar olarak değiştirilecek” cevabı verdi.

        Toplantıda öne çıkan konuşmalar bu şekilde... Şu magazinel notları da ileteyim. Saat 11.00’de başlayan toplantı saat 13.15 gibi bitti. Saat 12.30 sıralarında ise yemek servisi yapıldı. Yemeğin mönüsünü ise zeytinyağlı tabağı, balık ve tatlı oluşturdu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa