Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Mart ayı içinde Meclis'e gelecek"

        Anayasa değişikliği taslağını muhalefet partileriyle görüşmeden önce gazetecilerin karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, şunları söyledi:

        "Siyasi partilerimizi ziyaret edeceğiz. Bilgi sunacağız ve taslak metin sunacağız. Yarın da yüzde birden fazla oyalmış siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini ve sendikalarla görüşeceğiz. Akşam da medyanın Ankaar temsilcilerine bilgi vereceğiz.

        Biz bugün 3 arkadaş milletvekili sıfatımızla bulunuyoruz. Hükümetin hazırladığı anyasa değişikliğ taslağı deniliyor. Hükümetin bu yönde hareketi yoktur. Meclis'in yapacağı iştir. Milletvekillerinin yaptığı çalışmalardır.

        1982 Anayasası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dünyada en fazla tartışılan anayasadır. Bu değişiklik ihtiyacına rağmen bütünüyle değiştirilemedi. Parça parça değişiklikler yapılamadı. Biz 5 madde dışında bütün maddelerin bir bütünlük içinde ele alınmasını istedik. Böyle bir Anayasa dğişikliği yapmamıza imkan olmadığı için kısmi bir değişiklik talebiyle kamuoyu önüne çıkıyoruz.

        Anayasalar uzlaşı metnidir. Anayasa değişikliği için uzlaşı arıyoruz. Bu taslak metindir. Çağın beklentilerine uygun bir anayasaya maalesef sahip değiliz. Demokrasi talebi artıkça değişiklikler olacaktır. Dünyanın 10. ekonomisi olmaya çalışan Türkiye bu Anayasa ile hedefine ulaşamaz. Avrupa Birliği ile görüşmelerin bu Anayasa ile sürdürülmesi mümkün görünmüyor. Mevcut Anayasa Türkiye'ye dar geliyor. Temel hak ve hürriyetler ile İlerleme Raporu'nda belirtilen hususların en azından bir kısmının değiştirilmesi gerekiyor. AB normlarına tam uyum için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var.

        Değişikliklerin hedefi kendi iktidarımızı güçlendirmek değildir. Amacımız halkın iktidarını güçlendirmektir. Bu Anayasa taslağını hazırlarken bugüne kadar belirtilen görüşleri de dikkate alarak bir uzlaşı metni oluşturmaya çalıştık. Meclis'e sunduğumuzda komisyon çalışmalarında da katkıları bekliyoruz. Biz uzlaşma arayışında son derece samimiyiz.

        Bugünkü Meclis, Anayasa değişikliği yapmakta yetkin ve yetkilidir. Bugünün işini yarına bırakmaya akıl kârı değil. Kurucu meclis gibi düşünceleri asla benimsemiyoruz. Çok kısa bir sürede, Mart ayı içerisinde bu teklifi TBMM'ye vereceğiz. Herkesin katkı vermesini bekliyoruz. Her geçen gün Trükiye için kayıptır. Değişikliğin bugün yapılabileceğini düşünüyoruz."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa