Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargıtay'dan pakete tepki!

        Bugün açıklanan anayasa değişikliği tasarısının ardından toplanan Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, tasarıyı eleştirdi ve "Yargıyla ilgili düzenlemeler Anayasa'ya, kuvvetler ayrılığı ,llkesine aykırı. Yargıyı kuşatma çabaları var" dedi. İşte Gerçeker'in açıklamaları:

        "Başkanlar Kurulu toplantısında Anayasa paketini görüşdük. Anayasa değişikliği taslağıyla ilgili komisyon oluşturduk. Taslak metni inceledikten sonra raporu komuoyunun gündemine sunacağız. Yargı Anayasamızda 3 ana erkten biridir. Yetkisini Anayasa'dan almaktadır. Yetkisini Türk milleti adına kullanmaktadır. Yapılacak düzenlemelerin yargı bağımsızlığını artırıcı olmasını istiyoruz. Değiştirilmek istenen maddelerde kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırı düzenlemeler yapılmak isteniyor. Bunlar Anayasaya aykırı düzenlemelerdir. Böyle kurumsal konularda düzenlemeler geniş mutabakat içerisinde yapılmalıdır, bunu da göremiyoruz. Bu düzenlemeler yüksek yargının devreden çıkarılmak istenmesi öngürülüyor. Buna kesinlikle karşıyız. Yüksek mahkemeden hiç üye almasalar bu düzenlemeden yine daha iyi olur. Yargının birliği ve bütünlüğünü bozmaya yönelik düzenleme yapılmak isteniyor. Altyapı sorunlarımız var. Fiziki koşullarımız kötü. Acilen bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Yapılmaya çalışılan düzenlemelerle yargı kuşatılmaktan öte, yargı ele geçirilmeye çalışılmaktadır.

        Ben partilerin kapatılması yerine kişilerin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Parti kapatma davasının TBMM'nin iznine bağlanması da yargı bağımsızlığına aykırıdır. Bunlar bizim kurumsal temel görüşlerimiz. Bunlardan geri adım atmamız düşünülemez. Hiç bir zaman yargı sisteminde kast sistemi düşünülemez. HSYK, adı üzerinde oralarda savcı, hakim olmayan barolardan, üniversitelerden kimselerin olması yargı bağımsızlığına uygun değildir. Yargı bağımsızlığını zedeleyecek uygulamalardan vazgeçilmeli. Hiç bir zaman bu düzenlemeleri Anayasa'ya uygun görmüyoruz. Her ülkenin kendine özgü koşulları var, her ülke kendi modelini oluşturur.

        Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı verildiğinde 100 binlerce başvurunun altından kalkamayacaktır. Ceza davalarıyla ilgili başvurular azaldı. Uygulamada bunlar çözülebilir. Biz Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının verilmesine karşı çıkıyoruz.

        Sivillerin askeri mahkemede yargılanmaması gerektiği hususunda hemfikiriz."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa