Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Merkez sağda birleşme tamam!

        Görüşmede, birleşmenin DP çatısı altında olması, liderlik koltuğuna Cindoruk'un oturması konusunda görüş birliğine varıldı.

        Bu arada, Anavatan Partisi'nin, birleme dolayısıyla mağdur olmaması için gerekli altyapı da oluşturulacak. Anavatan Partisi, yeniden yapılandırılacak DP'nin 2 eşit unsurundan biri olacak.

        Daha önce birleşmenin 2009 yılının Aralık ayına kadar tamamlanacağı belirtilmişti. Bugünkü görüşmede ise birleme takvimi öne çekildi. İki parti Ekim ya da Kasım ayında birleşecek.

        DP ile ANAVATAN arasında 3 Haziran 2009 tarihinden bugüne bütünleşme konusunda yürütülen çalışmaların olumlu bir noktaya gelmesi üzerine, iki partinin genel başkanları Hüsamettin Cindoruk ile Salih Uzun, ANAVATAN Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı yaptı.

        Uzun, yaptığı konuşmada, daha önce iki partinin bütünleşmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduklarını ve bütünleşmenin yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngördüklerini anımsatarak, bütünleşmenin yıl sonunu beklemeden hukuken tamamlanacağını belirtti. Uzun, tüzükle ilgili yapılacak değişiklikler konusunda da mutabakata varıldığını, geldikleri ikici aşamanın da ''millete ne söyleyeceklerinin'' belirlenmesi olduğunu söyledi.

        İki parti arasında bugünden itibaren birçok konuda ortak çalışma grupları oluşturulacağını ifade eden Uzun, şunları kaydetti:

        ''Bütünleşme sürecini nihai olarak hukuken de tamamlayacağımız kongrelerle birlikte yepyeni bir parti programı, Türkiye'nin yapısal sorunlarına dair çözüm önerileriyle, yepyeni bir seçenekle ortaya çıkacağız.

        Bunu yapmak zorundayız. Türkiye'nin yeni bir seçeneğe ihtiyacı var. Türkiye'nin normalleşmesi gerekiyor. Yaşadığımız hayat normal değil. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, YÖK toplanıyor, çıkan haberler 'kriz' şeklinde. Milli Güvenlik Kurulu toplanıyor... Kurulun sivil ve asker kanatları arasında 'gerginlik' haber konusu. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru oluyor, başka bir gerilim beklentisi ortaya çıkıyor. Başka demokratik ülkelerde haber konusu olmayacak konular, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasındaki görüşme Türkiye'de tansiyonu yükseltiyor. Bu normal değildir. Türkiye'nin normalleşmesi, nefes alması gerekiyor. Biz, Türkiye'yi normalleştirmek, nefes aldırmak, Türkiye'nin önüne yepyeni bir seçenek koymak için bütünleşiyoruz.''

        Uzun, ''Kırkpınar güreşçileri'' gibi birbirine girmiş toplumun, meselelerini halledemeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin ciddi meseleleri olduğunu belirten Uzun, siyasetçilerin görevinin sadece sorunları saymak değil, çözüm de üretmek olduğunu kaydederek, ''Biz, Türkiye'nin önüne çözüm önerileri getireceğiz'' dedi.

        -''BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ''-

        DP Genel Başkanı Cindoruk ise Türk siyasi tarihinde bugüne kadar siyasi parti ayrışmalarının yaşandığına, bir parti içinden farklı partiler ortaya çıktığına işaret ederek, ''Bugün ilk defa Türkiye'nin hasret kaldığı, iki köklü siyasi partinin bütünleşerek bir ilki gerçekleştirdiğini'' söyledi.

        ''Mutabakatlarının tam, kararlarının kesin'' olduğunu anlatan Cindoruk, acele etmediklerini, temiz ve titiz çalıştıklarını kaydetti. Cindoruk, ''DP ile ANAVATAN arasındaki bu bütünleşme bir siyasi partiye karşı yapılmıyor. Kimse bunu bir siyasi partiye karşı zannetmesin'' dedi.

        ''Merkez sağda büyük bir boşluk olduğu'' görüşünü savunan Cindoruk, bu boşluğu doldurmak üzere yola çıktıklarını belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa