Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Karşı oy kullanan üyeden sert açıklama

        YÖK üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses, ''Farklı katsayı kararı uygulaması asıl amacının haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidar partisinin amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yöneliktir'' görüşünü savundu.

        Şenses, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün bugünkü toplantısında alınan, ''üniversiteye giriş sisteminde önemli değişiklikler yapılmasına ve bu çerçevede meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte farklı kat sayı uygulanmasına son verilmesi'' yönündeki karara katılmadığını bildirdi. Kararın oy çokluğuyla alındığını belirten Şenses, karşı oy kullanmasının gerekçelerini açıkladı.

        ''Farklı katsayı kararı uygulamasının asıl amacının haksızlıkları giderme görüntüsü altında yükseköğretimi iktidar partisinin amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye yönelik olduğunu'' öne süren Şenses, şunları kaydetti:

        ''Son dönemde gerekli altyapı ve kaynak sağlanmadan çok sayıda yeni üniversite açılması, mevcut yasal çerçeve dikkate alınmaksızın üniversitelerimizde türban yasağının kaldırılması, üniversite kontenjanlarının hızla artırılması, ilahiyat fakültesi kontenjanlarının birden ve çok yüksek oranda artırılmış olması ve en son olarak da katsayı konusuyla gündem işgal edilmek istenmektedir.

        Bu durum, iktidar partisinin amaçlarıyla, YÖK'ün amaçları arasındaki örtüşme derecesini açıkça ortaya koymaktadır. Mevcut farklı katsayı uygulamasının bütün meslek lisesi öğrencilerini ilgilendirmesine karşın konunun sadece imam hatip liseleri üzerinde odaklandırılmış olması bu kuşkuları daha da artırmaktadır.''

        ''Bu karar alınırken farklı katsayı uygulamasının gerekçelerinin gündeme getirilmediğini'' ifade eden Şenses, ''meslek yüksekokulları dahil olmak üzere mesleki eğitimin çekiciliğinin artırılması ve imam hatip liselerinin toplumun ihtiyaçlarının çok üstünde mezun verdikleri hususlarının yanında toplumun önemli bir kesiminin bu konudaki duyarlılıklarının göz ardı edildiğini'' savundu.

        -''YÖK'E HAKİM ZİHNİYET FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE DUYARSIZ''-

        YÖK üyesi Fikret Şenses, YÖK Genel Kurulu'nda kabul edilen kapsamlı Yükseköğretim Strateji Raporu'nun yeni dönemde ''tümüyle rafa kaldırılarak'' kamuda süreklilik ilkesinin çiğnendiğini öne sürerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

        ''Diğer meslek liselerindeki öğrencilerimiz gibi imim hatip liselerinde okuyan öğrencilerimiz genelde toplumumuzun görece düşük gelirli ailelerine mensuptur. Bu kesimin temel sorunu asla katsayı eşitsizliği değil, görece düşük gelirden kaynaklanan ve eğitimin önceki aşamalarında başlayan fırsat eşitsizliğidir. YÖK'e bugün hakim olan zihniyet fırsat eşitsizliğinin giderilmesi konusunda son derece duyarsızdır.

        Son 18 ayda çok sayıda vakıf üniversitesi açılarak Yükseköğretim adım adım paralı hale getirilmektedir. Yabancı sermayenin yükseköğretim sistemimize artan ilgisinin katkısıyla yakın bir gelecekte geçmiştekine benzer bir özel yükseköğretim furyasının yaşanması ciddi bir olasılıktır. Bu durum giriş sınavında düşük puan almış olsa da varlıklı ailelerin çocuklarına yükseköğretim hakkı verilmesi, eğitim sürecinin daha ilk aşamalarında başlayan fırsat eşitsizliğinin bizzat YÖK kararıyla daha da artması anlamına gelmektedir.''

        Şenses, yükseköğretime girişteki bölgesel ve dershane sektörünün yarattığı eşitsizlikler karşısında YÖK'ün sessiz kaldığını ifade ederek, ''YÖK'ün adalet duygusunun sadece siyasal gerekçelerle seçilmiş konularla sınırlı olduğunu'' iddia etti.

        ''YÖK'ün siyasal iktidarla özdeşleştiği bir ortamda üniversitelerin özerkliğinden söz edilemeyeceğini'' görüşünü aktaran Şenses, ''yükseköğretim üst kuruluşları ve üniversite yönetimlerinin atamalar yoluyla tek sesli hale getirildiğini'' öne sürdü.

        Şenses, açıklamasında ''Yükseköğretimin neredeyse sil baştan yeniden yapılandırıldığı son 18 ayda üniversitelerimizin suskunluğunda YÖK'ün ve rektör atamalarındaki tercihler marifetiyle üniversiteler arası kurulun liyakat esası yerine siyasal tercihler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının da payı büyüktür'' ifadesini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa